Eus nedir ? hangi durumlarda yapılır ?

EUS ( Endoskopik Ultrason), bir tür endoskopik inceleme olup , endoskopi cihazının uç kısmında küçük bir ultrason probu bulunur. EUS , sindirim sisteminin alt tabakalarını ve katmanlarını , çevresindeki komşu organ ve dokuları incelemeye yarayan bir işlemdir.

Eus nedir ? hangi durumlarda yapılır ?

Hangi durumlarda EUS yapılır ?


- Özellikle yemek borusu , mide, pankreas ve safra yollarının değerlendirilmesinde oldukça faydalı bir yöntemdir, yerine göre diğer görüntüleme yöntemlerinden daha üstündür.. Yemek borusu, mide veya bağırsakların kendi duvarlarından kaynaklanan yağ bezesinin veya bu organların kas tabakasından kaynaklı hastalıkların tanısının konulmasında diğer yöntemlere oranla daha üstündür. İşlem sırasında biyopsi alınarak doku tanısı konulmasına olanak sağlar.

-Pankreas kanseri tanısı, biyopsi alınması , kanserin erken evrede saptanması amacıyla EUS yapılır.

- Tüm tübüler Gastro İntestinal Sistem ve Pankreas tümörlerinin evrelendirme ve tümörün derecesinin (T1, T2, T3, T4) saptanması amacıyla kullanılır . EUS ; tümör derinliğini ve
tümörün komşu lenf bezlerine veya kan damarlarına yayılıp yayılmadığını anlamamızı sağlar .

- .Karın içi lenf bezlerinden biyopsi alınması için .
- Safra kanal taşlarının tanısını koymak için.
- Sarkoidozda ve Nöroendokrin tümörlerde biyopsi alınıp tanı koymak için.
- Pankreas kistlerini boşaltmak için.
- Pankreas kanserlerinde EUS ile ağrı tedavisi için.
- Karaciğerdeki kitlelerden biyopsi alınması için EUS yapılır . EUS öncesi aç mı olunmalıdır ? :İşlem öncesinde hastanın aç olarak hastaneye gelmesi , en az 6 saat aç olması gerekmektedir. İşlem sırasında anestezi ekibinin vereceği sedasyon ilaçları etkisiyle hasta uykuda olur ve herhangi bir şey hissetmez.

Bu makale 8 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ayşegül Öziş

Uzm. Dr. Ayşegül Öziş, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise , Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı'nda tamamlayıp Dahiliye-İç Hastalıkları uzmanı olmuştur. Ardından Ankara Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Gastroenteroloji uzmanlığını almıştır.

Uzm.Dr. Ayşegül Öziş, Antalya da bulunan Yaşam Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
EUS Nedir ? Hangi durumlarda yapılır ?
Uzm. Dr. Ayşegül Öziş
Uzm. Dr. Ayşegül Öziş
Antalya - Gastroenteroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube