Kayıp ve yas terapisi

Kayıp ve yas terapisi

- Sevdiğiniz birinin vefatı

- Evcil hayvanınızın vefatı

- İş kaybı

- Sağlık kaybı

- Göç ( zorunlu taşınma)

Ve sizin için önemli olan kişi ya da bir "şey"in hayatınızda artık olmadığı her türlü durum

Yukarıdaki gibi durumlar yaşayan kişi için çok sarsıcıdır. Öncelikle yaşanan kayba tahammül etmesi haliyle çok zordur. Bir de bunun yanında o kayıpla sonuçlanan süreçte kişi çeşitli kaygı ve sıkıntılarla zaten yıpranmıştır. Örneğin, kanser hastası ebeveyninin hastalık sürecini izlemek zorunda kalmak başlı başına yıpratıcı bir durumdur. Bir de buna vefat gibi büyük bir acı eklenince kişinin baş etme kapasitesi oldukça düşer.

Bu durumla nasıl başa çıkılacağını bilememek, kaybedilen kişiyi / şeyi çok özlemek gayet anlaşılır bir durumdur. Kaybın arkasından kişi üzüntü, şaşkınlık, öfke, suçluluk, umutsuzluk gibi bir çok farklı duygu yaşar. Bununla birlikte kişi kaybın üzüntü evresini yaşarken bazen öfke evresini yaşar. Bazen kendisini her şeyin sorumlusu gibi görüp suçluluk duyguları içinde bulabilir. Bunlar bazen azalan bazen yoğunlaşan ve kayıp sürecinin getirdiği olağan duygulardır. 

Sonuç olarak, yaşanan kaybın arkadasında yas tutmak çok mühim bir konudur. Ve kesinlikle tutumalıdır.

Bununla birlikte, her şeyde olduğu gibi yas tutmanın da niteliği önemlidir. Yas tutuyorum diye kendinizi veya yakınlarınızı ihmal etmeye başladıysanız, yaşamınızı sürdürme konusunda işlev kaybı yaşamaya başladıysanız ve sağlığınız da bu durumdan etkilenmeye başladıysa ve bu durum 6 ayı geçtiyse profesyonel destek almak gerekli hale gelmiş demektir. Yas ve kayıp terapisi desteği almayı düşünmelisiniz.

Bu makale 11 Ağustos 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Perihan Aydın

Klinik PsikologPerihan Aydın ;1987 yılında Bursa'da doğmuştur. 2009 yılında SAÜ Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünden mezun olmuştur. Yüksek lisansımı Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji bölümünde tamamlamıştır. Bitirme çalışmasını "Anksiyete Bozukluklarının Bilişsel Davranışçı Terapisi" üzerine yapmıştır. İkinci yüksek lisans olarak Bilgi Üniversitesi Sivil Toplum Yönetimi bölümünden mezun olmuştur. Psikoterapi ekolünde kanıta dayalı ekollerden olan Bilişsel Davranışçı Terapi, Şema Terapi ve Kişiler Arası İlişkiler Terapisi ekollerini benimsemektedir.  Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimini Prof. Dr. Hakan Türkçapar ve ekibi ile Bilişsel Davranışçı Terapiler Derneğinden almıştır. Şema Terapi eğitimini,  Uluslararası Şema Terapi Topluluğu bünyesinde Alp Karaosmanoğlu’ndan almıştır. Süpervizyon eğitimime devam etmektedir.Kişiler ...

Etiketler
Yas evreleri
Klinik Psikolog  Perihan Aydın
Klinik Psikolog Perihan Aydın
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube