Çocuk diş hekimi ile ilk buluşma

Pek çok ebeveyn, çocuklarının ne kadar diş bakımına ihtiyacı olduğuna karar vermekte zorlanırlar. Aileler çocuklarının dişlerini çürüklere karşı korumak gerektiğini bilirler, fakat bunu yapmanın doğru yolunu bilmezler. İşte bazı ipuçları ve talimatlar;

Çocuk diş hekimi ile ilk buluşma

Çocuğumun ilk diş hekimi ziyaretini ne zaman yaptırmalıyım?

 

Üç yaşındaki çocuğum diş ipi kullanmalı mı?

Pek çok ebeveyn, çocuklarının ne kadar diş bakımına ihtiyacı olduğuna karar vermekte zorlanırlar. Aileler çocuklarının dişlerini çürüklere karşı korumak gerektiğini bilirler, fakat bunu yapmanın doğru yolunu bilmezler. İşte bazı ipuçları ve talimatlar;

Çocuklarda diş fırçalamaya ne zaman başlanmalıdır?

Ağız bakımı bebeğin ilk dişi çıkmadan önce başlamalıdır. Çünkü dişlerin ağız içinde görünmüyor olması demek orada olmadıkları anlamına gelmez. Dişler hamileliğin ikinci trimesterinde şekillenmeye başlar. Doğumda bebeğiniz bazıları çene içerisinde tamamen şekillenmiş olan 20 adet süt dişine sahiptir. Bu dişlere ne zaman ve nasıl bakmamız gerektiği aşağıdaki gibidir;

Çocuğunuzun dişleri sürmeye başlamadan, zararlı bakterileri tamamen uzaklaştırmak için dişetleri, dil, yanaklar hafif nemli, temiz bir gazlı bez ya da havluyla temizlenmelidir.

Çocuğunuzun dişleri sürmeye başladıktan sonra, dişler mutlaka bebek diş fırçası ya da nemli gazlı bez ile güzelce temizlenmelidir.

Çocuğunuzun yan yana iki dişi çıkıp birbirlerine temas etmeye başlayınca artık arayüz temizliği yapmak zorunluluğu ortaya çıkar. Bu diş araları mutlaka diş ipi ile temizlenmeye başlanmalıdır. Aksi takdirde arayüz çürüklerini önlemek mümkün olmayacaktır.

Çocuğunuz 2 yaş civarında fırçalama sırasında tükürmeyi öğrenmelidir. Bu yaşta diş macununu fırçaya pirinç tanesi büyüklüğünde koymak gerekmektedir. Çocuğunuza ağzını çalkalayıp tükürmek için su vermekten kaçının, çünkü bu diş macununu yutma olasılığını arttırmaktadır.

3 yaş ve üzeri çocuklarda fırçaya konulan diş macunu miktarı artık bezelye tanesi kadar olmalıdır. Çocuğunuz 8 yaşına gelinceye kadar diş fırçalarken çocuğunuzun yanında olmanız, onunla birlikte diş fırçalamanız çocuğunuzun diş fırçalama alışkanlığı kazanması ve ağız hijyeninin önemini anlaması açısından çok önemlidir.

Ailelerin en dikkatli olmaları gereken konulardan biri de erken çocukluk çağı çürüğüdür. Emzirmeden sonra, biberonla beslenmeden sonra çocuğu uykuya yatırmak bu çürüklere zemin hazırlar. Yani ilk süt dişi sürmesiyle birlikte her beslenmeden sonra diş yüzeylerini mutlaka nemli gazlı bez ile iyice temizlemek gerekmektedir. Erken çocukluk çağı çürüklerinin başlangıcında ön dişlerin diş eti kenarlarında mine yüzeyinde beyaz renkli demineralizasyon bölgeleri görülür. Bu durum ilerledikçe beyaz lekelerden kaviteler oluşur ve bu kaviteler besin ve içeceklerden dolayı kahverengi ve siyah renklenmeler gösterir. Ön dişlerin tüm yüzeyleri çürükten etkilenebilir. Bu dişler tedavi edilmedikleri takdirde çürükler hızla ilerler ve kırılmalar görülür. Sonuçta dişler kök halinde kalabilir ve apseler oluşabilir. Ağız sağlığının kötü olması beslenmeyi de etkileyeceği için büyüme ve gelişimi olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durum psikolojik olarak sadece konuşma, iletişim kurma ve görünümü değil aynı zamanda da sosyal fonksiyonu da etkiler ve çocuğun hayat kalitesinin düşmesine neden olabilir.

Çocuk diş hekimine ne zaman gitmelidir?

Çocuğun birinci yaşına gelmesiyle birlikte diş hekimine gitmesini öneriyoruz. Bu ilk ziyarette diş hekimi aileye doğru diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve önemi, çocuklarda diş fırçalamanın önemi hakkında bilgiler verecek ve eğer mümkün olursa anne kucağında çocuğun ağız içi muayenesini de yapacaktır.

Erken yaşta diş hekimi ziyaretleri çocukların bu ortama uyum sağlamalarını ve diş hekimi korkularının azalmasını sağlayacaktır. Genellikle 5 yaşına kadar olan çocuklarda bu muayeneleri bir pedodonti uzmanının yapması daha doğru olacaktır.

Eğer çocuk çürük açısından riskli bulunursa veya hijyenini iyi sağlayamıyorsa flor uygulaması, dişlerin pit ve fissürlerini örtüleyerek çürüğe karşı önlem almak için fissürsealant uygulaması sağlıklı olacaktır.

Çocuklarda çürükleri nasıl önleriz?

Dişlerin üzerinde bakteri ve yemek artıkları kaldığında ve bunlar diş fırçalamama ya da yeterince etkin diş fırçalanmamasına bağlı olarak diş yüzeyinden uzaklaştırılmadığında asit diş üzerinde birikir ve diş minesini bir delik veya boşluk oluşana kadar yumuşatır. Böylece çürükler meydana gelmeye başlar. Önlemek için;

İyi bir ağız hijyeni sağlamak için gerekli tüm alışkanlıkları çocuğunuza edindirmeye çalışın. Çocuğunuza en başta siz örnek olun, günde en az iki kere diş fırçalama ve diş ipi kullanımının önemini sadece anlatarak değil aynı zamanda göstererek öğretmeye çalışın.

Diş minesini güçlendirmek ve çürüklere karşı korumak için yeterli miktarda flor kullanın. Düzenli olarak flor kullanılması mine dokusunu güçlendirir ve asit ataklarına karşı güçlü hale getirir.

Çocuğunuzun çürüklere neden olabilecek şekerli, yapışkan gıdalar tüketmesini mümkün olduğu kadar azaltmaya çalışın. Çocuğunuz şekerli gıdalarla beslendikten sonra çalkalama ya da yedikten en az yarım saat geçtikten sonra fırçalama ile bu gıdaların zarar verici etkisini azaltmaya çalışın.

Bu makale 29 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dt. Bergin Gökdeniz

Uzm. Dt. Bergin Gökdeniz Diş Kliniği'nde hasta kabulüne devam etmektedir.

Etiketler
çocuk diş hekimi
Uzm. Dt. Bergin Gökdeniz
Uzm. Dt. Bergin Gökdeniz
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube