Estetik diş dolgusu

Estetik diş dolgusu

Ağzımızda bulunan çürük yapıcı mikroorganizmaların uygun ortam ve koşullar altında etkinliği sonucunda dişlerimizde çürükler meydana gelmektedir. Diş çürüğü tedavi edilmediği takdirde ilerleyen agresif bir problemdir. Çoğu çürük diş, erken teşhis edilmesiyle minimal bir kompozit dolgu restorasyonla tedavi edilebilir ve bu tedaviler oldukça kolay ve kısa sürmektedir. Var olan çürüklerin düzenli diş hekimi kontrolleriyle erken tespiti bu anlamda ağız ve diş sağlığımız için aslında elzem. 

Dişlerdeki çürükler, dişe anestezi yapılarak temizlenir ve bu sebeple tedavi esnasında hasta her hangi bir rahatsızlık hissetmemektedir. Hekimin dişin kendi renginde bir dolgu seçmesi ile birlikte, diş ile bire bir aynı morfolojik özelliklere sahip estetik bir restorasyon yapmak günümüzde oldukça kolay. Dolgu tedavileri artık konforlu ve kısa süren tedavilerdir ve erken teşhisi ile pek çok ileri düzey tedavilere gerek bırakmadan ağız sağlığını korumamızı sağlamaktadır.

Bazen hasarlı diş dokusunun çok büyük olması nedeniyle dişteki çürüğü temizledikten sonra, ağızdan ölçü almak ve dolgu işlemini model üzerinde tamamlamak da mümkün. Böylelikle hastayı yoracak uzun bir seanstan kaçınır ve model üzerinde tamamlanan dolgu sebebiyle daha estetik sonuçlar elde edilebilmektedir. Dışarıda yapımı tamamlanan kompozit dolgu, hasta ağzına yapıştırma ajanları ile çok kısa bir sürede yapıştırılır ve adaptasyonu sağlanır.

Tedavi sonrası anestezi etkisini kaybedinceye kadar yemek yememek yeterlidir. Eğer anestezi yapılmasıysa tedavi sonrasında hayatınıza kaldığı yerden devam edebilir, dilediğiniz gibi yemek yiyebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken her hangi bir durum yoktur.

Dolgu tedavisi sonrası

Dolgu tedavisi sonrası birkaç günden, birkaç haftaya kadar post-op hassasiyet şikayetleri görülmesi normaldir. Daha uzun süren hassasiyet şikayetlerinde dolgunun yenilenmesi gerekebilir. Dişin pulpa’sına çok yakın yapılmış dolgu restorasyonları, dişte ağrıya sebep olabilir ve dolgu sonrası kanal tedavisi gerekliliği doğabilir. Operasyon sonrası geçici ağrılar olabilir, bunlar geçicidir.

Bu makale 1 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Firdevs Aylin Şahiner

İlkokul çağlarından itibaren tıbbi branşlara ve insan sağlığına olan ilgisi sebebiyle Özel Eyüboğlu Fen Lisesi’ni kazanan Firdevs Aylin Şahiner, 2010 yılında hayallerine ilk adımı atmış ve ilk tercihi olan Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ne başlamıştır. Buradan yüksek not ortalaması nedeniyle Onur Derecesi alarak mezun olmuştur. Acıbadem Hastanesi başta olmak üzere çeşitli kliniklerde tam zamanlı hekim olarak çalışan Diş Hekimi Firdevs Aylin Şahin, 2020 yılı Ekim ayında Diş Eti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Uzm. Dr. Tuba Soygüden ile birlikte müşterek bir muaynehane işletmeye başlamıştır. Burada hastalarını kabul etmektedir. Mezun olduğu andan itibaren, Estetik Diş Hekimliği ve Çocuk Diş Hekimliği alanlarına yoğunlaşmıştır. CAD/CAM Cerec Dijital Ölçü Sistemleri ile ilgili eğitimler almıştır. ESCD (European Society of Cos ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
whatsapp
instagram
Etiketler
Diş dolgusu çeşitleri
Dt. Firdevs Aylin Şahiner
Dt. Firdevs Aylin Şahiner
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube