İstmosel nedir ? nasıl tanı alır? nasıl tedavi edilmeli?-özet

İstmosel nedir ? nasıl tanı alır? nasıl tedavi edilmeli?-özet

İstmosel daha önceden geçirilmiş sezeryanameliyatına bağlı olarak rahme kesi yapılan yerde gelişen cep şeklinde uygunsuz yara iyileşmesidir.Genel olarak transvaginal ultrasonografi ile saptanmaktadır.Geçirilmiş sezeryan sayısı arttıkça istmosel görülme sıklığı artmaktadır.

Hastalarda sıklıkla menstruasyon(adet) sonrası lekelenme, suprapubik(karnın alt orta kısmında) ağrı, dismenore (ağrılı adet olma) ve disparoni(ağrılı cinsel ilişki ) şikayetleri görülmektedir. İstmosel%5-10 oranında infertiliteye( gebe kalamama) de neden olmaktadır.

İstmosel tedavisi hastanın şikayetlerine bağlıdır. Şikayeti olmayan hastalarda tedavi önerilmemektedir. Fakat şikayeti olan hastalarda, şikayetleri baskılamaya yönelikilaç tedavisi önerilebileceği gibi problemi tamamen ortadan kaldırmaya yönelik cerrahi tedavide önerilebilir. Cerrahi tedavide vajinal onarım, laparatomi (açık ameliyat) ile onarım, laparaskopik onarım(kapalı ameliyat) ya da histeroskopik onarım uygulanabilir.

Bu makale 14 Ekim 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Cevat Rıfat Cündübey

Op.Dr.Cevat Rıfat Cündübey,lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Erciyes  Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini  başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almiştir.İhtisasını ise,Erciyes Üniversitesi,Tıp Fakültesi Hastanesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilim Dalı,Türkiye tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmuştur.

Op.Dr.Cevat Rıfat Cündübey mesleki çalişmalarına şu an Özel Erciyes Hastanesi'nde devam etmektedir.

 

 

Etiketler
Adet sancısı
Op. Dr. Cevat Rıfat Cündübey
Op. Dr. Cevat Rıfat Cündübey
Kayseri - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube