Kalp ve damar hastalıkları öldürüyor

Kalp ve damar hastalıkları öldürüyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)  2013 verilerine göre kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümler halen ilk sırada yer alıyor. Geçen yıllara oranla diğer kaynaklara bağlı ölüm oranlarında değişiklik gözlense de ne yazık ki kalp kaynaklı hastalıklardan kaynaklanan ölümler halen açık ara önde. Detaylı istatistiklerin paylaşıldığı araştırmada oranlar ise şu şekilde :

Türkiye’de ölüm nedenleri ve oranları (2013)

Dolaşım Sistemi Hastalıkları : %39,8

İyi huylu ve kötü huylu tümörler : %21,3

Solunum sistemi hastalıkları :%9,8

Endokrin ve metabolizma hastalıkları : %5,6

Yaralanma ve zehirlenmeler : %5,5

Sinir sistemi ve duyu organları hastalıkları: %4,1

Diğer nedenler (Enfeksiyon, parazit hastalıkları, kas-iskelet hastalıkları): %13,9

İstatistik detaylarında ise kalp ve damar sistemi (dolaşım sistemi ) hastalıklarına bağlı ölümler ise şu şekilde dağıtılmıştır.

Dolaşım Sistemi Hastalıklarına Bağlı Ölüm Oranları

İskemik Kalp Hastalığı : % 38,8

Serebrovasküler Hastalık : % 25,2

Diğer Kalp Hastalığı: %17,7

Hipertansif Hastalıklar : %12,8

Diğer: %5,5

Cinsiyete göre dağılımda ise; kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerde Kadınlar, tümörlere bağlı ölümlerde ise Erkekler yüksek oranlara sahiptir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Faruk Hökenek

Doç. Dr. Faruk Hökenek, 1970 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul öğrenimini İstanbul'da tamamlayan Dr. Hökenek, 1994 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. Kalp ve Damar Cerrahisi üzerine olan ihtisasını öğretim üyeleri: Prof. Dr. Ertan Onursal, Prof. Dr. Aydın Kargı, Prof Dr. Enver Dayıoğlu, Prof Dr. Emin Tireli, Doç Dr. Ufuk Alpagut öncülüğünde doğumsal, erişkin kalp ameliyatları ve damar ameliyatlarında bulunarak İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda tamamladı. Uzmanlığını almasının ardından 2001 yılında İstanbul Memorial Hastanesi'nde Kalp ve Damar Cerrahisi departmanında göreve başlayan Dr. Hökenek, aktif olarak erişkin ve doğumsal kalp cerrahisi ameliyatlarında Doç. Dr. Barbaros Kınoğlu başkanlığındaki e ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Prof. Dr. Faruk Hökenek
Prof. Dr. Faruk Hökenek
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube