Çocukluk çağı mastürbasyonu

Çocukluk çağı mastürbasyonu

Çocuklarda mastürbasyon ailelerin uzmanlara sormaktan çekindiği bir konudur. 

Gelişimsel olarak çocukluk çağı mastürbasyonu  6 yaşa kadar normal görülmekte ve en sık karşılaşılan yaş 2-4 arasındadır. 

Mastürbasyon nedir?

Kendini keşfetme sırasında ,duyulan  haz sonrası aynı davranışı tekrarlamaktır.  Çocukluk dönemi mastürbasyonu gelişim çizgisinde normal görülen bir davranıştır.  Gelişime zararı olmamakla birlikte çocuğun kendisini tanıması , vücuduna hakim olması açısından sağlıklı kabul edilir. Kendine dokunmayan , merak etmeyen ,genital bölgesiyle hiç ilgilenmeyen çocuk yoktur.

 Çocukluk dönemi mastürbasyonu yetişkin mastürbasyonu ile kıyaslanmamalıdır. Çocuğun davranışı seksüel bir aktivite değil tamamen keşfetmeye yöneliktir.  Her zaman davranışı aynı sebeple yapmaya da bilir. Bazen çocuğun baş edemediği noktalarda kendi kaygısını azaltmak , oyalanmak , bazen de dikkat çekmek için yaptığı da göz önünde bulundurulmalıdır.

Çocukluk çağı mastürbasyonu nasıl olur?

  Ebeveyn çoğu zaman ilk etapta çocuk davranışını mastürbasyon olarak değerlendiremeyebilir. Anlamsız bir şey yaptığını düşünebilir. Bir süre gözleme alır.

Erkek ve kız çocuklarında benzer şekiller olsa da ; kız çocuklarında  daha çok sürtünme  , oturduğu yerde ritmik bir şekilde poposunu hareket ettirme , oyuncağın üstüne çıkarak ileri geri  hareket etme şekliyle karşılaşabilirler.

Erkek çocuklarında ise genital bölgeye fazla dokunma , oynama , karın üstü yatıp bacaklarını açma gibi görülmektedir.

Nasıl yaklaşılmalı?

Öncelikle durumun gelişimsel ve geçici bir süreç olduğunu kabullenmeliyiz.

Çocuğa “elleme!”  ,  “dokunma!”  , “ayıp!”  , “ne yapıyorsun sen?” gibi tepkiler vermek doğru değil.

Davranışı görmezden gelmek ve dikkatini dağıtmaya çalışmak sağlıklı yaklaşımdır.

Çocuğa kızarak , ceza vererek merakında artmaya sebep olabilirsiniz

Daha fazla ilgilenmeli ,  yaşına uygun oyun kurmalarını desteklemelisiniz.

Mastürbasyonu azaltması için sakin olmalı ve çocuğa zaman tanımalısınız.

Aynı tutumu sergilemesi için, çocuğunuzla yakın temasta olan kişileri uyarmalısınız.

Uzun süreli devam etmesi halinde nedenlerini sağlık açısından da araştırıp bir uzman yardımına başvurmalısınız.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Başak İnan

Uzm. Psk. Başak İNAN, 19 Mart 1991 tarihinde Isparta'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Yakın Doğu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'ni bitirdi. Lisans sonrası yine Yakın Doğu Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'nde, Klinik Psikoloji Yüksek Lisans yapmıştır. Mezuniyet sonrası Özel Amatem servisinde yatılı olarak çalışmış hasta ve hasta yakınları ile görüşmeler gerçekleştirmiş, tedaviye hazırlık, tedavi, tedavi sonrası hasta takibi ile madde kullanım bozukluğunda bir çok faaliyet göstermiştir. Detoks süresince medikal tedavileri devam eden, hastanın yakınlarına psikoeğitim gerçekleştirmiştir. Madde kullanım bozukluğu alanı dışında poliklinik hizmetide yapmış olan Uzm. Psk. Başak İNAN, hastane içerisinde bulunan Bariatrik Cerrahi ( Obezite Cerrahisi) ekibine dahil olmuş ve yeme bozuklukları, mide küçültme operasyonu ...

Etiketler
Çocuklarda kaygı
Uzm. Psk. Başak İnan
Uzm. Psk. Başak İnan
Antalya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube