Kolajen nedir? yararları nedir? nelerde bulunur?

Kolajen nedir? yararları nedir? nelerde bulunur?

Günümüzde birçok insan güzelliklerini korumak ve sağlıklı olabilmek adına doğal ürünlere daha çok yönelmeye başladı. İstedikleri sorunlara ilaç yerine doğal ürünler ve güvenli besin takviyelerine yönelerek çözüm bulmaktadırlar. Fonksiyonel bir bileşen olan kolajen hidrolizatı ise, vücutta kolajen yapımını arttırarak kemik ve cilt sağlığını düzenleyici besinlerde kullanılan oldukça popüler bir bileşen haline gelmiştir.

Kolajen; insanların dokularında bulunan ve ekstraselüler matriksi oluşturan yapısal proteinlerden en önemlisidir. Temel görevi bağ dokusunu güçlendirmek ve vücudumuzun sağlıklı bütünlüğünü korumaktır. Kolajen vücumuzdaki proteinlerin yaklaşık %25’lik kısmını oluşturan ve derimizin %75’lik kısmını meydana getiren önemli bir proteindir. Kolajen hücre aralarını doldurur, su ve minarelleri tutar. Kemik, kıkırdak, bağ doku ve tendonlarda bulunur. Vücut tarafından doğal yollarla üretilir. Lifli yapısı ile deri dokusunun parlaklığını, yumuşaklığını ve esnekliğini sağlar.

Yaşlanma ile birlikte sigara, alkol kullanımı, vücuttaki oksijen azlığı ve beslenme yetersizlikleri ile güneş ve diğer dış etkenler nedeniyle 20’li yaşların ortalarından itibaren vücutta kolajen sentezi azalır. Kolajen eksikliğinden dolayı kırışıklıklar artar, ciltte lekeler meydana gelir, deri esnekliğini ve parlaklığını kaybeder. Aynı zamanda kolajen sentezinin azalmasından bağ doku ve kıkırdak esnekliğini kaybettiği için osteoporoz, romatizma gibi çeşitli hastalıklar meydana gelir. Kolajen hidrolizatı balık, domuz ve sığırdan üretilmektedir. Biyoyararlığı en yüksek olan balıktır. Aynı zamanda A vitamini, sülfür, C vitamini içeren besinlerde ve omega-3 yağ asitlerinde çok fazla bulunur. Alerjen riski taşımamaktadır. Sadece cilt desteği olarak kullanılmaz fakat kozmetik endüstrisinde kolajen hidrolizatı özellikle yaşlanma karşıtı kremlerde oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak molekül büyüklüğünün oldukça yüksek olması nedeniyle, cildin dışından içeri nüfuz etmesinin zor olacağı yönünde eleştiriler bulunmaktadır. Ayrıca çeşitli kliniklerde deri altına kolajen dolgusu yapılmaktadır. Fakat bu yöntem kişilere acı vermekte ve bazı enfeksiyonlara yol açabilmektedir.

Bu makale 7 Nisan 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Aylin Fırat

Uzm. Dyt. Aylin Fırat, Okan Üniversitesi Beslenme Ve Diyetetik Bölümü'nde başlamış olduğu eğitimini başarı ile tamamlayarak Diyetisyen ünvanı almıştır. Yine aynı fakülte de yüksek lisans eğitimini tamamlamış ve Uzman Diyetisyen unvanının sahibi olmuştur.  Instagram: @aylinfrat İstanbul Üniversitesi ÇAPA Tıp Fakültesi Nutrisyon Eğitimi, İstanbul Sağlık ve Beslenme Bienali Katılım Sertifikası, 2. İstanbul Ulusal Beslenme ve Diyetetik Kongresi Katılım Sertifikası, 1. İstanbul Ulusal Beslenme ve Diyetetik Kongresi Katılım Sertifikası, Trigger Point Dry Needling Certıfıcate, Reflexology Certıfıcate, Acupuncture Certıfıcate 6. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu 1. Yaşam İçin Beslenme ve Spor Kongresi ‘ Obezite Diyetisyenliği Kursu’ Katılım Sertifikası 6. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu 1. Yaşam İçin Beslenme ve Spor Kongresi Katılım ...

Etiketler
Kollajen
Uzm. Dyt. Aylin Fırat
Uzm. Dyt. Aylin Fırat
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube