Ortodontide erken tedavi ve muayene yaşı

Ortodontide erken tedavi ve muayene yaşı

     Ortodontik tedavi (diş teli tedavisi) için söylenen ’12 yaşından önce tel tedavisi olmaz, tel taktırılmaz’ lafı tam olarak gerçeği ve doğruyu yansıtmamaktadır. Genel olarak 12 yaşında tüm süt dişlerinin değişip kalıcı dişlerin çıktığı ve tel tedavisinin tüm kalıcı dişler çıkmadan yapılamayacağı söylentisi, koruyucu ve önleyici tedaviler için uygun olan zamanın kaçırılmasına neden olabilmektedir.  Örneğin vaktinden önce kaybedilmiş bir süt dişinin yeri korunamazsa (mesela10 yaşında) bu dişin yerini alacak olan kalıcı diş ağız içinde doğru pozisyona gelemez hatta gömülü kalabilir. Erken yaştaki koruyucu ve önleyici tedaviler, ileri yaşlardaki zor ve kompleks bir ortodontik tedavi ihtiyacını ortadan kaldırabilir.

    Bunlara ek olarak, nüfus kağıdının size söylediği kronolojik yaş ile dişlenme yaşı ve iskeletsel yaş arasında zayıf bir ilişki vardır. Yani çocuğun kalıcı dişlerinin tamamlanma yaşı veya ergenliğe girme yaşı genel popülasyondaki zamanlamadan farklı olabilir. Bireyler kendine özeldir, içinde bulundukları durum yaştan bağımsız olarak değerlendirilebilir. Bu değerlendirmeyi yapabilecek kişi ortodonti uzmanınızdır.

     Unutulmamalıdır ki dişlerle ilgili olan tek sorun onların çapraşıklığı değildir. Bazen alt ve üst çene kemikleri arasında meydana gelen büyüme miktarlarındaki fark yüzünden de ortodontik tedavi ihtiyacı doğar. Böyle bir durumda 12 yaşı beklemek geç kalınmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle ortodontik muayene yaşı 6-7 yaş civarında olmalıdır. Örneğin üst çenede meydana gelmiş herhangi bir darlık veya alt çene ile olan ilişkisindeki bozukluk erken yaşlarda daha kolay çözülebilirken, yaş ilerledikçe daha kompleks bir tedaviye ihtiyaç duymakta hatta ameliyat olma ihtiyacı bile meydana gelebilmektedir. Bu ve benzeri durumların önlenebilmesi için erken tanı ve doğru zamanda tedavi önemlidir.

Sağlıcakla kalın.

Bu makale 13 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Demet Yenidede

Uzm. Dr.Demet Yenidede ,lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde  başladığı eğitimini  başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

Uzm. Dr.Demet Yenidede, mesleki çalışmalarına ise şu an Özel Ada Palmiye Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde devam etmektedir.

 

Etiketler
Erken tedavi
Uzm. Dr. Demet Yenidede
Uzm. Dr. Demet Yenidede
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube