İlaçsız tüp bebek

İlaçsız tüp bebek
 Klasik tüp bebek tedavi uygulamaları (IVF) yoğun ilaç kullanımı ile beraber uygulanmaktadır.Bu uygulama bir çok tıbbi gereklilikten kaynaklanmaktadır.Son yıllarda bazı hasta gruplarında yapılan çalışmalar ile çok daha az ilaç kullanılarak tüp bebek tedavileri denemiş ve başarılar elde edilmiştir.

   IVF Tedavilerinde amaç bol sayıda yumurta elde etmek,dolayısıyla çok sayıda embriyo oluşturmak ve böylece en iyi embriyoları seçip gebelik şansını artırmaktır.İnfertil çiftlerin bir kısmında problem sadece erkekte olduğundan ,kadında doğal olarak bile her ay 1-2 yumurta zaten gelişebilmektedir.Sağlıklı gelişmiş ve doğal olarak oluşmuş 1-2 yumurta bile Tüp bebekte kullanılabilmektedir.Klasik IVF uygulamalarında kullanılan FSH hormonu ,tedavi masrafının yarısını oluşturmaktadır.Hem bu masrafı azaltmak isteyen  hem de ilaç kullanmaktan çekinen bazı çifter ilaçsız tüp bebek yöntemine yönelmiş durumda.

       Doğal siklus IVF 40 yaş altında ve eşinde ciddi sperm problemi olmayan bayanlarda uygulandığında başarı şansı daha yüksektir. Bunun yanı sıra genç ancak yumurtalık rezervi düşük olan ve ilaçla uyarıma yeterli cevap vermeme olasılığı olan bayanlara da uygulanabilir.

     İlaçsız tüp bebek yönteminin avantajlarına bakarsak; maliyet daha ucuzdur ,ilaç yan etkileri görülmez,çoğul gebelik olmaz,yumurtalıkların aşırı uyarımı riski yoktur ve hastaların tedavi uyumu kolaydır.Hastalar bu yöntemi defalarca üst üste deneyebilirler.

 Yöntemin dezavantajlarına gelirsek; gebelik şansı yarı yarıya azalır, tek yumurtanın toplanamama ve döllenme olmamasına bağlı tedavi iptali olabilir.
    Bazı merkezler ilaçsız yaklaşım yerine sadece 5 günlük hap tedavisi ile 1-2 yumurta sayısını 3-4 yumurtaya çıkarmaktadır ( modifiye doğal siklus IVF).Biz merkezimizde hap ile uyarılmış yumurta gelişimi takiben 2 adet çatlama engelleyici iğne ve bir çatlatma iğnesi sonucunda işlemi bitiyoruz.Sonra vaginal yoldan hasta uyutulmasına bile gerek kalmadan  tekbir iğne girişi ile mevcut yumurta toplanıp tüp bebek için kullanılıyor.

 Bugün Japonya gibi bazı ülkelerde neredeyse uygun her hastaya ilaçsız yada modifiye ilaçsız tüp bebek uygulaması yapılıyor.Alınan neticeler de gayet yüz güldürcü.Ülkemizde de verimli ve ekonomik bu yaklaşım yaygınlaşma eğilimindedir.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Sertaç Şen

Etiketler
Embriyo
Op. Dr. Sertaç Şen
Op. Dr. Sertaç Şen
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube