Diş taşı temizliği ve tedavisi

Diş Taşı Temizliği ve Tedavisi

Diş taşı temizliği ve tedavisi

Diş taşı temizliği diş eti sağlığı için neden önemlidir? 

Diş taşı temizliğinin önemini anlamak için öncelikle bu taşların oluşum mekanizmasını ve nelere neden olabildiğini anlamak gerekmektedir.

Diş taşları, mikrobiyaldental plağın temizlenmemesi ya da yeterince temizlenememesi nedeniyle dişlerin yüzeyinde kalması sonucunda tükürükte bulunan minerallerin bunların üzerine çökelmesiyle oluşurlar. Yani buradan net bir şekilde anlaşılabileceği gibi diş taşları aslında ağız hijyenindeki eksiklikler nedeniyle oluşurlar. En çok tükürük bezlerinin ağıza açıldığı alt ön dişlerin dil tarafına bakan yüzeyi ile üst 1. azı dişinin yanak tarafına bakan yüzeyinde birikse de ağızda iyi temizlenemeyen tüm yüzeylerde diş taşı oluşabilmektedir.

Diş taşlarının direkt olarak diş eti hastalıklarına neden olduğu ile ilgili bir bilimsel çalışma bulunmamaktadır, burada asıl etken mikrobiyaldental plaktır. Mikrobiyaldental plaklar içerisinde milyonlarca bakteri bulunmaktadır. Bu bakteriler bir aradayken tek başlarına olmalarına nazaran çok daha zararlı hale gelmektedirler. Diş taşları, yüzeyleri pürüzlü olduğu için daha fazla plak birikimine neden olurlar. Plak birikimi dişeti hastalıklarının oluşmasına ve ilerlemesine neden olur. Diş taşlarının temizliğinin önemi işte burada ortaya çıkmaktadır.

Diş eti hastalıkları, gingivitis adı verilen dişeti düzeyindeki iltihap ile başlar. Bu aşamada eğer müdahale edilip gerekli tedavi yapılmaz ise iltihap dişetinden dişleri destekleyen kemiğe ilerler ve kemik yıkımı başlar. Böylece dişeti ve kemik arasındaki mesafe uzamaya başlar ve periodontal cep dediğimiz patoloji oluşmaya başlar. Ya da dişetleri yıkılan kemiği izler ve diş eti çekilmesi başlar. İlerleyen aşamalarda dişlerimizde sallanmalar, yer değiştirmeler ve daha da ilerleyen durumda apseler oluşmaya başlar.

Diş eti hastalıklarının tedavisi nasıl yapılır?

Diş eti hastalıklarının tedavisi hangi aşamada yakalandığına göre değişmektedir. Başlangıç yani dişeti iltihabı (gingivitis) düzeyinde yakalandığında taş temizliği ve iyi bir ağız hijyeni eğitimiyle tedavi edilebilecekken, ilerleyen durumlarda flep operasyonu olarak adlandırdığımız diş eti ameliyatları gerekmektedir.

Peki dişeti ameliyatı nasıl yapılıyor? Diş eti ameliyatları kısmına geçmeden başlangıç dişeti tedavisi dediğimiz taş temizlikleri (çoğunlukla 2 ya da 3 seans) yapılır ve dişeti hastalıklarına yatkınlığa neden olan faktörler ortadan kaldırılır. Bu aşamada ağız hijyenini oturtmak çok önemlidir. Ağız, ameliyatlara geçmeye hazır hale geldiğinde, lokal uyuşturma ile dişetleri kaldırılır ve kemiğe ulaşılır. Buradaki iltihaplı dokular temizlenir, formu bozulmuş olan et ve kemiğe yeniden şekil verilir, gerekli olan yerlere kemik tozları, membranlar yerleştirilir.

Biz kliniğimizde yumuşak doku ve kemik iyileşmesine olan katkıları pek çok bilimsel çalışma ile kanıtlanmış olan, kişinin kendisinden kan alarak elde ettiğimiz, PRF’ i (trombositten zengin fibrin) bu aşamada mutlaka ilgili bölgeye yerleştiriyoruz. Dikişler atılarak bölge kapatılır. Operasyondan 7-10 gün sonra dikişler alınır.

Bu tedavi süreçleri boyunca sıcak- soğuk hassasiyetinde artma, şiş olan dişetlerindeki ödemin azalması ve sağlıklı, sıkı kıvama gelmesi nedeniyle dişlerin aralarındaki boşlukların artması hissi ortaya çıkabilir ve çok normaldir.

Tüm ameliyatlar bittikten sonra en önemli aşama takiptir. Mutlaka hekiminizin önerisine göre 4-6 ayda bir rutin kontroller yapılmalı ve ağız hijyenine aynı şekilde özenle dikkat edilmelidir.

Sağlıklı diş etlerinin temeli iyi bir ağız hijyenine dayanmaktadır. İyi fırçalama çok önemlidir. Bununla birlikte dişlerinizin aralarında birikenleri sadece fırçalamayla uzaklaştıramayacağımız için diş ipi, ara yüz fırçası ve/veya ağız duşu kullanımı çok önemlidir. Doğru ve etkin fırçalamayı öğrenmek ve size en uygun hijyen araçları için (floss, ara yüz fırçası, vb) özellikle diş taşı temizliklerinden sonra hekiminizden ağız hijyeni eğitimi vermesini isteyin. Çok iyi fırçaladığınızı düşünürken aslında çok yanlış teknik kullanıyor olabilirsiniz.

Unutulmamalıdır ki; sağlık ağızdan başlar ve çene kemiği ağzın temelini oluşturmaktadır. Temel güçlü olduğunda yapılan her tedavi sağlıklı olacaktır.

Bu makale 30 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dt. Bergin Gökdeniz

Uzm. Dt. Bergin Gökdeniz Diş Kliniği'nde hasta kabulüne devam etmektedir.

Etiketler
Diş Taşı Temizliği ve Tedavisi
Uzm. Dt. Bergin Gökdeniz
Uzm. Dt. Bergin Gökdeniz
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube