İyi huylu rahim tümörleri (myom)

İyi huylu rahim tümörleri (myom)

Bazı kadınlarda hiçbir belirtiye neden olmazken bazılarında yerleşim yerleri, sayıları ve büyüklükleri nedeniyle kansızlık, vajinal kanama, adet düzensizliği ve ağrı gibi semptomlara yol açabilen iyi huylu rahim tümörleri diğer bir deyişle myomlar; hayat kalitesini düşürebilen ancak hayati tehlike arz etmeyen yumrulardır.

Rahmin farklı bölümlerinde ortaya çıkan ve genellikle rahim duvarında oluşan iyi huylu rahim tümörleri menopoz döneminden sonra küçülme eğilimde olurlar. Menopoz dönemi öncesindeki kadınların yaklaşık %50’sinde görülebilen myom; nadiren 20 yaşın altındaki kadınlarda ortaya çıkar.

Nedeni tam olarak bilinmeyen myomların oluşuma neden olan farklı risk faktörlerinin bulunduğu kabul edilmektedir. Myom oluşumuna yol açan risk faktörleri arasında östrojen ve progesteron yüksekliği ile genetik yatkınlık bulunur.

Myom Belirtileri Nelerdir?

Miyom belirtileri ve belirtilerinin şiddeti kişi özelinde değişebilir. Miyomlar küçük olduğunda genellikle herhangi bir semptoma neden olmaz. Ancak boyutları, sayıları ve yerleşim yerleri doğrultusunda; anormal vajinal kanamalar, sık idrar yapma ihtiyacı, kabızlık, alt karın bölgesinde kramplar, adet dönemleri arasında kanama ve cinsel ilişki sırasında ağrı gibi şikayetlere de neden olabilirler.

Miyomlar Nasıl Teşhis Edilir?

Miyomların teşhis edilmesinde ilk aşama jinekolojik muayenedir. Jinekolojik muayeneye ek olarak farklı teşhis yöntemlerine de başvurulması gerekebilir. Myom tanısı konulabilmesi için transvajinal ultrason, laparoskopi, HSG, BT, Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) gibi teşhis yöntemleri devreye sokulabilir.

İyi Huylu Rahim Tümörleri Nasıl Tedavi Edilir?

İyi huylu rahim tümörlerinin tedavisi de kişi özelinde planlanır. Eğer myomlar şikayet oluşturmayacak denli küçükse kişiye herhangi bir tedavi uygulanmayabilir. Myomlar nedeniyle hayat kalitesi düşen ve myom belirtileri şiddetli yaşayan kadınlara;

Östrojen seviyesini düşürmek ve myomları küçültmek için hormon tedavisi uygulanabilir.

Myomların neden olduğu ağrılar için ağrı kesici verilebilir.

İyi huylu rahim tümörlerinin çok büyük boyutlu olması halinde histerektomi operasyonu yapılabilir. Ancak bu operasyon için kadınların çocuk sahibi olmayı istemiyor olması gerekir. Orta büyüklükteki tümörlerin alınması için miyomektomi operasyonu gerçekleştirilebilir; fakat bu operasyon rahmin belirli yerlerindeki myomların alınmasını sağlayamaz.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Levent Erkan

1970 yılında Ortaköy’de doğdu.  İlk ve ortaöğretimini Ankara’da tamamladı. 1987 yılında TED Ankara Koleji’ni bitirdi. 1993 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kadın Hastalıkları ve Doğum ihtisasına başladı. 1998 yılında uzman oldu ve aynı hastanede başasistan olarak göreve başladı. Bu dönemde asistan eğitiminin yanı sıra çok sayıda jinekolojik ve obstetrik operasyonlarda görev aldı. Yerli ve yabancı çok sayıda poster, makale ve sunum hazırladı. 2011 yılında hastanedeki görevinden istifa ederek tam serbest olarak çalışmaya başladı. 2011 yılında Ege Üniversitesi Yardımla Üreme ve Tüp Bebek Kliniği’ne katılarak tüp bebek eğitimi aldı. 2016 yılında Cinsel Terapi ve Vajinismus alanında çalışmalara başladı ve cinsel terapist ünvanı aldı. 1998 yılından ...

Etiketler
Myom belirtileri
Op. Dr. Levent Erkan
Op. Dr. Levent Erkan
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube