Kas krampları

Kas krampları

Kramplar ağrılı adale spazmlarıdır. Burada adale kasılır ve ani ve şiddetli ağrıya yol açar. En sık rastlanan kramp uyku esnasında baldır kaslarında oluşan kramplardır, orta ve ileri yaşlarda sık görülür. Fakat fazla yüklenme, incinme, adale zorlanması (gerilmesi) veya uzun süre aynı pozisyonda kalmak adale kramplarına yol açabilir. Bunlar sıklıkla, sıcak havada oynanan spor karşılaşmalarında aşırı yorulan ve susuz kalan sporcularda oluşur.

Belirtiler

- Genellikle alt ekstremitelerde (bacaklarda) ani ve keskin adale ağrısı,

- Cildin altında sertleşmiş bir adale dokusu yumrusu görülmesi

Hemen herkes şu veya bu zamanda adale krampı geçirir, çoğu kimseler için bunlar sadece ara sıra karşılaştıkları bir rahatsızlık sebebidir. Fakat bazıları için adale krampları, özellikle geceleri, rahatsız edici bir problemdir. Eğer uykunuzu bölen sık ve şiddetli kramplarınız varsa mutlaka tıbbi yardım alın.

Bacağa giden damarlarda problem olması, omurga problemlerine (fıtık, darlık, kireçlenme) bağlı sinir basıları, venöz yetmezlikler, diüretik kullanımı, aşırı terleme karamplara sebep olabilir.

Tedavi

Kramp meydana geldiğinde etkilenen adaleyi germeye çalışın. Yumuşak bir tavırla düzeltin. Çünkü kasılan adaleyi germek genellikle derhal rahatlamayı sağlayacaktır. Etkilenen kasa kompres ve masaj yapmayı deneyin. Sıcak banyoya daldırmak veya sıcak kompres koymak da rahatlatabilir.

Soğuk kompres de adale spazmını azaltabilir veya gergin bir adaleyi gevşetebilir. Bazen, kramp giren adalelerin karşısındaki adaleleri istemli olarak kasmak ağrının şiddetini azaltabilir. örneğin, eğer bacağınıza kramp girdiyse ayağınızın ucunu dizinize doğru büküp ağrı azalana kadar orada tutun.

Koruma

Susuz kalmaktan sakının. Fiziki çalışmalardan önce ve sonra germe egzersizleri yapın ve kaslarınızı haddinden fazla yormayın. Magnezyum, kas gevşetici ilaçlar kramp riskini azaltır. Bazı ilaçlar (kolesterol ilaçları, diüretikler, astım tedavisinde kullanılan β2-agonistleri) kramp riskini artırır. 

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Turan Uslu

Prof. Dr. Turan USLU, 1962 yılında Ordu - Korgan’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 1980 yılında Ordu Lisesi'nde bitirmesinin ardından Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndebaşladığı tıp eğitimini 1987 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1988-1991 yılları arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesinde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı’nda yapmış ve  Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur. 1991-1992 yılları arasında Niğde Devlet Hastanesi’nde mecburi hizmet yükümlülüğünü yerine getiren Prof. Dr. Turan USLU, 1993-1996 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Yardımcı Doçent olarak görev yapmıştır. 1997-2004 yılları arasında Osmaniye Devlet Hastanesi'nde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olarak çalışmıştır. 1999 yılında ise Doçent Doktor unvanı almıştır. ...

Etiketler
Kas krampları sebepleri ve tedavisi
Prof. Dr. Turan Uslu
Prof. Dr. Turan Uslu
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube