Farklılıklarımızı kabullenmek

Farklılıklarımızı kabullenmek

Artık yağmurda ıslanmayacaksınız; çünkü her biriniz diğeriniz için sığınak olacaksınız.

Artık hiç üşümeyeceksiniz; çünkü her biriniz diğeriniz için sıcaklık olacaksınız.

Artık hiç yalnızlık çekmeyeceksiniz; çünkü her biriniz diğerine yoldaş olacaksınız.

Artık bir bedensiniz; çünkü önünüzde tek hayat var.

Şimdi yuvanıza gidin, birlikteliğinize şahit olacak günlere başlayın.

             Yukarıda ki bu küçük metin Kızılderili bir kabilenin evlilik yeminidir.

Evlilikler bu güzel niyetlerle, umutlarla ve güvenle kurulur.

Günümüzde evlilik ya da evlenmek, gözümüzde büyüyen, masraflı, sorumlulukları ağır, bağlayıcı, kısıtlayıcı bir kurum gibi görünmeye başladı.

Bu, belki gevşeyen sosyal ilişkilerimizle ilgili olarak evliliğe fazlaca anlam yüklemekten ya da eşlerle ilgili beklentilerimizin yükselmesinden dolayıdır. Belki de aile içi iletişim becerilerimizde bir zayıflama ve buna bağlı ortaya çıkan stres faktörleriyle başa çıkmakta zorlanmamızla ilgilidir.

Her birimizin çocukluktan beri getirdiğimiz iletişim tarzımız vardır. Sözel ve sözel olmayan iletişim biçimlerimiz birazda bizi biz yapan ögelerdir. Evlilik esnasında bu ögelerde bol miktarda farlılıklar oluğu anlaşılır

İşte bu noktada bu farlılıkları ortadan kaldırma çabası , ilk günden itibaren görev olarak algılanır. Yanlış tam da buradadır. Biz eşimizle böyle özelliklere sahip olduğu için evlenmişken, şimdi neden onu değiştirme çabasına gireriz? Bu farklar ilişkiyi renkli ve dinamik tutarken neden onları silmeye yok etmeye çalışırız? Farlarımızı kabul etmek yenilmek değildir. Farklarımızı kabul etmek, birbirimize inanmak, güvenmek ve birlikte yürümek için el ele vermek, renkli ve yeniliklerle dolu bir dünya oluşturmaktır.

Bu makale 22 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Zehra Bekki

Psk.Zehra Bekki, 1963 yılında Balıkesir' de doğmuştur. İlk, orta ve lise eğitimini Balıkesir'de tamamladı. 1985 yılında Ege Üniversitesi 4 yıllık Hemşirelik Yüksek Okulundan mezun oldu. 3 yıl Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde değişik kliniklerde görev yaptı. 1988 yılında ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümüne ODTÜ' deki eğitimi esnasında Ankara Büyük Şehir Belediyesi Hastanesinde Hemşirelik görevlerini sürdürdü. 1997 yılında Balıkesir' de Sağlık Meslek Lisesinde meslek dersleri öğretmeni olarak çalışma hayatına devam etti. 2008 yılında emekli olarak öğretmenlik hayatını sonlandırdı. Aynı yıl üniversite affından yararlanarak ODTÜ Psikoloji bölümündeki eğitimine geri döndü ve 2011 yılında mezun oldu. Bu tarihten sonra Psikoteknik Değerlendirme Testleri Laboratuvarı'nda çalıştı. 2017 ve 2018 yılında 300 saat teor ...

Etiketler
Çift terapisi
Psk. Zehra Bekki
Psk. Zehra Bekki
Balıkesir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube