Sağlıklı diş beyazlatma

Sağlıklı diş beyazlatma

Dişlerimizin rengi pek çok etmene bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bazen genetik olarak ailemizin diş rengini taşırız, bazen ise yediğimiz içtiğimiz tüm gıdalardan ötürü diş rengimiz sararabilir. Sigara kullanım ise dişte lekelenmenin karşılaştığımız en sık nedenidir. Bazen dişe gelen bir travma sonucunda diş rengi değişebilmekte, bazen ise yaşla birlikte dişlerimizin rengi koyulaşmaktadır. Bebeklik ve çocukluk çağlarımızda dişler gelişirken kullandığımız bir antibiyotik nedeniyle bile dişlerimizde iç lekelenmeler oluşabilir.

Ve bazen sebebi ne olursa olsun diş rengimizden memnun olmayabiliriz. Bu gibi durumlarda diş beyazlatma tedavisine başvururuz. Dişlerimizin rengini açabilmek mümkündür. Bir hekim kontrolünde beyazlatmanın yapılması ise son derece elzem. 

  Beyazlatma işleminde ne gibi riskler vardır?

Beyazlatma işlemi hekim kontrolünde yapıldığı takdirde, korkulacak bir durum sıklıkla yaratmaz. Bazen beyazlatma işlemi sonrası, post-op hassasiyet görülebilir. Bu durum geçicidir ve istendiği takdirde yine hekiminizin kontrolüyle giderilebilir. Hamile ve emziren annelere uygulanması konusunda bilimsel araştırmalar yetersiz kaldığından ötürü, beyazlatma işlemi bu süreçlerin sonrasına ertelenmelidir.

  Beyazlatma ne kadar kalıcıdır?

Beyazlatma işleminin kişiden kişiye göre değişkenlik gösteren bir kalıcılık süresi vardır. Yediğimiz ve içtiğimiz gıdalardan son derece etkilenen diş yapımız nedeniyle, kişinin sahip olduğu alışkanlıklar bu konu üzerinde etkendir. Bu sebeple belirli bir süre vermek mümkün değildir. 

  Evde kendimiz beyazlatma yapabilir miyiz?

Hekiminizin kontrolünde yapılacak ev tipi bir beyazlatma plağı ve ajanı ile bu mümkündür. Ancak piyasada gördüğünüz; led ışıklar, carbon içerikli macunlar, diş beyazlatma macunları gibi ticari ürünlerden sakınmalısınız. Diş yüzeyinde agresif bir aşındırma yapmak suretiyle lekeleri gideren bu gibi aparatlar, diş minesinde aşınmaya sebebiyet vererek kalıcı diş hassasiyetlerine ve diş yapısının zarar görmesine neden olur. Hekim kontrolünde yapılan beyazlatma uygulamaları ise dişe zarar vermez, kontrollüdür.

Bu makale 1 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Firdevs Aylin Şahiner

İlkokul çağlarından itibaren tıbbi branşlara ve insan sağlığına olan ilgisi sebebiyle Özel Eyüboğlu Fen Lisesi’ni kazanan Firdevs Aylin Şahiner, 2010 yılında hayallerine ilk adımı atmış ve ilk tercihi olan Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ne başlamıştır. Buradan yüksek not ortalaması nedeniyle Onur Derecesi alarak mezun olmuştur. Acıbadem Hastanesi başta olmak üzere çeşitli kliniklerde tam zamanlı hekim olarak çalışan Diş Hekimi Firdevs Aylin Şahin, 2020 yılı Ekim ayında Diş Eti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Uzm. Dr. Tuba Soygüden ile birlikte müşterek bir muaynehane işletmeye başlamıştır. Burada hastalarını kabul etmektedir. Mezun olduğu andan itibaren, Estetik Diş Hekimliği ve Çocuk Diş Hekimliği alanlarına yoğunlaşmıştır. CAD/CAM Cerec Dijital Ölçü Sistemleri ile ilgili eğitimler almıştır. ESCD (European Society of Cos ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
whatsapp
instagram
Etiketler
Diş beyazlatması
Dt. Firdevs Aylin Şahiner
Dt. Firdevs Aylin Şahiner
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube