Karın ağrısının nedenleri nelerdir?

Hemen hemen her insan zaman zaman karın ağrısı yaşayabilir.

Karın ağrısının nedenleri nelerdir?

Karın ağrısı, hafif, şiddetli olabildiği gibi, kısa süreli veya kronik de olabilir. Karın ağrısının sebebi hazımsızlık, gaz- şişkinlik, mide ülserİ ağrısı, böbrek taşı ağrısı, adet ağrıları olabilir. 

Veya apandisit, safra kesesi iltihabı, bağırsak veya mide delinmesi gibi cerrahi gerektiren sebepler karın ağrısı yapabilir. Hareket edemeyecek kadar şiddetli karın ağrısı olan hastalar, karın ağrısına ateş, kusma, sarılık veya kabızlık eşlik eden hastalar mutlaka doktora başvurmalıdır.

Doktor ağrının sebebini anlamak için hasta muayene eder, laboratuvar ve gerekirse idrar tahlili isteyebilir. Ağrının şiddetine göre usg, ct gibi radyolojik görüntüleme yöntemlerine başvurabilir.

Önemli bir nokta çok şiddetli karın ağrısı varlığında ağrının sebebi anlaşılmadan ağrı kesici alınmamalıdır. Bu durum tanı ve tedavide gecikmelere, altta yatan hastalığın ağırlaşmasına sebep olabilir.

Bu makale 13 Aralık 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ayşegül Öziş

Uzm. Dr. Ayşegül Öziş, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise , Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı'nda tamamlayıp Dahiliye-İç Hastalıkları uzmanı olmuştur. Ardından Ankara Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Gastroenteroloji uzmanlığını almıştır.

Uzm.Dr. Ayşegül Öziş, Antalya da bulunan Yaşam Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Apandisit tedavisi
Uzm. Dr. Ayşegül Öziş
Uzm. Dr. Ayşegül Öziş
Antalya - Gastroenteroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube