Vajinal akıntı ve yara tedavisi hakkında

Vajinal akıntı ve yara tedavisi hakkında

Vajina ve serviks (rahim ağzı) bezleri tarafından üretilen vajinal akıntılar; kadın üreme sistemindeki bakterilerin ve ölü hücrelerin vücut dışarısına atılmasını sağlayan; enfeksiyon riskini azaltan vücut sıvılarıdır. Vajinal akıntılar metabolizmanın sağlıklı olduğuna dair güçlü sinyaller verse de hormonal değişimlere bağlı olarak vajinal akıntıların miktarı, rengi, kokusu ve yoğunluğu değişebilir. Ancak bazı kadınlarda vajinal akıntılar sarı, yeşil, kokulu ve sürekli bir hal aldığında kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarına başvurulması gerekir.

Vajinal Akıntının Nedenleri

Normal vajinal akıntı sağlıklı bir vücut fonksiyonudur. Vücut vajinayı temizlemek ve korumak için vajinal akıntıyı sürekli üretir. Vajinal akıntıların renginin, miktarının ve yoğunluğunun değişmesi ise genellikle enfeksiyon habercisidir.

Anormal vajinal akıntının olası nedenleri arasında; vajinit, bakteriler, enfeksiyonlar (trikomonaz, bakteriyel vajinozis, maya mantarlarının yol açtığı enfeksiyonlar), sistemik hastalıklar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, HPV ve rahim ağzı kanseri gibi nedenler olabilir.

Anormal vajinal akıntılar; kronik yorgunluk, ateş, idrar artışı, kilo kaybı, karın ağrısı gibi belirtilerle birlikte ortaya çıktığında zaman kaybetmeden tıbbi destek alınmalıdır.

Vajinal Akıntılar ve Rahim Ağzı Yaraları

Vajinal akıntılar rahim ağzı yaralarının oluşumunu tetikleyebilir ya da rahim ağzındaki yaralar nedeniyle de ortaya çıkabilir. İhmal edilen vajinal akıntı ve yara tedavileri kronikleşebildiği, enfeksiyon yayılabildiği ve kısırlığa neden olabildiği vajinal akıntı ve yara tedavisi kesinlikle ihmal edilmemelidir.

En karakteristik belirtisi vajinal akıntılar olan rahim ağzı yaraları; cinsel ilişki sırasında ağrı, vajinada yanma, kaşıntı, kanama ve tedavi edilmediği takdirde kısırlık gibi semptomlara da yol açabilir.

Vajinal Akıntı ve Yara Tedavisi

Vajinal akıntı ve yara tedavisi öncesinde tetkiklerin yapılması gerekir. Smear testi, servikal biyopsi, kolposkopi ve jinekolojik muayene gibi teşhis yöntemleri sonuçlarına göre vajinal akıntı ve yara tedavisi planlanır.

Vajinal akıntı ve yara tedavisi kapsamında ilaç tedavisi, koterizasyon, kriyoterapi ve lazer tedavileri gerçekleştirilebilir. Hastaların ihtiyaçları doğrultusunda planlanan rahim ağzı yara tedavisi sonrası iyileşmenin gerçekleşmesi için yaklaşık 1 aylık bir süreç gereklidir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Levent Erkan

1970 yılında Ortaköy’de doğdu.  İlk ve ortaöğretimini Ankara’da tamamladı. 1987 yılında TED Ankara Koleji’ni bitirdi. 1993 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kadın Hastalıkları ve Doğum ihtisasına başladı. 1998 yılında uzman oldu ve aynı hastanede başasistan olarak göreve başladı. Bu dönemde asistan eğitiminin yanı sıra çok sayıda jinekolojik ve obstetrik operasyonlarda görev aldı. Yerli ve yabancı çok sayıda poster, makale ve sunum hazırladı. 2011 yılında hastanedeki görevinden istifa ederek tam serbest olarak çalışmaya başladı. 2011 yılında Ege Üniversitesi Yardımla Üreme ve Tüp Bebek Kliniği’ne katılarak tüp bebek eğitimi aldı. 2016 yılında Cinsel Terapi ve Vajinismus alanında çalışmalara başladı ve cinsel terapist ünvanı aldı. 1998 yılından ...

Etiketler
Vajinal akıntı
Op. Dr. Levent Erkan
Op. Dr. Levent Erkan
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube