Kış depresyonundan korunmak

Kış depresyonundan korunmak

Antalya’da yaşayanlar olarak sıcaklara alışkın bir toplumuz. Hatta yazı uzun uzun yaşamaktan tatil modundan çıkamadığımız da söylenmiyor değil. Peki mevsim geçişlerinden hatta mevsimlerden psikolojik olarak etkilendiğimizi biliyor muydunuz?

Bu da nasıl iş? Bu psikoloji her şeyden etkilenir mi?” Valla etkileniyor. Özellikle kış ayından, soğuktan fazlaca etkileniyoruz. Hatta adına da kış depresyonu dedik.

İnsan olarak hep en güzeli istiyor, hep keyfimize göre olsun diyoruz da Mikail ile anlaşmak okadar da kolay değil. Keşke olsa.

Şimdi gelelim kış depresyonuna ;  erken kararan hava, uyandığımızda karanlık olması, soğuk hava, kat kat giyinmek , ekstra enerji isteği bizi depresyona itebiliyor.  Peki yakalandığımızı nasıl anlarız diyecek olursanız ;

Yataktan kalkmak istememek, Aşırı uyku hali, Beslenme problemleri, Sinirlilik Mutsuzluk, Cinsel istekte azalma, Vücutta ağrılar hissetmek gibi  belirtiler varsa ve bir süredir devam ediyorsa hastalık bizi ziyaret etmiş olabilir. Fakat korkmayın tedavisi de korunması da oldukça mümkün.

Korunmak için ise ; bol bol güneş çıktıkça fırsata çevirmeli,  omega 3 , e vitamini, b vitamini , bitki çayları almalı, spor yapmalı, sık sık duş almalıyız. Sosyalleşmekten geri kalmamalıyız. Ev ziyaretleri yapabilir, misafir ağırlayabilirsiniz. Müzik dinlemek her zaman iyi gelir, besler.

Sosyal hayatımız, kendimize ait alanımız mutlaka olmalı. “Kendi kendime kalma” psikolojisi bir kısır döngüye sebep olur ve gittikçe yalnızlık hissedersiniz.  Kendi kendimize kalmak yerine, bir arkadaş ile kahve içimi bize çok daha iyi gelecektir.  

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Başak İnan

Uzm. Psk. Başak İNAN, 19 Mart 1991 tarihinde Isparta'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Yakın Doğu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'ni bitirdi. Lisans sonrası yine Yakın Doğu Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'nde, Klinik Psikoloji Yüksek Lisans yapmıştır. Mezuniyet sonrası Özel Amatem servisinde yatılı olarak çalışmış hasta ve hasta yakınları ile görüşmeler gerçekleştirmiş, tedaviye hazırlık, tedavi, tedavi sonrası hasta takibi ile madde kullanım bozukluğunda bir çok faaliyet göstermiştir. Detoks süresince medikal tedavileri devam eden, hastanın yakınlarına psikoeğitim gerçekleştirmiştir. Madde kullanım bozukluğu alanı dışında poliklinik hizmetide yapmış olan Uzm. Psk. Başak İNAN, hastane içerisinde bulunan Bariatrik Cerrahi ( Obezite Cerrahisi) ekibine dahil olmuş ve yeme bozuklukları, mide küçültme operasyonu ...

Etiketler
Depresyon belirtileri
Uzm. Psk. Başak İnan
Uzm. Psk. Başak İnan
Antalya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube