Hafta hafta gebelik; 26.hafta

Hafta hafta gebelik; 26.hafta

Hamileliğiniz: 26. Hafta

Bebeğiniz nasıl gelişiyor?

 Bebeğiniz bu hafta  yaklaşık 750 gramdır ve boyu  35,5 santimetredir     Bebeğinizin kulaklarındaki işitmeyle ilgili sinirsel ağ giderek gelişmektedir ve işitme duyusu artık daha  hassastır. Birisiyle  sohbet ederken hem sizin sesinizi, hem de diğer kişinin sesini duyuyor olabilir. Az miktarda amniyotik sıvıyı tenefüs eder hareketlerle akciğerlerine doldurmaktadır ve bu durum, akciğerlerinin gelişimi için çok önemlidir. Bu sözde nefes alıp verme hareketleri, doğduğu ve havayı ilk kez içine çekeceği zaman için  iyi  bir pratiktir.  Oğlunuz olacaksa, testisleri testis torbasına 2-3 günlük  bir sürede inecektir.

Sizin hayatınız nasıl değişiyor:      

 Bu haftadan itibaren  iyi beslenmeye ve yeterince dinlenmeye gayret edin.  Bu sıralar, kan basıncınız ( tansiyonununuz ) hafifçe artabilir fakat yine de  hamilelik  öncesi düzeyinde göre  daha düşüktür. (Genellikle, kan basıncı ilk üç aylık dönemin sonuna doğru azalır ve yaklaşık 22. ila 24. haftalarda en düşük düzeyinde olma  eğilimindedir.)

Preeklampsi:

Yüksek tansiyon ve idrarınızdaki proteinle karakterize ciddi bir bozukluktur . Preeklampsi olgularının birçoğu 37. haftadan sonra ortaya çıkar ama daha erken de olabilir; bu nedenle bu durumun uyarı sinyallerinin farkında olmanız önemlidir.

Yüzünüzde  veya gözlerinizin çevresinde şişme, ellerinizde hafif bir şişlikten fazlası, ayaklarda veya bileklerde aşırı ve ani şişme veya hızlı kilo artışı varsa (haftada iki kilodan fazla) doktorunuzu arayın.

Daha ciddi preeklampside, başka semptomları da yaşayabilirsiniz : Ani ya da geçmeyen baş ağrısı, görmede değişiklikler (çift ya da bulanık görmek, noktalar ya da yanıp sönen ışıklar görmek, ışığa karşı hassasiyet veya geçici görüş kaybı dahil), karnın üst kısmında veya midede yoğun ağrı veya hassasiyet veya kusma varsa doktorunuzu derhal bilgilendirin.

Bel ağrısı:

 Beliniz son zamanlarda biraz daha ağrımaya başladıysa, bunun sebebi  hem büyüyen rahminiz – ağırlık merkezinizi değiştirir, karın kaslarınızı esnetip zayıflatır ve bir sinire baskı yapıyor olabilir –  hem de  eklemlerinizi ve bağ dokularınızı gevşeten hormonal değişikliklerdir. Ayrıca, taşıdığınız fazla kiloların kaslarınız için daha çok iş ve eklemleriniz üzerinde artan baskı anlamına gelir ve bu  nedenle, gün sonunda kendinizi daha kötü hissedebilirsiniz. Uzun süreli yürüyüş, ayakta durmak veya oturmak ve ayrıca eğilmek ve yükselmek sırtınıza baskı uygulayabilir. Sıcak bir banyo ya da sıcak kompres, sizi rahatlatabilir. (Yine de bazı kadınlar soğuk kompreslerin daha rahatlatıcı olduğunu düşünür.) Gün içinde iyi bir duruşu muhafaza etmeye, aynı zamanda eğilmeyi ve dönmeyi gerektiren faaliyetlerden kaçınmaya, otururken ya da ayakta dururken sık sık ara vermeye ve bacaklarınızın arasına yastık koyup her iki diziniz kıvrılmışken yan yatıp uyumaya ve karınızı desteklemek için başka bir yastık kullanmaya çalışın. 

Kabızlıkla başa çıkma yolları:

Kabızlık probleminiz mi var ?  Bu, gebelikte  yaygın bir şikâyettir. Başlıca nedenleri de, sindirim sisteminizin hareketini yavaşlatan progesteron hormonundaki artıştır. Ayrıca  büyüyen rahminizin rektumunuz üzerinde yaptığı baskı, sorunu şiddetlendirebilir. Demir takviyeleri de kabızlığa katkıda bulunabilir. Aşağıdaki öneriler size faydalı olabilir:

• Vücudunuzu dinleyin – ve tuvalete çıkma ihtiyacı hissedince tutmamaya çalışın. Tutmak, dışkınızın sertleşmesine ve sorunun kötüleşmesine yol açabilir.

• Tam tahıl, taze meyve ve sebze gibi lif açısından zengin besinleri bol bol tüketin. Meyve suyu, özellikle kuru erik suyu da yardımcı olabilir.

• Bol bol su için (günde en az altı ila sekiz bardak).

• Düzenli olarak egzersiz yapın.

• Eczanelerde satılan lif takviyesi ya da gayta yumuşatıcı ( laksatif) almakla ilgili sorularınızı doktorunuza sorun.

 Braxton Hicks kasılmaları nedir?

 Braxton Hicks kasılmaları, gebelikte  hafif, istemsiz ve ağrısız rahim kasılmalarıdır. Bunlar hamilelik boyunca olabilir ancak çoğu zaman  20. haftadan sonra hissedilmeye başlanır. Hamileliğiniz ilerledikçe, Braxton Hicks kasılmalarının  sıklığı bir şekilde artabilir ve  37. haftaya ulaşıncaya kadar esasen nadir, düzensiz ve acısız bir şekilde seyreder. O zamana kadar, bir saate dörtten fazla kasılmanız olursa doktorunuzu arayın – erken doğum işareti olabilir.

 

 

 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Deniz Gökalp

Op. Dr. Deniz GÖKALP KAYA, 8 Ağustos 1976 tarihinde İstanbul 'da doğmuştur. 1994 yılında İzmir Fen Lisesi'nden mezun olmuştur. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 2004 yılında ise Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Hastanesi'nde ihtisasını tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2005 yılında Acıbadem Kadıköy Hastanesi Jinekoloji Ünitesi ve Tüp Bebek Merkezi'nde tam zamanlı olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı unvanıyla görev yapmaya başlamıştır. 2006 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından verilen "Tüp Bebek ve Üremeye Yardımcı Teknikler" eğitimini tamamlamış ve sertifika sahibi olmuştur. Acıbadem Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nin 2007 yılında bir eğitim merkezi olduktan sonra kursiyer hekimlerin eğitiminde görev almıştır. ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Gebelik zehirlenmesi nasıl anlaşılır
Op. Dr. Deniz Gökalp
Op. Dr. Deniz Gökalp
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube