Liposuction nedir? nasıl yapılır?

Liposuction nedir? nasıl yapılır?

Liposuction nedir?

Liposuction vücudun çeşitli yerlerinden yağ çıkarılmasını (aspirasyon) içeren bir işlemdir. Liposuctionun amacı kalıcı veya vücudun zor alanlarından yağların alınmasıdır. Liposuction ile sık tedavi edilen alanlar karın, bel, uyluk, kalça, sırt, kollar ve boyun bölgesidir.

Liposuction için uygun aday kimdir?

Liposuction verilmesi zor veya kalıcı yağ birikimlerinin çıkarılması için çok etkili bir yöntem olsa da, bir kilo verme aracı olarak tasarlanmamıştır. Kilosu genel olarak stabil ve normal vücut kitle indeksi (BKİ)’ne sahip olanlar ideal liposuction adayıdır

Ayrıca, cilt kalitesinin prosedürün başarısı üzerinde doğrudan etkisi vardır. Ideal bir aday en az çatlakları, minimal deri gevşekliği veya fazlalığına ve iyi bir cilt kalitesine sahip olmalıdır. İyi cilt kalitesi olmayan hastalar bu prosedürden fayda görmeyebilir, ancak diğer işlemler (karın, uyluk ve kol germe) için aday olabilir.

Liposuction ameliyatı amaçları nelerdir?

Sağlıklı bir yaşam tarzı ile birlikte liposuction fazla yağ birikimlerinin uzaklaştırılması ile vücut konturunun düzeltilmesine yardımcı olacaktır.

Liposuction ameliyatı sırasında ne yapılır?

Liposuction genellikle genel anestezi altında bazı durumlarda sedasyon ile yapılabilir. İşlem yapılacak alana bağlı olarak 1-3 saat arasında sürer. Ameliyat sırasında, hedef alanlara hazırlanan sıvı verilir. Böylece yağların alınması kolaylaşırken aynı zamanda ağrının ve kanamanın azalması sağlanmış olur. Metal kanüller kullanarak, bu alanlardaki yağlar alınır ve kalan deri ve yağ dokusu ile kontur sağlanır.

Yara izleri nerede kalır?

Liposuction maksimum yağ çıkarılması ile konturu en iyi noktaya taşırken, izleri göze çarpmayan yerlere yerleştirmeye imkan tanıyan birden fazla küçük (4 ila 5 mm) kesilerden yapılır. Bu kesiler genellikle az yara izi ile çok iyi iyileşir.

İyileşme dönemi nasıl? Ne kadar süre istirahat gerekli? Ne zaman egzersize devam edebilirsiniz?

İşlem sonrası genellikle hasta aynı gün veya ertesi gün taburcu edilir. Dikkat etmeniz gereken noktalar, kullanılacak ilaçlar ve aktiviteler hakkında detaylı bilgilendirme doktorunuz tarafından yapılacaktır.

Ameliyat sonrası dinlenme süreci rahat atlatmanızı ve sonuçların daha iyi olmasını sağlayacaktır. Ameliyattan sonraki ilk birkaç gün kullanılan ilaçlara cevap veren ağrılar ve dikiş bölgelerinden sızıntılar olabilir. Ameliyat sonrası cerrahi alanda şişlik ve morluk izlenebilir. Günler içinde kendiliğinden düzelecektir. Şişlik ve morluğun azalmasına yardımcı olmak için ameliyat sonrası birkaç hafta korse kullanılması uygun olacaktır. Bu morarma genellikle 2 ila 3 hafta sürer. Çoğu hasta birkaç gün içinde yürüyüş gibi hafif aktivitelere ve 1 hafta içinde işine dönebilir. işlerinin başına dönebilmektedir. İyileşme döneminde 4 hafta kadar yorucu fiziksel aktivitelerden uzak kalınmalıdır.

Ameliyatın komplikasyonları nelerdir?

Ameliyat sonrasında şişlik ve morarma görülür ve normaldir. Zaman içinde bu şikayetler düzelecektir. Başlangıçta su ve sıvı retansiyonu nedeniyle kilo alınabilir. Karında kas alanlarında ve yara bölgelerinde ağrı olabilir. İlk muayene sırasında doktorunuz potansiyel riskler hakkında detaylı bilgi verecektir. Liposuction komplikasyonları, diğer kozmetik prosedürlerde olduğu gibi nadir olup yara izi, asimetri, kontur düzensizlikleri, kanama, enfeksiyon, şişlik, uyuşma ve bacakta kan pıhtıları olabilir. Bu durumlar ek cerrahi tedavi gerektirebilir.

Ne zaman ameliyatın kesin sonuçlarını göreceğiz?

Cerrahinin sonuçları hemen belli olacak ve şişme azaldıkça düzelmeye devam edecektir. Bu şişlikler az miktarlarda, cerrahiden sonra 6 aya kadar devam edebilir. Nihai kontur sonuçları yanı sıra iz kalitesi ameliyattan sonra en az 6-12 ay süre gerektirir.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Serdar Yüce

Doç. Dr. Serdar YÜCE, 1975 yılında Tokat - Zile’de doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Tokat’ta bitirdikten sonra 1993 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara S.B. Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda yapmıştır. 2006-2008 yılları arasında Çorum Devlet Hastanesi’nde mecburi hizmet yükümlülüğünü yerine getirmiştir. Akademik kariyerine 2008 yılında Yardımcı Doçent olarak Fatih Üniversitesi, Tıp Fakültesi’nde başlamış olan Doç. Dr. Serdar YÜCE,  2013 yılına kadar bu hastanede Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürütmüştür. 2013 - 2015 yılları arasında ise Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Anabilim Dalı Başka ...

Etiketler
Liposuction nedir?
Doç. Dr. Serdar Yüce
Doç. Dr. Serdar Yüce
Ankara - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube