İlişkinin serüveni

İlişkinin Serüveni

İlişkinin serüveni

İki kişi karşılaşıp ilişkiye başladıkları andan itibaren üç kişi olmuşlardır artık; kadın, erkek ve ilişkileri... ilişkinin üç kişilik serüveni başlamıştır.

 

Tüm bileşenleriyle birlikte iki kişi arasında, dışında ve etrafında yapılanmaya başlar ilişki. Süreç içerisinde, art arda gelen yaşantıların tekrarlanmasıyla birlikte, kişilerin iletişim özelliklerini ve davranımlarını belirleyen ilişki kalıpları da oluşmaya başlamış, kişiler artık oluşan ilişki kalıpları güdümünde yaşamaya başlamışlardır. Bu eylemsellik alanında bir yandan ilişki kalıpları belirlenirken, kişiler de bu kalıplar tarafından belirlenmektedir.

İlişki kalıpları ilişkinin sağlıklı işlev görmesine hizmet ediyorsa sıkıntı yaşanmamakta, sağlıklı işlev görmediği noktada ise problem yaşanmaya başlamaktadır. Burada çoğu zaman çiftlerin problemin çözümüne dair çabaları, tekrarlayan iletişim ve davranım kalıpları sebebiyle, problemin bir parçası haline gelmekte ve çiftler ne yaparlarsa yapsınlar kazanmalarının mümkün olmadığı bir durumda bulmaktadır kendilerini. Bu durumu yaratan ya da mağduru olan kişi yoktur, süregiden bir döngüye yakalanmış insanlar vardır.

 

Çiftler, kendilerini sıkışmış hissettikleri ve çabaladıkça içinden çıkmalarının güçleştiği böylesi durumlarla bize geldiklerinde problem üzerine konuşmamaları, tartışmamaları önerilir. Burada yapılan terapist eşliğinde, sağlıklı işlev görmeyen ve sıkıntıya yol açan ilişki kalıplarının belirlenmesi, yeniden yapılandırılması ve ilişki işlevselliğinin geri kazanılarak yola devam edilmesinin sağlanmasıdır.

Bu makale 2 Kasım 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Jülide İrgin Bekiz

2001 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Bölümünden mezun olmuştur. 2012 yılında Arel Üniversitesi Psikoloji Yüksek Lisans programını tamamlamış; 2004 yılından bu yana Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda Psikolojik Danışman olarak görev yapmaktadır. 2004-2010 yılları arasında ilköğretim çağı çocukları ve aileleriyle çalışmış, 2010-2014 yılları arasında ilköğretim ve ortaöğretim çağı orta ve ağır düzey zihinsel yetersizliği olan çocuklar ve aileleri ile çalışmıştır. 2014 yılından bu yana ortaöğrenim çağı ergenler ve aileleri ile çalışmaya devam ediyor. Dr. Murat Dokur tarafından yürütülen 500 saatlik Aile ve Çift Terapisi Eğitimini tamamlamış Aile ve Çift terapisti olarak çocuklar, ergenler, çiftler ve ailelerle çalışmakta. Çocuklarda ve ergenlerde duygusal problemler ve davranış problemleri,öğrenme güçlüğü, gelişim ...

Etiketler
İlişkinin Serüveni
Psk. Dan. Jülide İrgin Bekiz
Psk. Dan. Jülide İrgin Bekiz
İstanbul - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube