Doktorsitesi.com

Kendimizde beğenmeyip değiştirmek istediğimiz özellik!

Psk. Dan. Dilek Canpolat
Psk. Dan. Dilek Canpolat
29 Nisan 2021109 görüntülenme
Randevu Al
Kendimizde beğenmeyip değiştirmek istediğimiz özellik!
Yapay Zeka ile geliştirilmiş versiyon

İçerik yapay zeka ile optimize edilmiştir

Kişisel Değişim Süreçleri ve Başkalarından Beklentiler

Kendi karakterimizde beğenmediğimiz özellikleri değiştirme noktasında dahi büyük bir çaba sarf etmemize rağmen, zaman zaman başarısız olduğumuz bir gerçektir. Bireyin kendisini dönüştürmesi bu denli zorken, başka birini değiştirmeyi beklemek hayatın en ütopik beklentilerinden biri olarak kabul edilir. Bu beklentinin gerçekleşmeyeceği gerçeğiyle yüzleşmek, birey için çoğu zaman sert bir deneyim olabilmektedir.

İletişim Şeklini Değiştirmenin Önemi

İnsan ilişkilerinde temel bir kural mevcuttur: Kimseyi değiştirmek mümkün değildir. Bu noktada kabul edilmesi gereken yegâne gerçek, karşımızdaki kişiyi dönüştürmeye çalışmak yerine, onunla kurduğumuz iletişim şeklini değiştirebileceğimizdir.

İletişim süreçlerinde odaklanılması gereken temel unsurlar şunlardır:

  • Kişilerin öz yapısının değişmeyeceğinin kabul edilmesi
  • Değişimin ancak iletişim metodolojisinde gerçekleşebileceği
  • Karşılıklı etkileşimde yeni yaklaşımların benimsenmesi

İletişim Kanallarındaki Tıkanıklıkları Giderme

İnsanların değişmeyeceği gerçeğini kabullenmediğimiz durumlarda, iletişim kanallarının tıkandığını net bir şekilde gözlemlemekteyiz. Bu direnç, ilişkilerdeki akışı engelleyen en büyük faktörlerden biridir.

DurumSonuç
Başkasını Değiştirmeye Çalışmakİletişim Kanallarının Tıkanması
İletişim Şeklini Değiştirmeyi Kabul EtmekTıkanan Kanalların Kendiliğinden Açılması

Bazen sadece bu gerçeği içselleştirmek ve kabullenmek bile, iletişim süreçlerinde tıkanan birçok kanalın kendiliğinden açılmasını sağlayacaktır. Unutulmamalıdır ki; kimse değişmez, değişecek olan tek şey bizim iletişim kurma biçimimizdir.

Etiketler

DavranışPsikolojiDavranışlarımız

Yazar Hakkında

Psk. Dan. Dilek Canpolat

Psk. Dan. Dilek Canpolat

Dilek Canpolat, 2006 yılında Çukurova Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olmuştur, uzmanlık eğitimine Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Klinik Psikoloji Bölümünde devam etmektedir. Yıllar boyunca bireysel ve grup psikoterapileri, aile ve çift terapisi, oyun terapisi konularında hizmetler vermiştir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.