Doktorsitesi.com

Teog sınavında başarılı olmak için

Uzm. Dr. R. Sabri Yurdakul
Uzm. Dr. R. Sabri Yurdakul
17 Haziran 2016125 görüntülenme
Randevu Al
Teog sınavında başarılı olmak için

TEOG sınavından sonra öğrenci ve ailelerin yapması gereken bu sınavı doğru değerlendirmektir. Teog sınavı bilgiyi ölçüyor ama bilmek başarılı olmak için yetmiyor. Sınav kaygısı, dikkat eksikliği, zamanı iyi değerlendirememe, moral bozma öğrencilerin sınav başarısını düşürüyor. Bu göz önüne alınmadığında öğrencilerin morali bozuluyor, aileler de çocuklarına olan inançlarını yitiriyorlar.

TEOG sınavında çok başarılı sonuçlar beklenen öğrencilerin bu sınavda istediği verimi elde edememesi maalesef çok rastladığım bir durum. Gerek ailenin gerekse öğretmenlerinin büyük başarılar beklediği çocuklar başaramadığında hayal kırıklığına uğruyorlar. Sınavda en iyi Fen Lisesini beklerken en beğenmediği Anadolu Lisesini kazanan bir danışanım aylarca okula gitmemişti. “Çalıştım da ne oldu” diye düşünüyordu. “Benim bu tembellerin arasında işim yok” diyerek arkadaşlarını beğenmiyor ve bir daha da doğru dürüst ders çalışmıyordu. Onunla konuşup sadece bilmenin yeterli olmadığını, sınavda yaptığı basit hataların onun başarısını olumsuz etkilediğini gösterdikten sonra ancak okula gitmeye ikna oldu da dersleri yavaş yavaş düzeldi. Benzer örneklerle sıkça karşılaşıyorum. Sınavda başarısızlık sadece çalışmamaya ya da yetersizliğe fatura ediliyor. Sınavda kazanmak için çalışmak gerekli ama yeterli değil. Sınav kaygısı, dikkat eksikliği, moral bozukluğu varsa önce bunların toparlanması gerekir. Bunları düzeltmeden başarı beklemek çok gerçekçi değil. Bunlar için psikiyatrik ya da psikolojik yardım almak, bunları aştıktan sonra başarı beklemek daha gerçekçi. Sınav bittikten sonra belki bunu bilmenin faydası ancak gelecek sınavlarda önlem almaktır. Ama daha önemlisi de bunun öğrencinin yetersizliği ya da tembelliğinin bir sonucu olmadığını bilmektir. Eğer çocuğumuz yeteri kadar çalışmış, öğretmenleri de çalışmasını takdir etmiş ama gereğince başarılı olmamışsa bunu geçmişte bırakmak ve önümüze bakmak gerekir.

Etiketler

Sınav kaygısı nedenleriSınav ve karın ağrısıSınav stresi öğrencileri nasıl etkiler?Sınav stresini atlatma yollarıSınavda başarısız olma korkusuSınavda başarılı olmanın yolları

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. R. Sabri Yurdakul

Uzm. Dr. R. Sabri Yurdakul

Uzm. Dr. R. Sabri YURDAKUL, 1960 yılında Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1985 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Numune Hastanesi‘nde yapmış ve 1992 yılında  Psikiyatri Uzmanı olmuştur.  Aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışma Rehberlik Bölümü’nde özel öğrenci olarak da eğitim almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır