Doktorsitesi.com

Çocuk Diş Hekimliği Tedavileri

Dt. Firdevs Aylin Şahiner
Dt. Firdevs Aylin Şahiner
29 Ekim 202192 görüntülenme
Randevu Al
Çocuk Diş Hekimliği Tedavileri

Dişin merkezinde; dişin beslenmesini ve canlılığını sürdürmesi için var olan, damar ve sinirden oluşan bir doku bulunur. Buna Pulpa denir. Çeşitli sebeplerden ötürü pulpa dokusunun enfekte olması sebebiyle, dişte kanal tedavisine ihtiyaç duyarız. Bu sebepler; dişteki çürüğün aşırı ilerlemesi ve kanalı enfekte etmesi, dişin kırılması, eski ve kenarlarından sızdıran bir dolgu, dişin travmaya maruz kalması, diş eti problemleri sebebiyle kanalın enfekte olması vb. olabilir. Bu gibi durumlarda dişin enfekte olması yüzde şişliğe neden olabilir, dişte bazen ağrı olabilir, bazen ısırma ve baskıyla ağrı hissi başlıyor olabilir, dişte hassasiyete neden olabilir, sıcak ve soğuğa duyarlılık gelişebilir, apse yaparak ağız içine bir pü çıkışı gözlenebilir, bazen genel durumu dahi bozarak ateşe ve halsizliğe neden olabilir.

Bu gibi durumlarda hekim, dişin içerisindeki enfekte ve hasarlı dokuyu çıkararak, bu bölgenin kalıcı ve kompakt bir materyal ile doldurulmasıyla kanal tedavisini yapar. 

Tedavi Süresi nedir?

Kanal tedavisi süresi yine hastadan hastaya değişkenlik gösterir. Bazen bir seansta tedavi bitirilebilirken, bazen bir kaç seans sürebilmektedir. Nedeni ise dişin enfeksiyon derecesi, dişin canlılığını kaybedip kaybetmemiş olması, çevre dokulara enfeksiyonun ne derece yayılıp yayılmadığıyla alakalıdır. 

Kök Kanal Tedavisi Sonrası

Kanal tedavisi unutulmamalıdır ki dişi kurtarmaya ve ağız içerisinde daha uzun yıllar kalabilmesini sağlamaya yönelik bir tedavidir. Mümkünse her zaman ilk seçenek olmalı ve tedavi denenmelidir. Başarısızlık durumunda ikinci bir tedavi seçeceği değerlendirilmelidir. Tedavinin başarılı veya başarısız olabilme şansını da akılda tutmakta fayda vardır. 

Tedavi sonrası ağrı, birkaç gün dişte çiğneme esnasında hassasiyet oluşabilir. Kanallar temizlenirken içerisinde kanal aleti kırılması durumuyla karşılaşılabilir, bu durumda genellikle kırık kanal aleti diş içerisinde bırakılarak tedaviye devam edilebilir veya diş çekime gidebilir. Bazı durumlarda diş kökünün rezeksiyonu işlemi ile tedavi desteklenebilir. Tedavi sonrasında dişe dolgu, inlay veya onlay, veya porselen kaplama yapılabilir.

Etiketler

Çocuk diş çürüğüÇocuk dişÇocuk dişiÇocuk diş hekimliği nedir?Çocuk diş hekimliği hakkında genel bilgilerÇocuk diş fırçalarıÇocuk diş kliniğiçocuk diş hekimliği ataşehirdiş hekimi çocuk

Yazar Hakkında

Dt. Firdevs Aylin Şahiner

Dt. Firdevs Aylin Şahiner

İlkokul çağlarından itibaren tıbbi branşlara ve insan sağlığına olan ilgisi sebebiyle Özel Eyüboğlu Fen Lisesi’ni kazanan Firdevs Aylin Şahiner, 2010 yılında hayallerine ilk adımı atmış ve ilk tercihi olan Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ne başlamıştır. Buradan yüksek not ortalaması nedeniyle Onur Derecesi alarak mezun olmuştur. Acıbadem Hastanesi başta olmak üzere çeşitli kliniklerde tam zamanlı hekim olarak çalışan Diş Hekimi Firdevs Aylin Şahin, 2020 yılı Ekim ayında Diş Eti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Uzm. Dr. Tuba Soygüden ile birlikte müşterek bir muaynehane işletmeye başlamıştır. Burada hastalarını kabul etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.