Kısırlık ve tüp bebek tedavisi

Kısırlık ve tüp bebek tedavisi

Evlilikleri 12 ayı aşan, haftada 2-4 kez korunmadan ilişkiye giren yani düzenli ilişkisi olan evli çiftlerde kısırlıktan söz edilebilir ve bu durumda doktora başvurulabilir. Ancak yaşları 35’in üzerinde olan çiftler evliliklerinin 6. ayından sonra, yaşları 40’ın üzerinde olan çiftler evliliklerinin 3. ayından sonra bir kadın doğum uzmanına ya da kısırlık uzmanına kontrole gitmeliler. Çünkü yaşa bağlı olarak üreme kalitesi ve gücü düşmektedir.

Ülkemizde 5 ila 7 milyon çift kısırlıkla mücadele ederek çocuk sahibi olmak istiyor. Tüp bebek tedavisi, çocuk sahibi olamayan bu çiftlere bir umut veriyor ve birçok çift tüp bebek tedavisi için doktorların ve kliniklerin kapısını çalıyor. Tüp bebek tedavisi oranı, son yıllarda sağlıklı hamilelikler ve doğumlardaki başarılarla artan bir ivme göstermektedir. Tüp bebek yönteminin uygulanıp ilk bebeğin dünyaya başarıyla gelmesinden bu yana 1 milyona yakın bebeğin dünyaya geldiği bilinmektedir. Başarılı tüp bebekler sayesinde kısırlık problem olmaktan çıkmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Tüp bebek yöntemi kısaca kadın ve erkek üreme hücrelerinin özel laboratuarlarda döllenmesini sağlama işlemidir. Tedavinin çeşitli aşamaları vardır. Öncelikle kadın ve erkek üreme hücreleri vücut sıcaklığındaki bir ortamda 48 saat bekletilmektedir. Bu süre zarfında toplanan yumurtaların yarısı döllenmiş durumda olur. Döllenen bu yumurtalar embriyo olarak adlandırılır ve bir sonraki aşamaya geçilerek embriyoların rahme transferi işlemine başlanır. Hastalar belirlenen saatte klinikte olmalıdır ve hasta işlem gerçekleşmeden önce saat 24.00’ten sonra hiçbir şey yiyip içmemelidir. Laboratuar ortamında döllenen yumurtaların tek yumurta içine tek sperm verilerek rahme transferi gerçekleştirilir. Embriyoların rahme transferi işlemi ağrısız bir işlemdir ve birkaç saatlik yatak istirahatından sonra hastalar evlerine gönderilmektedir. Bazı hastalarda ağrı eşiği ile alakalı biraz fazla ağrı görülebilir. Fakat bu durum o hastanın kendi sinir sistemi ile alakalı bir durumdur. Kısırlık konusunda Kısırlık nedir sebepleri nelerdir? başlıklı yazıdan daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Tüp bebekte başarı oranı nedir?

Tüp bebek tedavisi uygulanan kadınların bir kısmının hamilelikleri düşükle sonlansa da, %50’sinde hamilelik başarıyla gerçekleşmektedir. Uygulanan mikro enjeksiyon yöntemi ile menisinde çok az ya da hiç sperm bulunmayan fakat testislerinde sperm olan erkeklerde bu tedavi çok başarılı sonuçlar vermektedir.  Kısırlık nedenlerine dair tüm sorunların tüp bebek tedavisi ile çözüm bulunduğu hastaların çok azında sebepsiz bir şekilde sonuç alınamadığı saptanmış, belirgin bir şekilde tedavide sonuca ulaşıldığı tespit edilmiştir. Tekrar edilen tüp bebek denemelerinde her denemede başarı şansı biraz daha artmaktadır.

Tüp bebek tedavisi yöntemi kısırlık için bir çözüm müdür?

Tüp bebek yöntemine ilave olarak mikro enjeksiyon ve mikro tese yöntemleri de eklenerek başarı oranı bir hayli arttırılmıştır. Başarılı tüp bebekyöntemleri ile tüm dünya da kısırlık oranı her geçen gün azalmaktadır. Yapılan araştırmalar önümüzdeki yıllarda kısırlık nedenlerinin bir bir yok olacağını göstermektedir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu

Op. Dr. Ali Osman KOYUNCUOĞLU, 21 Ocak 1976 tarihinde istanbul'da doğmuştur. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık eğitimini, 2009-2010 yılları arasında da Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2014 yılında ise Acıbadem Üniversitesi Robotik Cerrahi eğitimi almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2005-2011 yılları arasında Özel İstanbul Şafak Hastanesi'nde, 2009-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) bölümünde 2011-2014 yılları arasında ise Acıbadem Aile Hastanesi'nde görev yapmış olan Op ...

Etiketler
Tüp bebek tedavisi nedir?
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube