Kök hücre ile çözülen sorunlar!

Kök hücre ile çözülen sorunlar!

Kişinin kendi cildinden alınan deri örneği kullanılarak, özel laboratuvar ortamında üretilen hücrelerin tekrar aynı kişiye enjeksiyon şeklinde verilmesi işlemine ‘ kök hücre ’ tedavisi denilmektedir. Kök hücre tedavisinde kullanılan ‘fibroblast’ denilen hücrelerdir.

Bu hücreler cildimizin orta tabakasında bulunurlar. Fibroblastlar cilde esneklik sağlayan kollajen ve elastik liflerin yapımına öncülük eder. Böylece cildin gençleşmesini sağlamaktadırlar. Fibroblastlar cildin onarılmasını sağlayan bazı maddelerin yapımına da yardımcı olurlar. Bu özellikleri ile cildin yeniden yapılanması ve ciltteki hasarların iyileşmesine neden olurlar.

HANGİ CİLT SORUNLARINDA KÖK HÜCRE TEDAVİSİ UYGULANIR

Kök hücre tedavileri tıpta pek çok alanda kullanılmaktadır. Son yıllarda dermatolojik hastalıklarda ve kozmetik alanda da kullanılmaya başlanmıştır. En sık cilt gençleştirme tedavisinde, sivilce izlerinin tedavisinde,Vitiligo hastalığının tedavisinde ve yara iyileşmesinde uygulanmaktadır.

KÖK HÜCRE UYGULAMA TEKNİĞİ NASILDIR

Kök hücre tedavisi için güneş görmeyen bir alandan –kulak arkası- 3mm çapında bir cilt örneği alınır. Bu parça özel bir santrifüj cihazında santrifüj edilir ve serum fizyolojik ile dilüe edilir.  Elde edilen fibroblast hücreleri cildin orta tabakasına özel iğnelerle enjekte edilir. Ayda bir olmak üzere toplam 3 seans uygulama yapılır.

KÖK HÜCRE TEDAVİSİNİN RİSKLERİ VARMIDIR

Kök hücre tedavisinde kişinin kendi derisinden elde edilen maddeler enjekte edildiği için herhangi bir allerji riski yoktur. Enjeksiyon öncesinde özel bir allerji testi yapılması gerekmez. Uygulama sonunda hafif kızarıklık, morluk ve ödem oluşabilir, ancak bu etkiler 1-2 günde geçerler.

KÖK HÜCRE TEDAVİSİ İÇİN KİMLER UYGUNDUR

Kök hücre tedavisi cilt gençleştirme tedavisinde tek başına yapılabilir. Cilt gençleştrme tedavisinde lazer ve radyofrekans tedavileri ile birlikte uygulanabilir.

Cilt gençleştirme tedavisinde çok etkili bir yöntemdir. 
Kök hücre tedavisi çukur şeklindeki sivilce izlerinin tedavisinde oldukça efektiftir. 
Yine Kök hücre tedavileri iyileşmeyen diğer tedavilere yanıt vermeyen bacak yaralarında son derece iyi bir tedavi yöntemidir.

CİLT GENÇLEŞTİRMEDE KÖK HÜCRE TEDAVİSİNİN ETKİSİ NASILDIR, NEZAMAN BAŞLAR

Kök hücre tedavisinde kullanılan hücreler fibroblastlardır. Bu hücreler cilde esneklik ve gerginlik sağlayan kollajen ve elastik liflerin yapımından sorumludur. Yeni ve taze kollajen lifler, cildi yenileyerek daha genç görünmesini sağlar. Yeni kollajenlerin yapımı hemen meydana gelmez. Enjekte edilen kök hücrelerin cildin orta tabakasında yerleşmesi ve yeni hücrelerin oluşumu için belli bir süre gereklidir. Bu sebeple hastaların sabırlı olması beklenir. Sonuçlar oldukça yüz güldürücüdür.

SİVİLCE İZLERİNİN TEDAVİSİNDE KÖK HÜCRE TEDAVİSİNİN ETKİSİ NASILDIR

Ergenlik döneminde meydana gelen sivilcelerin kötü iyileşmesine bağlı sivilce izleri oluşmaktadır. Kök hücre tedavisi cildin orta tabakasındaki bu hasarı onarmaktadır. Kök hücre tedavisinde kullanılan fibroblastlar cildin orta tabakasında bu hasarı onaran maddelerin yapımını sağlar. Bu maddeler yeni ve sağlam hücrelerin oluşumuna yol açarak izleri tedavi eder.

Kök hücre tedavisinin etkisi ne kadar sürer?

Kök hücre tedavisi kozmetik dermatolojide yeni kullanılmaya başlanmıştır. Yapılan çalışmalarda etki süresi ortalama 2  ila 3yıldır. Cildin yapısı, yaş, sigara gibi alışkanlıklar tedavinin etki süresini değiştirebilir. Kök hücre tedavileri diğer kozmetik uygulamalar (lazer, radyofrekans gibi) ile birlikte yapılırsa etki süresi uzamaktadır.

Bu makale 6 Eylül 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ayfer Aydın

Uzm. Dr. Ayfer AYDIN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1998 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1998 - 2002 yılları arasında İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Dermatoloji Uzmanı olmuştur. 

Uzmanlık eğitimi sonrasında Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Özel Transmed Kliniği'nde, Memorial Hastanesi'nde ve Amerikan Hastanesi'nde hasta kabulü yapmış olan Uzm. Dr. Ayfer AYDIN, bir çok eğitim ve kurs programını başarıyla tamamlamıştır.

Uzm. Dr. Ayfer AYDIN, mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir. 

Etiketler
Akne izi
Uzm. Dr. Ayfer Aydın
Uzm. Dr. Ayfer Aydın
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube