Kök hücre ile meme büyütme mümkün müdür ?

Kök hücre ile meme büyütme mümkün müdür ?

Kök hücre ile meme büyütme mümkün müdür?

 

Kök hücreler basit olarak söylemek gerekirse doğru şartlar ve koşullar altında bütün vücut hücrelerine dönüşme yeteneği sahip olan olgunlaşmamış hücrelerdir. Çok yönlü büyüme potansiyeline sahip kök hücre kendisini kas dokusu içinde bulursa oradaki kimyasallar ona kas hücresine dönüşmesini söylerler. Bu kök hücrelerini beyine koyarsak da bir beyin hücresi elde edilebilinir. Kök hücreler vücuttaki bütün hücreleri oluşturan esas hücrelerdir.Deri dokusunun bir kısmını kaybetmiş kişilere yeni deri hücreleri üretmek için de kullanılabilir. Bunun yanında bazı bilim adamları da meme büyütme gibi kozmetik prosedürlerde kullanmak üzere kök hücreleri adapte etmeye çalışıyorlar. 

Kök hücre ile meme büyütme operasyonu memeye yağ dokusu enjekte etmek gibi değerlendirilebilir. Yağ dokusu enjekte ettiğinizde istediğiniz büyümeyi sağlayabiliyorsunuz. Ancak orjinal yerinden başka bir yere transfer edilen yağ dokusu, belli bir süre sonra büzüşüyor ve verdiğiniz şekil bozuluyor. Yağ transferi ile tedavi etmeye çalıştığınız yere kök hücre enjeksiyonu ile o bölgenin orijinal yağ hücrelerine dönüşmesini ve çoğalması başarabilinir.

Japon araştırmacılar yağ transferini bir aşama geliştirdiler ve yeni bir metot ürettiler. Yağ transferi için kullanılacak hücreler liposuction operasyonu ile alındığında zaten içinde kök hücreler barındırıyor. Bu kök hücreleri yağ hücrelerinin büzüşmesini ve şeklinin bozulmasını engellemek üzere kulanmayı düşündüler. Liposuction operasyonundan sonra, alınan yağ dokusundan neredeyse tamamen kök hücre içeren  ve neredeyse tamamen yağ hücresi içeren başka ürün oluşturularak bunlar eşit oranda birbirine karıştırıldı. Gördüler ki bu şekilde yapılan yağ enjeksiyonu, yağların büzüşüp şeklinin bozulmasından daha az etkileniyor ve bu nedenle operasyonun etkisi daha uzun süre kalıcı oluyor. 

İlk sonuçlar ümit verici olsa da, meme büyütme operasyonları için kök hücreleri kullanılmasının daha yaygın hale gelmesi için üzerinde çok daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Operasyonda hastanın kendi yağ hücreleri kullanıldığı için fetustan alınan kök hücreler ile ilgili oluşabilecek sorunları ekarte edebiliyoruz. Ancak bu prosedürün bir yan etkisi olup olmadığını görmek için bir süre daha beklememiz gerekecek.

 

Op Dr. Güncel Öztürk
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Güncel Öztürk

Op. Dr. Güncel ÖZTÜRK, 1979 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 2003 yılında tamamlayarak tıp doktoru ünvanını almıştır. Aynı tarihte Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) tercihini plastik sanatlara yakın olan plastik cerrahi bölümünden yana yapmış ve sınavda dereceye girip, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi bölümünü kazanmıştır. Uzmanlık eğitimi esnasında, 6 yıl olan eğitim sürecinin bir bölümünü 2006 yılında Yale University, New Haven Hospital Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı, Connecticut-ABD’ de John A. Persing, MD, FACS baş denetimi altında burun ve yüz estetiği üzerine eğitim almıştır. 2007 yılında University of Miami, Jackson Memorial Hospital Estetik, Plastik v ...

Etiketler
Kök hücre ile estetik
Op. Dr. Güncel Öztürk
Op. Dr. Güncel Öztürk
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube