Normal doğumda vajina kesisi, epizyotomi şart mı?

Doç. Dr. Ayla Üçkuyu
Doç. Dr. Ayla Üçkuyu
9 Haziran 2016579 görüntülenme
Randevu Al
Normal doğumda vajina kesisi, epizyotomi şart mı?

Normal doğumda epizyotomi adı verilen vajina kesisinin rutin, (standart prosedür olarak) yapılmasının, şiddetli yırtık, pelvik organ sarkmasını önlediğine dair yeterli kanıt bulunamamıştır. Bu yüzden— epizyotomi sadece belirli durumlarda uygulanması gereken bir girişimdir.— Epizyotomiyi doğuran nedenler şunlardır: Dışarıdan bebeğin itilmesi, anne adayının yanlış nefesle ıkınması, iri bebek, bebek kalp atışının bozulması, vakum uygulanması vb gibi nedenlerdir.  36. hamilelik haftasından itibaren perine masajı ile doğuma hazırlık yapmış hamilelerde, aktif doğum pozisyonları uygulayan, yavaş ve uygun doğum nefesiyle ıkınma yapabilen hamilelerde epizyotomi gereksinimi azalmaktadır.

Doğumun şu temel kurallarına uyuldukça, hem anne adayı hem ebe ve doğum hekimi için doğum süreci keyifli mutluluk verici olabilecektir.

1. Doğumun kendiliğinden başlaması,
2. Annelere doğum boyunca hareket özgürlüğüne sahip olması
3. Doğum yapma sırasında hamileye duygusal ve fiziksel destek verilmesi.
4. Doğum sırasında sadece gereken dahalenin yapılması, rutin müdahalelerden kaçınılması.
5. Doğumda doğal ve aktif ıkınma tekniklerini hamilenin öğrenmiş olması ve uygulamasına izin verilmesi.
6. Doğumdan sonra anne ve bebeğin bir arada tutulması ve emzirme için sınırsız imkan tanınması.

Doğumların büyük bir kısmı doğanın gücüyle kendiliğinden sorunsuzca gerçekleşir. Doktor veya ebe sadece bu süreci adım adım izler…

Etiketler

Doğum yırtıklarıNormal doğum dikişleri ne zaman düşerNormal doğumdan sonra vaginaya atılan dikişGebelik dönemi genelNormal doğum sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Ayla Üçkuyu

Doç. Dr. Ayla Üçkuyu

Doç. Dr. Ayla ÜÇKUYU, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000 yılında ise Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimini tamamlamış ve Kadın Doğum Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır