Meme dokusuna ve meme kanserine genel bakış

Meme dokusuna ve meme kanserine genel bakış

Meme kanseri (Breast Cancer) meme dokusu hücrelerinden kaynaklanan birhastalıktır. Meme dokusu lobül ve duktuslardan oluşur. Her bir memede 15-20 lob bulunur. Bu loblar bir birine duct (kanal) ile bağlı lobüllerden meydana gelir. Her bir memenin kendine ait kan ve lenf damarları vardır. Lenf damarları lenf bezlerine dökülür. Lenf bezleri fasülyeye benzeyen yapılardır. Vucudun değişik bölgelerinde yer alırlar. Lenf bezleri lenf damarlarının getirdiğilenf sıvısını (beyaz kan) süzerler. Enfeksiyon, kanser ve diğer hastalılarla savaşırlar. Böyle durumlarda elle hisedilir boyuta gelir, sertleşir ve/veya ağrılı olurlar. Meme dokusunun lenf sıvısını süzen lenf bezleri memeye en yakın yer olan axilla (koltuk altı), gögüs kafesi içerisinde ve köprücük kemiği üzerinde bulunur.

En sık görülen meme kanseri tipi Duktal Karsinoma'dır. Duktal kansinoma duktus hücrelerinden kaynaklanır. Lob veye lobüllerden kaynaklanan meme kanserine Lobular Karsinoma denir ve meme kanserleri arasında Duktal Karsinomadan sonra görülen en sık tipidir. İnflamatuvar Kanser meme kanserinin en az sıklıkla görünen tipidir ve memede dokusunda kızarıklık,sıcaklık ve şişlikle karekterizedir.

Meme Biyopsi Tipleri

Eksizyonel biyopsi: Şüphelenilen dokunun cerrahi olarak tamamının çıkarılmasıdır.

İnsizyonel biyopsi: Şüphelenilen dokunun cerrahi olarak bir kısmının çıkarılmasıdır.

Core biyopsi: Şüpheli dokudan ameliyatsız olarak kalın özel iğnelerle parça alınmasıdır.

Fine-needle aspiration (FNA) biyopsi (ince iğne aspirasyon biyopsisi):  Şüpheli dokudan ameliyatsız olarak özel iğnelerle örnek alınmasıdır.


Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Bahadır Ege

Prof. Dr. Bahadır EGE, 1995-2001 yılları arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde tıp eğitimini tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 2001-2007 yılları arasında ise Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda ihtisasını yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Mecburi hizmet yükümlülüğü kapsamında 2007-200 yılları arasında Batman Devlet Hastanesi'nde ve 2008-2009 yılları Yalova Devlet Hastanesi'nde görev yapmış olan Prof. Dr. Bahadır EGE, 2011 yılında Ankara'ya dönerek Koru Hastanesi'nde Genel Cerrahi uzmanı ve Başhekim olarak 2014 yılına kadar görev yapmıştır. Yine aynı üniversitede 2014 yılında Genel Cerrahi Doçentlik kadrosuna atanmıştır. 

Özel Koru Ankara Hastanesi'nde görev yapmış olup mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
İnce iğne aspirasyon biyopsisi
Prof. Dr. Bahadır Ege
Prof. Dr. Bahadır Ege
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube