Kanal tedavisinin önemi

Kanal tedavisinin önemi

Dişin merkezinde; dişin beslenmesini ve canlılığını sürdürmesi için var olan, damar ve sinirden oluşan bir doku bulunur. Buna Pulpa denir. Çeşitli sebeplerden ötürü pulpa dokusunun enfekte olması sebebiyle, dişte kanal tedavisine ihtiyaç duyarız. Bu sebepler; dişteki çürüğün aşırı ilerlemesi ve kanalı enfekte etmesi, dişin kırılması, eski ve kenarlarından sızdıran bir dolgu, dişin travmaya maruz kalması, diş eti problemleri sebebiyle kanalın enfekte olması vb. olabilir. Bu gibi durumlarda dişin enfekte olması yüzde şişliğe neden olabilir, dişte bazen ağrı olabilir, bazen ısırma ve baskıyla ağrı hissi başlıyor olabilir, dişte hassasiyete neden olabilir, sıcak ve soğuğa duyarlılık gelişebilir, apse yaparak ağız içine bir pü çıkışı gözlenebilir, bazen genel durumu dahi bozarak ateşe ve halsizliğe neden olabilir.

Bu gibi durumlarda hekim, dişin içerisindeki enfekte ve hasarlı dokuyu çıkararak, bu bölgenin kalıcı ve kompakt bir materyal ile doldurulmasıyla kanal tedavisini yapar. 

Tedavi Süresi nedir?

Kanal tedavisi süresi yine hastadan hastaya değişkenlik gösterir. Bazen bir seansta tedavi bitirilebilirken, bazen bir kaç seans sürebilmektedir. Nedeni ise dişin enfeksiyon derecesi, dişin canlılığını kaybedip kaybetmemiş olması, çevre dokulara enfeksiyonun ne derece yayılıp yayılmadığıyla alakalıdır. 

Kök Kanal Tedavisi Sonrası

Kanal tedavisi unutulmamalıdır ki dişi kurtarmaya ve ağız içerisinde daha uzun yıllar kalabilmesini sağlamaya yönelik bir tedavidir. Mümkünse her zaman ilk seçenek olmalı ve tedavi denenmelidir. Başarısızlık durumunda ikinci bir tedavi seçeceği değerlendirilmelidir. Tedavinin başarılı veya başarısız olabilme şansını da akılda tutmakta fayda vardır. 

Tedavi sonrası ağrı, birkaç gün dişte çiğneme esnasında hassasiyet oluşabilir. Kanallar temizlenirken içerisinde kanal aleti kırılması durumuyla karşılaşılabilir, bu durumda genellikle kırık kanal aleti diş içerisinde bırakılarak tedaviye devam edilebilir veya diş çekime gidebilir. Bazı durumlarda diş kökünün rezeksiyonu işlemi ile tedavi desteklenebilir. Tedavi sonrasında dişe dolgu, inlay veya onlay, veya porselen kaplama yapılabilir.

Bu makale 1 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Firdevs Aylin Şahin

İlkokul çağlarından itibaren tıbbi branşlara ve insan sağlığına olan ilgisi sebebiyle Özel Eyüboğlu Fen Lisesi’ni kazanan Firdevs Aylin Şahin, 2010 yılında hayallerine ilk adımı atmış ve ilk tercihi olan Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ne başlamıştır. Buradan yüksek not ortalaması nedeniyle Onur Derecesi alarak mezun olmuştur. Acıbadem Hastanesi başta olmak üzere çeşitli kliniklerde tam zamanlı hekim olarak çalışan Diş Hekimi Firdevs Aylin Şahin, 2020 yılı Ekim ayında Diş Eti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Uzm. Dr. Tuba Soygüden ile birlikte müşterek bir muaynehane işletmeye başlamıştır. Burada hastalarını kabul etmektedir. Mezun olduğu andan itibaren, Estetik Diş Hekimliği ve Çocuk Diş Hekimliği alanlarına yoğunlaşmıştır. CAD/CAM Cerec Dijital Ölçü Sistemleri ile ilgili eğitimler almıştır. ESCD (European Society of Cos ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Kanal tedavisi kime yapılır
Dt. Firdevs Aylin Şahin
Dt. Firdevs Aylin Şahin
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube