Kış aylarında depresyon!

Kış aylarında depresyon!

Kış aylarının gelmesiyle birlikte artan baş ağrıları, halsizlik, keyifsizlik gibi şikayetleriniz var mı?. O zaman “Depresyon”da olabilirsiniz.

Yaşamımızda bizi yükleyen olaylar ve günlük yaşam stresleriyle birlikte kendinizi sinirli, yorgun, bitkin, enerjisi düşmüş ağlamaklı, sık sık baş ağrıları tutan, uykuları bozulmuş, yaşamdan eskisi gibi zevk almayan bir ruh halinde hissedebilirsiniz. Bazen bu ruh halini görmezden gelip, değişik branş doktorlarına başvururuz. Bedensel bir problemimiz olmadığını öğreniriz. Bu bizi öncelikle rahatlatsa da; yakınmaların devam etmesi halinde, bir psikiyatri uzmanına başvurmamız gerektiğini düşünmeliyiz.

Toplumumuzda psikiyatri uzmanına başvurmak eskisi gibi tabu değilse de, yine de zor kabullenilen bir durumdur. Ben deli miyim, sorunlarımla baş edebilirim, üstesinden gelebilirim gibi telkinlerle kendimizi avutmaya çalışırız. Ruhsal rahatsızlıklar, aynı kanser gibi doktora erken başvurulduğu zaman daha hızlı ve kolay tedavisi olan hastalıklardır. Birçok hasta başta ilaç tedavisine sıcak yaklaşmasa da tedavi sonrası ilacın günlük hayatını etkilemediğini ve kendini olumsuz ruh halinden uzaklaşmış hissettiği için memnuniyetini dile getirmektedir. Kişiler tedavi sonrası, iyi ki gelmişim, keşke daha önce gelseydim, ben ilaçların beni sürekli uyutacağını sanıyordum gibi ifadeleri sıkça kullanmaktadırlar.

Bazen depresyon çok ağır seyredebilir. Yataktan çıkmak istememe, işe gitmek istememe, günlük işlerin çok ağır ve zor gelmesi, uykusuzluk veya tam tersi aşırı uyuma, yaşam isteğinin azalması, kendini aşırı suçlama, intihar fikirleri veya girişimi şeklinde ortaya çıkar. “Majör Depresyon” denilen bu durum acil psikiyatri uzmanına başvuru gerektirir. “Majör Depresyon” bazen “Bipolar Duyguların Bozukluğu” denilen (iki uçlu mizaç bozukluğu) hastalığın başlangıcı olabilir. Bu yüzden tedavisi ve takibi önem arz etmektedir.

Depresyon tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Başvuru ne kadar gecikirse o kadar kronikleşir ve uzun zaman alır. Depresyon günlük hayatımızı, verimliliğimizi olumsuz etkileyen bir durumdur. Psikiyatri uzmanından yardım alarak hayatınızı kaliteli yaşayın, yaşamınız anlam kazansın.

PSİKİYATRİ

Uzm Dr.Nevin ŞAHER

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Nevin Şaher

Uzm. Dr. Nevin ŞAHER, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve Psikiyatri Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında Emniyet Genel Müdürlüğü Sağlık Dairesi Başkanlığı, Metropol Hipertansiyon Kliniği, Magnet Tıp Merkezi gibi birçok kurumda görev yapmış olan Uzm. Dr. Nevin ŞAHER, mesleki çalışmalarına şu anda Özel Koru Ankara Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Depresyon ilaçları
Uzm. Dr. Nevin Şaher
Uzm. Dr. Nevin Şaher
Ankara - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube