Kiraz'ın sağlığımıza faydaları

Kiraz'ın sağlığımıza faydaları

Kiraz, besin özelliklerinin yanında birçok kültürde etkisi olan bir meyvedir. Yunan mitolojisinde karşılığı doğum ve yenilenme, Çin'de ise ölümsüzlüktür. Kerasus kiraz meyvesinin Roma dönemindeki adıdır. (Kerasus-Gerasus-Geresun-Giresun). Bu sebeple; Giresun ilimiz ismini kiraz meyvesinden almıştır.

 

İçerdiği besin öğeleri nelerdir?

C vitamini, potasyum, kuersetin, antosiyanin, elajik asit

 

  • Kiraz vücudun bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olan antosiyanin gibi flavonoidler bakımından zengin olan bir meyvedir. Aynı zamanda C vitamini içeriği ile virüslere ve bakterilere karşı savaşarak bağışıklık sistemini destekler.
  • Araştırmacıların yaptıkları inceleme sonucu 20 kiraz bir asprin olmakla eşdeğer olup; içinde bulunan antosiyanin maddesi E ve C vitaminler de benzer antioksidan etki yapmaktadır. Güçlü bir ağrı kesicidir. 20 kirazda 12-25 mg arası antosiyanin maddesi bulunduğu için bu maddenin ağrı kesici etkisinin aspirinden on kat fazla olduğu tespit edilmiştir.
  • Eklem ağrılarını rahatlatmayı ve göz hastalıklarına karşı korumayı sağlayan güçlü bir iltihap önleyici madde olan kuersetin içerir.
  • Kiraz anti kanserojen özelliği olan bitki kökenli kimyasal elajik asit bakımından zengin bir meyvedir.
  • İçerdeği zengin mineraller ile vücudun su dengesini düzenler. Kabızlığı giderir. Kolestrol ve kan şekerini düşürür ve damar sertliğinin tedavisinde de etkili bir besindir.
  • İdrar söktürücü özelliğiyle böbreklerin dostu olan kiraz vücudun zehirli maddelerden temizlenmesini sağlar. Kiraz ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağladığı için romatizma ve gut hastalıklarıyla eklem kireçlenmesinin önlenmesinde etkilidir.

 

Kirazın tüketim alternatifleri neler olabilir?

 

  • Meyvesi taze veya kurutulmuş olarak tüketilebilen kiraz, ayrıca reçel, hoşaf, yemek, konserve ya da dondurulmuş gıda olarak değerlendirilebilir.
  • Yıkamadan önce plastik bir kaba koyup, buzdolabında saklanıp ve tüketmeden önce yıkanması gerekir.
  • Rengi koyu olan kiraz her zaman daha tatlıdır. Buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığında 1-2 saat bekletildiğinde tadı daha lezzetli olacaktır. Taze kirazların 2-4 gün içinde tüketilmesi gerekir.
  • 6 adet kiraz ile 2 adet tam ceviz kuşluk veya ikindi ara öğününde, 12 adet kiraz ve 1 su bardağı yarım yağlı süt/ probiyotik yoğurt gece ara öğününde tüketilebilecek besin değeri yüksek ve zayıflamaya yardımcı alternatifler olabilir.

 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Deniz Berksoy

Uzm. Dyt. Deniz BERKSOY, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun olarak Diyetisyen unvanı almıştır. 4 yıllık lisans eğitimi süresince İzmir Kent Hastanesi, İzmir Başkent Üniversitesi Zübeyde Hanım Uygulama Ve Araştırma Merkezi, Ankara Başkent Üniversitesi Hastanesi, Ankara Dışkapı SSK Çocuk Hastanesi gibi Türkiye'nin önde gelen hastanelerinde stajlar yapmıştır. 2008-2011 yılları arasında Ankara Üniversitesi BESYO Spor Sağlık Bilimleri Anabilim Dalı’nda yüksek lisans derecesini almış ve Uzman Diyetisyen olmuştur. Lisans ve yüksek lisans eğitimi boyunca pek çok seminer ve kongreye katılmıştır. 2008 yılında Ankara - İstanbul - İzmir İllerinde Çalışan Sağlık Personeli’nin Obezite Prevelansı’ başlıklı lisans tez araştırması Japonya’nın Yokohama kentinde ‘15. Uluslararası Beslenme ve ...

Uzm. Dyt. Deniz Berksoy
Uzm. Dyt. Deniz Berksoy
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube