Akne (sivilce) yağ bezlerinin hastalığıdır. Akneyi asıl oluşturan zemin yağ sentezinin fazla olması nedeniyle gelişen siyah ve beyaz noktalardır. Yani komedonlardır. Bunların üzerine bakterilerin eklenmesiyle sivilce gelişir. Bazen bu sivilceler çok şiddetli nodüller ve kistler şekilinde olabilir ve deriye büyük zarar vererek çukurlar ve yapışıklıklar oluşturarak iyileşirler. Böylece akne izleri, skarlar gelişir.
Sivilce yaşamın her döneminde görülebildiği gibi en sık ergenlik döneminde karşımıza çıkar.
Yağlı, gözenekli, siyah noktalı, iltihaplı, kırmızı lekeli ve izlerle dolu bir genellikle hoş görünmez. Sivilceli kişi temizliğine dikkat etse bile, cildi temiz değilmiş görüntüsü verebilir. Özellikle dış görünüşün çok önemli olduğu ergenlik çağında sivilcelerin çıkması ruha sağlığını da olumsuz etkiler. Kişinin kendine olan özgüvenini bozar. Yetişkinlik çağında ortaya çıkan veya devam eden sivilceler yine dış görünüşün bozulmasına ve bireyin kendine olan güvenini kaybetmesine yola açmaktadır.
Sivilce dünyada en sık görülen çok yaygın bir hastalıktır.Sivilce kalıcı izler bırakabilmesi nedeniyle erken tedavisi çok önem kazanmaktadır. Sivilce derin izler bıraktıktan sonra bu izleri gidermek kolay değildir.
Sivilce en çok yüzde görülür ancak vucudun diğer bölgelerin de de sırt, göğüs ve omuzlar ve kalça üzerinde de görülebilir.
SİVİLCE NEDEN OLUŞUR
Sivilce derimizin altında bulunan yağ bezlerinin hastalığıdır. Yağ bezlerinin sayı ve çapı her insanda tıpkı gözümüzn rengi gibi farklıdır. Yağ bezleri bazı insanlarda sayıca daha fazladr ve sentezleri de daha çoktur. Bu yağlı cilt tipidir. Bu yağ bezlerinden salgılanan yağ deri yüzeyine bir kanallar vasıtasıyla atılır. Yağ sentezi fazla olunca bu kanallar genişler ve yağla tıkanır ;böylece cildimizde gçrülen siyah ve beyaz komedonlar yağ butonları oluşur. Bu siyah ve beyaz komedomlar sivilce-akne zeminini oluşturur. Bunların üzerine bakterilerin eklenmesiyle sivilce gelişir.
SİVİLCE KİMLERDE DAHA ÇOK GÖRÜLÜR
Sivilce yağlı cildin hastalığıdır. Daha çok ergenlik döneminnde görülür. Hormonal dalgalanmalar, Polikistik Over Hastalığı (PCO) , Sürrenal hiperplazi gibi hastalık durumlarında da akne sık karşımız çıkar. Stresli dönemlerde ve özellikle kadınlarda adet öncesi hormonal değişiklikler nedeniyle akne şiddetlenebilir.
SİVİLCENİZ VARSA NELER YAPMAMANIZ GEREKİR
Sivilce yüzde hoş olmayan bir görüntü yarattığı için sivilceli kişiler çoğunlukla bu durumu fondoten ve pudra ile kapatmak isterler. Bu ise durumu daha zorlaştırır. Yüzün daha fazla yağlanmasna yol açarak sivilceler artırır.
İkinci en sık yapılan yanlış ise sivilcelerin sıkılmasıdır. Eğer sivilcelerinizi sıkarsanız daha büyük ve kötü bir akne geri gelecektir. Ayrıca sıkılan akneden iz kalma riski de çok yüksektir.
SİVİLCELERİN RUH SAĞLIĞINA ETKİLERİ NELERDİR
Sivilce kişinin yüzüne ve tüm güzelliğine gölge düşüren bir durumdur. Özellikle ergenlik döneminde akne problemi ciddi ruhsal problemler yaratabilir.
Ergenlik çağı dışında Sivilce özellikle genç kadınları yaygın olarak etkileyebilir. Genç kadınlarda karşı cins tarafından beğenilme, güzel görünme kariyer, iş hayatı vs hayat içinde kadınları bu yoğun akne ve izleri oldukça etkiler.
Stres oldukça sivilceler artar ve sivilcelerin artışı da stres yaratır. yani bir birini arttıran bir kısır döngü oluşur. Sivilceli kadınlarda sosyal ilişkilerde zorluklar,sosyal fobi, keyifsizlik,depresyon görülebilir.
Yapılan çalışmalarda, sivilceli kişlerin daha sinirli oldukları saptanmıştır. Sivilceden dolayı kendine olan güvenleri azalmıştır. Dış görünümün bozulması nedeniyle depresyon çok sık görülür.
Sivilce bazen ruh sağlığını ciddi oranda etkiler ; bu kişiler göz temasından kaçınır, saçlarını uzatarak yüzlerini saçlarıyla kapatmaya çalışırlar. Kambur dururlar. Bazı genç kızlar ise sivilcelerin gözükmemesi için, sivilcelerini arttırdığını bilmelerine rağmen, yoğun kapatıcı fondoten ve pudra kullanırlar.
Sırt ve göğsünde sivilcesi olanlar, spor aktivitelerine katılmaktan kaçınırlar. Kıyafet değiştirirken görünmek istemezler, gizlenirler,
Özellikle ergenlik döneminde yüzdeki sivilceler diğer yaşıtları tarafından alay konusu olabilir.
Bazı çocuklar, genç kadın ve erkekler yeni ilişkiler ve arkadaşlıklar kurmaktan kaçınırlar. Ergenlik çağında özgüven eksikliğinden insanlarla tanışıp arkadaş olmaktan dahi kaçınabilirler.
Oldukça utangaç görünebilirler. Bu nedenle, başka insanlar tarafından değişik ve itici bulunabilirler. Hatta bazılarında sosyal fobi gelişebilir.
Bazı sivilceli hastalar okula gitmeye isteksizdirler. Bazıları ise okulu terkederek eğitimlerini ve gelecekteki iş yaşamlarını dahi riske atarlar.
Sivilce, kariyer seçeneklerini dahi azaltır. Dış görünüşe dayalı işleri tercih edemezler.Görsel sanatlar, sinema, oyunculuk ,mankenlik gibi işlerde sivilceli olmaları dezavantaj olacaktır.
Sivilceli hastalar, iş başvurularında daha az başarılı olma riski taşırlar.Kendine güvensizdirler. İşe alacak kişileri etkilemeyi başaramayabilirler.
Bütün bunlar aknenin nekadar önemli bir hastalık olduğunu anlamak için yeterlidir. Tedavisi olan bir hastalık olan akne doğru yaklaşımla tedavi edilebilir ve hayat kolaylaşabilir!!!
SİVİLCE HAKKINDA YANLIŞ BİLİNENLER
--Yağlı yemek,kuruyemiş,çikolata yemek sivilceyi artırır. Yiyeceklerle sivilce arasında bilimsel olrak gösterilmiş bir veri yoktur. Elbette fast food yemek sağlıksız beslenmek sivilceleri olumsuz etkileyecektir. Ancak sivilcenin nedeni olarak beslenmeyi gösteremeyiz. Ancak sağlıklı beslenmek tüm sağlığımız için olduğu gibi cilt sağlığımız içinde faydalıdır.
--Güneş sivilceye iyi gelir. Biraz güneş tüm sağlığımız için iyidir. Ancak yanacak kadar güneşlenmek ve sivilcelerin güneşle geçeceğine inanmak yanlıştır. Aksine lekelerin ve sivilclerin daha kötü olmasına neden olabilir.
--Sivilce temiz olmamaktan oluşur. Sivilce yağ bezi hastalığıdır. Aşırı yağ sentezlenmesi ile oluşur. Elbette iyi temizlenemeyen iyi yıkanamayan bir ciltte sivilceler kötüye gider. Ancak sivilceli hastalara baktığımızda çoğunlukla sivilcesiz indsnalara oranlara sivilceleri geçsin diye yüğzlerini daha fazla yıkadıklarını görmnekteyiz.
--Tonik sivilceye iyi gelir. Aksine tonik cilt üzerindeki yağı tamaen alacağı için rebaund daha fazla yağ sentezlenmesine yol açabilir. Doktorun önerisi olmadan tonik kullanmamak çok daha iyi olacaktır.
--Keselenmek sivilceye iyi gelir. Sivilce tedavisi komedonlrın tedavisyle başlar. Yani dış yüzeyi keselemekle sivilce düzelmez. Aksine ciltte tahriş ve negatif basınçla sivilcelerin artışına neden olabilir.