Kısırlık(infertilite) nedir?

Kısırlık(infertilite) nedir?

Ortalama bir yıl süreyle düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebe kalamama durumuna infertilite denir. Evli çiftlerin yaklaşık %15'inde görülmektedir. Sağlıklı bir gebelik için´;

Kadının düzenli yumurtlaması

Yumurtlama sonrasında yumurtanın ilerlemesi için Fallop tüplerinin açık olması

Rahim içinde bir sorun bulunmaması

Erkeğin spermlerinin normal sayıda şekilde ve hareketlilikte olması gebelik için gereklidir.

Kısırlık( İnfertilite) Tanısı Ne Zaman Konur?

Hiç bir sorunu olmayan bir çiftin, aylık gebe kalabilme oranı yaklaşık % 20-25 olup, bu oran 6 ay sonunda %75, bir yıl sonunda % 85’e ulaşmaktadır. 2 yılın sonunda ise % 90’nı geçmektedir.

Dolayısıyla 1 yıl içerisinde gebe kalamayan çiftlerin bir infertilite uzmanına ya da bir tüp bebek merkezine başvurması önerilir.

Ancak üreme üzerinde kadın yaşının çok önemli bir etkisi olduğundan 35 yaşından büyük,yumurtlama problemi tespit edilmiş ( polikistik over sendromu gibi.) kadınların, ya da eşin spermlerinde sayı ve harekette zayıflık tespit edilmiş ise çok beklemeden doktora başvurmaları önerilmektedir.

Kısırlık( İnfertilite) Tanısında Hangi Testler Yapılmaktadır?

Tıbbi öykü ve fizik muayene

Hormon testleri

Vajinal muayene ve ultrason

Gerekli görülürse ilaçlı rahim filmi( HSG )

Erkeğe spermiogram testi

Hormon testleri ve vajinal ultrason muayenesinin adetin 2-3. günü yapılması tercih edilmektedir.

İlaçlı rahim filmi ( HSG) adetten hemen sonra çekilir.Spermiogram testi ise 3-4 günlük cinsel perhiz sonrasında yapılabilmektedir.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Didem Kurban

Op. Dr. Didem KURBAN, Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2003 Yılından itibaren bir çok devlet hastanesi ve özel hastanelerde görev almış olan Op. Dr. Didem KURBAN, 2011 - 2014 yılları arasında Özel HRS Hastanesi'nde, Tüp Bebek alanında deneyim sahibi olmuştur. 2014-2016 yılları arasında ise, Prof. Dr. Özgür Deren ile normal ve riskli gebelikler üzerine çalışmıştır. Ulusasl ve uluslararası dergilerde yayınlanmış bir çok makalesi bulunan Op. Dr. Didem KURBAN, aynı zamanda bir çok eğitim ve kurs programı sertifikasına sahiptir. İyi derecede ingilizce ve al ...

Etiketler
Kısırlık nasıl anlaşılır
Op. Dr. Didem Kurban
Op. Dr. Didem Kurban
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube