Kalıcı kilo vermenin püf noktaları

Kalıcı kilo vermenin püf noktaları

Düşük kaloriyle beslenen kişilerde vücudun açlık durumunu fark etmesi ve birçok kimyasal süreçleri enerjiden tasarruf etmek için yavaşlatması.

Hızlı kilo vermek veya almak, insülin hormon dengesini bozar

Çok hızlı kilo vermek, kandaki yağ oranlarının hızlı artmasına sebep oluyor. Tiroid değerlerindeki düşmeler, kolesterol üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor

PORSİYON KONTROLÜNÜ ÖĞRENMELİYİZ

Günümüzde hamburger ve patates kızartması, ilk üretildiği tarihten 2 ile 5 kat daha fazla

Tabaklarınızın küçülmesi sizi zayıflatacaktır emin olun çünkü beyin tamamlama eğiliminde çalışır. Küçük bir tabakta daha dolu görünen aynı miktar besin gözünüzü doyuracaktır.

BESİNLER AÇISINDAN PÜF NOKTALAR NELER ?

’ diyete başlamadan önce son bir kez tatlı yedim ‘’ ,‘’sevdiğim bütün yiyecekler yasak’’, ‘’ ömür boyu bir daha bunları tüketemeyecek miyim ? ‘’ papates yasak mı? ‘’

Yasaklarla aç kalarak ve kendinizi kısır döngüye sokarak değil, daha tok bir şekilde karnızıza kramplar girmeden , ağırlık çökmeden doğru tercihlerle her şeyi tüketmek mümkün.

PEKİ MAKARNA VE PAPATES TÜKETEBİLİR MİYİZ ?

Patatesi soğuk tüket , hem sevdiğin gıdaya yer ver hem de daha tok kal

Patatesi sıcak ve kızartma şeklinde tükettiğimizde kan şekerini çok hızlı bir şekilde yükseltir. Bu ise bize daha fazla kilo olarak dönmesine ve daha fazla açlık hissettirmesine sebep olur. Patetesin soğuk olarak tüketilmesi ise kan şekerinizi sıcak haline göre daha yavaş yükseltir. Kan şekerini biraz daha yavaş yükseltmesi için ise patates salatası şeklinde yapılabilir ve içerisine sirke ilave edilebilir.

Makarnanı seçerken doğru tercihte bulun ve bu sayade diyetinde sevdiğin besine yer aç

Makarnanızı az pişmiş, kepekli ,spagetti makarna olarak tercih etmeniz kan şekerinizi daha iyi kontrol etmenizi aynı zamanda iştahınızı daha fazla kontrol altında tutmanızı sağlar . Çünkü pişirmeyle birlikte nişasta molekülleri kolayca açılır ve besin daha hızlı sindirilir. Spagetti daha az pişirildiği için bu etki azalır. Spagetti karbonhidratının sadece %37 si ilk 2 saatte kan şekerine dönüşür. Kalanı sonraki birkaç saat içinde kan şekerine dönüşür.

SALATA MUTLAKA YER ALMALI MI ?

Salatalarınıza yüksek kalorili soslar yerine sirke ekle bu sayade açlık ataklarını engelle

Sirke içerisinde bulunan asedik asit midenin boşaltılmasını yavaşlatarak ve gün içinde daha tok kalmanızı sağlar

Tuz yerine baharat ekle, hem metabolizman hızlansın hem de fazla tuz alımıyla birlikte oluşan ödeme sebep verme

Yemeklerimize ilave edebileceğimiz kırmızı biberin enerji tüketimini arttırdığı ve enerji alımını düşürdüğünü ve ayrıca enerji ve yağ metabolizması üzerinde uyarıcı bir etkiye sahip olan capsaicin içerdiği yapılan çalışmalarla ortaya konulmuştur. Oysaki lezzeti artırmak adına tuz ilave ettiğimizde, tuzun içimnde bulunan sodyum su tutar ve tansiyon yükselmelerine sebebiyet verir ve aynı zamanda tartıda kendimizi daha kilolu görmemize sebep olur.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Didem Usta

Etiketler
Diyet lifi
Dyt. Didem Usta
Dyt. Didem Usta
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube