Kanser korkulacak bir hastalık değildir.çünkü:

Kanser korkulacak bir hastalık değildir.çünkü:

1-Meme kanseri  tedavi edilebilir bir hastalıktır.
2- Üstelik  memeyi almadan tedavi şansı vardır.




Teknolojideki başdöndürücü gelişme tıp dünyasına da yansımaktadır. Her yıl yeni kanser ilaçları  başta Amerika Birleşik Devletleri  olmak üzere değişik ülkelerde geliştirilmektedir. Yeni ilaçların özelliği, tümör hücreleri üzerine daha güçlü etki yaparken hastada daha az yan etkiler oluşturmaktadır. Bu kemoterapi ajanları ülkemizde de bulunmakta ve hastalara başarıyla uygulanmaktadır.



Kemoterapi ilaçlarının gelişmesi ile cerrahi sınırlar küçülmüştür. Bundan çok değil,  15-20 sene önce meme kanseri olgularında, hastanın memesi, o taraf   göğüs duvarı adaleleleri ile birlikte blok olarak çıkartılırken, bugün tüm dünyada uygulanan yaygın ameliyat memenin korunarak sadece tümörün çıkartılmasıdır. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki, tüm memenin alınmasıyla elde edilen başarı oranlarının aynısı sadece tümörlü dokunun çıkartılmasıyla da elde edilmektedir. Bu durumda, içindeki 1 veya 2 cm'lik kitle nedeniyle tüm memenin alınması bazı çok özel durumlar dışında artık terkedilmiştir.



MEME KANSERİ GÖRÜLME SIKLIĞI ARTIYOR. Ama erken dönemde yakalanan tümör sayısı da artmaktadır.



1960 senesinde Amerika Birleşik Devletlerinde her 15 kadından biri meme kanserine yakalanırken bugün bu oran dokuz kadından birine yükselmiştir. Bunun anlamı şudur: Amerikada yaşayan her 9 kadından biri, yaşamının bir döneminde meme kanserine yakalanacaktır. Ülkemiz için bu kadar kesin rakamalar vermek mümkün değil ancak  bu oran 14-15 kadında bir şeklindedir. Ülkeler arasındaki bu farklılıklar, kanser gelişmesinde rol oynayan bir takım etkenlerle açıklanabilir. Bu etkenlerin bir kısmı kişinin kendisi tarafından değiştirilebilir etkenlerdir; bir kısmı ise örneğin ailesel yatkınlık gibi  değiştirilemeyen faktörlerdir. Ancak artan meme kanseri görülme sıklığına karşı elimizde güçlü bir silahımız vardır: ERKEN TEŞHİS İMKANLAR.



"ERKEN TEŞHİS"; AMA NASIL ?
Meme kanserini erken teşhis etmenin 3 altın anahtarı vardır.
        

  •         Kendi kendini muayene etme
  •         Periyodik doktor muayenesi
  •         Mammografi
     

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Hamdi Koçer

Çapa

Etiketler
Meme kanseri erken teşhis
Op. Dr. Hamdi Koçer
Op. Dr. Hamdi Koçer
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube