İmplant fiyatları ve merak edilenler

İmplant Fiyatları ve Merak Edilenler

İmplant fiyatları ve merak edilenler

Geçmişte şiddetli yaralanmalar sonucu oluşan diş hasarları, diş çürüğü ve diğer ağız problemlerinde ağızda kalan sağlıklı dişleri korumak için aslında kurtarılabilecek dişler çoğunlukla çekime gitmekteydi. Kayıp dişlerin tedavisinde hareketli protezler kabul edilir bir tedavi seçeneği olmasına rağmen, sabit dişlerle kıyaslandığında konfor ve fonksiyon açısından geride kalmaktadırlar.

Eskiden dişlerin ömürlük olmadığı belli bir süre zaten çekileceği ve yaşlılıkta damaklarla yaşamanın normal olduğu düşünülmekteydi. Halbuki dişler ömür boyu ağızda kalacak ve fonksiyon görecek şekilde dünyaya geliriz. Günümüzde artık hedefimiz mevcut dişleri mevcut dişleri mümkün olduğu kadar sağlıklı bir şekilde ağızda tutmaktır. Fakat diş artık onarılamayacak durumdaysa, dişi korumak çevresindeki kemiğe zarar verecekse çekim bir tedavi seçeneği olarak karşımıza çıkmaktadır. Kaybedilmiş dişler için günümüzdeki en iyi ve konforlu tedavi implant tedavisidir. İmplantlar aynen doğal dişiniz gibi fonksiyon görür.

Eğer diş hekiminiz bir dişinizin kurtarılamayacağını ve kesinlikle çekilmesi gerektiğini söylediyse, implantlarla ilgili bilmeniz gerekenler burada;

Dental implantlar estetik, fonksiyon ve his olarak doğal dişlere çok benzerler.

Dental implantlar titanyumdan yapılmış yapay köklerdir, çene kemiğinizin içine yerleştirilirler ve diş kökü gibi fonksiyon görürler. İmplantlarla çiğneme ve ısırma yapabilirsiniz, kemik içerisinde sabit bir şekilde dururlar, hareketli protezler gibi kişi tarafından çıkarılamazlar. Bu yüzden doğal dişten aldığınız konfor ve fonksiyonu implantlardan alırsınız. İmplant üstü protezinizin materyali porselen ise, yüzeyi parlak olduğu için dişten daha az renklenmektedir ve gülümsediğinizde estetiği sizi oldukça mutlu edecektir.

İmplant fiyatları yüksek mi?

İmplant tedavisi ilk bakışta pahalı bir tedavi gibi görünür, fakat aslında diğer restoratif dental tedavilerle kıyaslandığında implant fiyatları çok daha uygun maliyetlidirler. Çünkü implant aynen doğal diş gibi fonksiyon görür ve iyi ağız hijyeni ve düzenli kontrollerle ömürlük bir tedavidir. Protezler implantlara göre daha düşük maliyetli olarak görülürler fakat, çene kemiğinde dişsizliğe bağlı oluşan değişiklere uyum sağlayabilmek için protezlerin birkaç senede bir değiştirilmesi gerekmektedir.

Görünüşünüz aynı kalır.

Eksik dişler sadece görünüşünüz ve gülümsemenizi bozmaz, aynı zamanda zamanla, özellikle de çok diş eksikliklerinde, yüzünüzün çökmesine neden olur. Dentalimplant üstüne yapılan dişler ilgili bölgede yumuşak dokuyu destekledikleri için, yüze destek olurlar ve yüz yapısı ve şeklinin korunmasını sağlarlar. Aynı zamanda implantlar kemik içerisinde diş gibi fonksiyon gördükleri için, konuldukları yerde kemiği destekleyerek ve çiğneme etkisiyle fiziksel bir stimulus sağladıkları için kemiği desteklerler ve diş çekimine bağlı kemik erimesinin önüne geçilmiş olur. Bu implantlat-rın kemikle bağlanması yani osseointegrasyonla mümkün olur ki sadece dişetinin üstüne oturan protezlerle bu durum mümkün değildir.

Dişlerinizi çok iyi fırçalayın!

Dental implantlar aynen dişler gibi fonksiyon görürler, ancak dişlerden farklı yönleri mevcuttur. Dişler çene kemiğine liflerle bağlanırlar (periodontalligament) ve bu lifler sayesinde oluşan enfeksiyonlara hızlıca cevap verebilirler. İmplantlarda böyle bir yapı söz konusu değildir, implantlar kemikle direkt birleşirler (osseointegrasyon) ve oluşan enfeksiyonlara karşı dişlerden daha dayanıksızdırlar. Bu nedenle ağız hijyeni çok iyi olmalıdır. İmplantlarda çürük oluşmaz ve kanal tedavisi gerektirmezler. Ancak dişlerin de etrafında görülen dişeti iltihapları implantların etrafında da gözlenir. Ağız hijyeninin önemsenmediği durumlarda periimplantitis denilen implant çevresi enfeksiyonlar kemik kayıpları ve hatta implantın kaybına neden olabilmektedir.

Mevcut dişleri korumak

Dişler implantlar gibi çene kemiği içinde sabit durmazlar. Ağızdan bir diş eksildiğinde çekilen dişe komşu dişler boşluğa doğru devrilmeye başlar, karşıt çenedeki diş boşluğa doğru uzamaya başlar. Böylece bir çarklı sistemindeki tek bir çarkın hareket etmesiyle tüm sistemde oluşan hareket gibi, tüm ağızda bazı değişiklikler ve sorunlar meydana gelmeye başlar.

İmplantların roketlerle aynı materyalden yapıldığını biliyor muydunuz?

İmplantlar ve roketler titanyumdan yapılmıştır. Bu da implantınızın ne kadar güçlü olduğunu göstermektedir. Buna rağmen çok diş sıkan hastalarda ortaya çıkan yüksek çiğneme gücü implantlarda vida gevşemesi, vida kırılması, implant gövde kırığına neden olabilir.

Herkese implant yapılabilir

Yapılmasına engel bir sağlık problemi olmadıkça implant her yaşta yapılabilen bir tedavidir. Sadece büyüme gelişimi tamamlanmamış gençlerde yapılması kontrendikedir.

İmplant tedavisi günümüzdeki en konforlu tedavi seçeneklerinden biridir. Fakat bu tedavinin konforunu yaşayabilmek için ağız hijyeni çok önemlidir. İmplant tedaviniz tamamlandıktan sonra hekiminize nasıl temizlemeniz gerektiğini, diş fırçası dışında kullanmanız gereken diğer hijyen araçlarını mutlaka sorun ve önerilenleri mutlaka kullanın. Ve düzenli olarak 6 ayda bir mutlaka kontrollerinizi yaptırın. İyi bakmazsanız dişlerinizde olduğu gibi implantlarınızda da problemler oluşmaya başlar.

Bu makale 30 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dt. Bergin Gökdeniz

Uzm. Dt. Bergin Gökdeniz Diş Kliniği'nde hasta kabulüne devam etmektedir.

Etiketler
İmplant Fiyatları ve Merak Edilenler
Uzm. Dt. Bergin Gökdeniz
Uzm. Dt. Bergin Gökdeniz
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube