Kendi çocukluğumuz neden önemlidir?

Kendi çocukluğumuz neden önemlidir?

Bugünü anlamak için yüzlerce, binlerce yıl önce yaşamış atalarımızı araştırmanın önemi, herkes tarafından kabul edilmiş bir gerçektir. Peki insanlık olarak atamızı merak ettiğimiz kadar insan olarak atamız olan kendi çocukluğumuzu neden merak etmiyoruz?

Biz yetişkinlerin dünyasında çocuk olmak maalesef hâlâ küçümsenmekle eşdeğer görülüyor. “Çocuk gibi olmak, çocuk işte, çocuk aklı, çocukça hareketler, çocukluk” gibi sözleri çok sık kullanıyoruz. Acaba bu davranışın altında kendi çocukluğumuzu küçümsemek yatıyor olabilir mi?

Bebek dünyaya geldikten sonra 3-4 yaşına kadar duygularını sözcüklerle ifade etmeyi tam olarak öğrenemez. Belirli sayıda sözcük öğrenir ancak bu sözcükleri duygularını temsil edecek kadar ifade etme yeteneği henüz yeterince gelişmemiştir. Bu süreçte beynin, duyguların olduğu bölümü daha çok gelişmiştir. Bu nedenle her bebek ya da çocuk, ifade edilememiş oldukça yoğun duygulara sahiptir. Bu duygular yetişkinlikteki kadar sabit değildir. Ebeveyn ve kardeşlere olan duyguları sevgi ve nefret arasında çok sık gidip gelir. Çocuk büyüdükçe ebeveynler ve kardeşlerine karşı olumsuz duyguları bastırır. Zaman içerisinde hatırlamamaya başlar fakat asla tam olarak unutmaz; bunlar bilinçaltında (bilinçdışı) tutulur ve yaşam süresince farkında olmasak da aldığımız kararlara, kişiliğimize, ilişkilerimize büyük oranda etki eder.

Bebek doğduğunda beyin gelişiminin yalnızca %25’i tamamlanmıştır. %75 gibi büyük bir oran, ebeveynleri ile olan ilişki sayesinde tamamlanır ve bu süreç uzun yıllar devam eder. Bu nedenle ebeveynlerimizle ilişkimiz yaşamımızda oldukça büyük bir yer kaplar. Çocukluğumuzda onlardan hem olumlu hem olumsuz birçok şey öğreniriz. Tüm bunlar 6 yaşına kadar devam eder. Özellikle 6 yaşından sonra bu bilgiler bizim ilişki kalıplarımızı ve davranış örüntülerimizi oluşturur ve yaşamımızın sonuna kadar etkisini her an sürdürür.

Çocukluğumuzu düşündüğümüzde aklımıza pek fazla duygu, düşünce ya da hatıra gelmez. Tüm bunlar bilinçdışımızda yer alır ve onlara ulaşmak mümkündür. Psikoterapi ile gerekli olan anılara belirli bir süreç içerisinde ulaşılabilir. Bu sayede çocukluğumuzdaki duygulara ulaşarak bastırmaktan kurtarıp hayatımıza olumsuz etkilerini oldukça azaltabiliriz; ebeveynlerimizden öğrendiğimiz ilişki kalıplarını/davranış örüntülerini inceleyip ilişkilerde yaşadığımız sorunlara farklı bir bakış açısı kazanarak daha sağlıklı ilişkiler kurmayı öğrenebiliriz. Fakat burada amacımız bu konuları araştırırken doğrudan ebeveynlerimizi suçlamak değildir; amacımız herkesin hata yapabileceği düşüncesi ile başkalarını suçlamadan, bilerek ya da bilmeden sergilenmiş davranışların bireydeki etkilerini incelemektir.

Psikoterapi ile böyle bir çalışma yapmak için mutlaka psikolojik bir rahatsızlık yaşıyor olmak gerekmez. Bir hastalık yaşamadan kendisini daha iyi tanımak, yaşamına farklı bir pencereden bakmak, gelecekte daha doyurucu ve arzu ettiği yaşama sahip olmak için psikoterapi desteği alan birçok kişi vardır. Siz de psikoterapi desteği alabilirsiniz. İletişime geçmekten, bilgi almaktan, başvurmaktan çekinmeyin!

Bu makale 31 Mart 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Anıl Yılmaz

Psk. Anıl Yılmaz, Beykent Üniversitesi'nde Tam Burslu olarak başladığı lisans eğitimini Onur derecesiyle tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Acıbadem Üniversitesi Klinik Psikoloji master programına 1. olarak kabul edilmiş ve lisans öğrenimi sürecinde Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ve Fransız Lape Hastanesi’nde staj yapmıştır. Psk. Anıl Yılmaz, 2 dönem boyunca Psikeİstanbul’un Psikanalize Giriş Eğitimleri, Filika Akademi’nin Seans Arkası Süpervizyon Toplantıları ve Lacancı Forum Türkiye Psikanaliz Derneği’nin Psikanaliz Eğitimi’ne katılmış ve 1 dönem boyunca da Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi almıştır. Yüksek lisans kapsamında Psikodinamik Psikoterapi eğitimi, ayrıca Türk Psikologlar Derneği’nin uzun süreli WISC-IV (WÇZÖ-IV) eğitimini tamamlamış ve İleri Düzey Psikodinamik Psikoterapi çalışmalarına devam etmektedir. ...

Etiketler
Terapi
Uzm. Kl. Psk. Anıl Yılmaz
Uzm. Kl. Psk. Anıl Yılmaz
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube