Kişilik bozukluklarının tanımı

Kişilik bozukluklarının tanımı

Kişilik kişiye özgü ve diğer insanlardan onu ayıran tutum, davranış biçimleri ve alışkanlıklardır. Bu özellikler sürekli ve kalıcıdır. Herkesin farklı ve birçok kişilk özellikleri olabilir. Fakat bu özelliklerin “bozukluk” olarak değerlendirilmesi için kişiler arası ilişkileri olumsuz etkilemesi, uyumu bozması, mesleki açıdan sorun çıkarması gerekir. Toplumda % 5-10 arası görülürler. Tedavisi ilaç tedavisinden ziyade psikoterapidir.

Antisosyal kişilik bozukluğu: Başka insanların hakkına tecavüz etme, bunu kendine hak görme, bundan rahatsızlık duymama şeklinde kendini gösterir. Genelde kavgacı, kolaylıkla yalan söyleyen, sorumsuz kişilerdir. Yaptığı davranışlar ya da işlediği suçlardan vicdan azabı çekmezler.

Histrionik kişilik bozukluğu: Dış görünüşleriyle aşırı uğraş, bir ortama girdiğinde ilgi odağı olma isteği (olmadığında aşırı rahatsızlık), baştan çıkarıcı (seduktif) davranışlarla karakterizedir. Genelde yüzeysel ilişkiler kurarlar, baştan çıkarıcı davranışları olduğu halde cinsellikten uzak dururlar. Başkalarından kolay etkilenirler. Teatral yani doğallıktan uzak, yapmacık ve abartılı davranışları vardır.


 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ayşe Gül Aydın

Uzm. Dr. Ayşe Gül AYDIN, 24 Temmuz 1979 tarihinde  Aydın'da doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini Muğla'da tamamlamıştır. Muğla Anadolu Lisesi 'ni birincilikle bitirerek Ankara Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2004 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisası ise Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'nda yapmış ve 2009 yılında Psikiyatri uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında, Bursa Muradiye Devlet Hastanesi'nde ve Samsun Medicana International Hastanesi'nde uzman doktor olarak çalışmıştır. Bu dönemde Aile terapisi eğitimi almıştır. 2014 yılı mart ayında  Bursa Özel Setbaşı Tıp Merkezi'nde çalışmaya başlamıştır. Hipnoterapi, Bilişsel Davranışçı Terapi ve EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing - göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme ...

Etiketler
Kişilik bozukluğu
Uzm. Dr. Ayşe Gül Aydın
Uzm. Dr. Ayşe Gül Aydın
Bursa - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube