Kendini sevmek...

Kendini sevmek...

Çok küçük yaşlarda tanışırız sevgiyle. Akranlarımızı "bak kardeş" diye tanıtırlar. Bir hayvan gördüğümüzde annemiz "cici cici" diye sevdirir onu. Sevmeyi öğreniriz ve sonra sevilmeyi keşfederiz. Çoğu zaman sevmek için bir nesne ararız. Çok sevdiğimiz babamız, sürekli dinlediğimiz şarkı, tekrar tekrar izlediğimiz film, en yakın arkadaşımız, aşık olduğumuz kişi... Sanki sevgi yalnızca başka bir şeye yönlendirilmesi gerekirmiş gibi hep karşıya doğru akar. Peki ya biz? En son ne zaman kendinizi sevdiğinizi düşündünüz? Ya da daha önce hiç düşündünüz mü?

Büyürken bize hep bir şeyleri sevmemiz öğretiliyor ama kimse kendimizi sevebileceğimizi anlatmıyor. Hatta aksine kendimizden uzaklaşmak için bol bol sebep sunuyorlar. Toplumsal yargılar, medya, akranlar, moda, ikili ilişkiler kendimize eleştirel bakmamıza yol açıyor. "Bende eksik olan ne?" sorusu sarıyor etrafımızı ve hep bir tamamlanma ihtiyacıyla çırpınıyoruz. Çünkü bu yargılar standartlar haline geliyor ve farklılıkları içinde barındırmıyor. Biz de "eksiklerimiz" yüzünden kendimizi sevmeye fırsat bulamıyoruz. Kendimizi tüm yönlerimizle, eksiklerimiz ve güzelliklerimizle kucaklamak ne kadar zor olabilir? Aynaya bakıp da "seni çok seviyorum, çok değerlisin, iyi ki varsın" diyebilir miyiz? Başka birisinin sevgisini beklemeden önce bu sevgiyi kendimiz kendimize sunabilir miyiz? Neden olmasın? Denemeye değer.

Bu makale 23 Eylül 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Büşra Eliyatkın

Psk. Dan. Büşra Eliyatkın lise öğreniminin ardından lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde başarı ile tamamlamıştır. Mezun olduğu yıl İstanbul Üniversitesi Kadın Çalışmaları Yüksek Lisans programına kabul edilmiş ve halen burada eğitimine devam etmektedir. Lisans eğitimi boyunca çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içinde farklı dezavantajlı gruplarla çalışma imkânı bulmuştur. Ortaokul ve lise kademelerinde yaptığı zorunlu stajlara ek olarak özel bir danışmanlık merkezinde gönüllü stajyer olarak görev almıştır. Yüksek lisans eğitimine devam ederken İstanbul Üniversitesi’nden Aile Danışmanlığı eğitimi almış ve süpervizör eşliğinde danışan görmüştür. Çocuk ve ergen odaklı çalışmalarını desteklemek amacıyla çocuk değerlendirme testleri ve oyun terapisi eğitimlerini tamamlamıştır. Yakı ...

Etiketler
Psikolog
Psk. Dan. Büşra Eliyatkın
Psk. Dan. Büşra Eliyatkın
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube