Genital hijyen nasıl olmalıdır?

Genital hijyen nasıl olmalıdır?

Kadınlar İçin Genital Hijyen: Sağlıklı bir genital organ, flora olarak adlandırılan bir çok mikroorganizmayı içermektedir. Bu mikroorganizmalar arasındaki dengenin bozulması enfeksiyonlara yol açarak üreme sağlığına zarar verebilmektedir. Özellikle döderlein basilleri veya laktobasiller olarak adlandırılan iyi huylu bakterilerin varlığı kadın sağlığı açısından çok önemlidir. Bu mikroorganizmalar vajinanın asidik ortamını sağlayarak vajina içerisinde mantar ve bakterilerin çoğalmasını engeller. Herhangi bir nedenle laktobasiller azaldığında (enfeksiyon yapıcı bakterilerin vajinayı işgal ederek laktobasillere üstün gelmesi) vajinanın asit ortamı bozulur ve vajinada enfeksiyon kolaylaşır.

Genital hijyen genital bölgenin temiz ve sağlıklı kalması anlamına gelmektedir. Vücudun bu bölümü (dış genital organların tümü) deri, nemli alanlar ve salgı bezlerinden oluşmaktadır. Salgı (nem) vajinanın temiz ve sağlıklı kalmasını sağlarken onu korur; ve bu salgılar son derece normaldir.

Genital Organı Yıkamak Problem Yaratır mı?
Evet. Vajinanın içine bazı maddelerin sokularak 'temizlik' yapılmaya çalışılması vajinada laktobasil/asit ortamının zarar görmesine neden olabilir. Bu bölgedeki deri ve nemli alanlar çok hassastır. Bu genital bölgeyi, ona zarar verebilecek ağır kimyasallar kullanarak yıkamamak çok önemlidir. Bu bölgeyi çok sık yıkamak, veya kurularken çok sert bir şekilde ovalamak buradaki cilde zarar verebilir. Eğer bu bölgeyle ilgili bir probleminiz varsa, dışarıdan ılık su ile yıkamak en iyi çözümdür. Sabun, duş jeli ve diğer temizleyicileri kullanmak problemi daha da kötüleştirebilir.

Nasıl Giysi Kullanmalı?
Tanga, korse, dar kot ve külotlu çorap giymekten kaçınmak gerekir. İç çamaşırlarınızı yumuşak bir deterjan kullanarak yıkayınız ve kumaş yumuşatıcılardan kaçınınız.
İç çamaşırınızı günlük olarak değiştirin, naylon yerine pamuklu iç çamaşırı tercih edin.

Adet Döneminde Ne yapmalı?
Tek kullanımlık pedler ve tamponlar kullanılabilir. En iyisi doğal pamuklu ve allerji oluşturma riski düşük olan ürünleri kullanmaktır. Size en uygun olan ürünü kullanın ve sıklıkla değiştirmeyi ihmal etmeyin. Vajinal tamponu değiştirdiğiniz andan itibaren kanla temas sonrası bakteriler hızla çoğalmaya başlar. Uygun kullanımlar ile, vajenin doğal ortamını bozmazlar. Yine kullanılan pedlerin renksiz ve kokusuz olmasına dikkat edilmelidir. Aynı zamanda adet döneminde mutlaka emici hijyenik ped kullanılması ve pedler 3 - 4 saat arayla değiştirilmesi gereklidir.

Başka Nelere Dikkat Etmek Gerekli?
Vulvayı her gün yıkamak gerekli değildir, ve günde 1 kereden sık yıkanmamalıdır. Vajen yıkanmamaldır. Islak mendil, deodorant, antiseptik su veya diğer kozmetik - temizleme ürünleri kullanmayınız. Bu bölgede problem olan bayanlar sadece doktorları tarafından tavsiye edilen ürünleri ve yöntemleri kullanmalıdır. Genital bölgenin beyaz renkte kaliteli tuvalet kağıdı ile önden arkaya doğru bir defada temizlenmesi gereklidir. Genital bölge arkadan öne temizlendiği zaman ya da rast gele temizlendiği zaman e. coli gibi mikroorganizmalar, anal bölgeden vajene ve üretraya doğru taşınarak enfeksiyonlara neden olmaktadır.

Adet dönemi genital enfeksiyonlar açısından en riskli dönem olduğundan bu dönemde duş alma sıklığını arttırmak genital enfeksiyonları önlemek açısından son derece önemlidir. Ağda ve jilet genital kılların giderilmesinde oldukça etkilidir. Ancak bu iki yöntem köklerin enfeksiyonunu kolaylaştırır ve genital bölgenin daha kolay tahriş olmasına neden olur. Genital bölge temizliği için geliştirilen aletlerden yararlanılmalı, makas kullanılmalı ve genital bölgedeki tahrişlere sebebiyet verilmemelidir.

Erkekler İçin Genital Hijyen :
Penis, testisler ve anüs bölgesinin temizliği için günde 1 defa vakit ayırmak yeterlidir. Bu bölgeler, cinsel ilişki sonrasında da, prezervatif kullanılmış olsa dahi, bakteri oluşumunu ve hoş olmayan kokuların gelişimini önlemek amacıyla temizlenmelidir. Dar olmayan iç çamaşırları giymek terleme ihtimalini azaltır. Ayrıca; genital bölgede traş sonrası losyonlar veya deodorantlar kullanılmamalıdır. Cinsel ilişki öncesinde partnerlerden birinde bilinen bir enfeksiyon varsa, bu mutlaka paylaşılmalıdır ki; kondom kullanımı gibi uygun önlemler alınabilsin. El yıkama da, genital hijyenin bir parçası olmalıdır; tuvalet kullanımından sonra eller yıkanmalıdır.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Fatih Şendağ

Prof.Dr. Fatih ŞENDAĞ, 1969 yılında Adana'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından,1986 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1992 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1998 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2004 yılında Doçent, 2011 yılında ise Profesör ünvanı almıştır. Türk Jinekoloji Obstetrik Derneği, Türkiye Osteoporoz Derneği, American Society for Reproductive Medicine, Jinekolojik Endoskopi Derneği,Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği, European Society of Human Reproduction and Embryology,American Association of Gynecological Laparoscopists,European Society of Gynecolocigal Endoscopy,Middle East Society of Gynecological Endoscopy üyesi olan Prof.Dr Fatih ŞENDAĞ, evli olup iki çocuk bab ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
linkedin
Etiketler
Genital hijyen
Prof. Dr. Fatih Şendağ
Prof. Dr. Fatih Şendağ
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube