İhmal istismardır

İhmal istismardır

Evlilikte çocuk ve eş ihmal edilemez. İhmal edilen her evlilik bitmeye nasıl mahkumsa çocuklarda ise davranış bozukluklarına neden olmaktadır. Öncelikle kişinin kendi mutsuzluğu ile başlayan serüven domino taşları gibi zamanla eşi ve çocuğu da mutsuz edecektir. İnsanın kendi kendine yetebilmesi, gerektiğinde kendiyle iyi vakit geçirebilmesi aile kurma olgunluğuna sahip olduğunu gösteren özelliklerden biridir. Kendine yeten kendinden kaçmayan insan hayatı başka biriyle paylaşabilir ve sorumluluk almaktan kaçmaz. Çocuk ise ebeveynler için başlı başına bir sorumluluk demektir. 

Özellikle çocuğun ruh hali sıkı gözlem ve takiple kontrol edilmeli fakat bu gözlemi çocuğa baskı kurarak yapmamalısınız. Düzenli olarak yapılan sohbetler, sohbetlerin içine ise ufak sorular katmak hem bağlarınızı kuvvetlendirecek hem de çocuğunuzun takibini kolaylaştıracaktır. Sosyal medyanın çok fazla kullanıldığı bu dönemde çocuklarımız maalesef istismara çok açık.. Başkalarının çocuklarınızı istismar etmesi için alan açmayın. Evde ihmal edilen, görmezden gelinen çocuk istismara uğrar. 

Aile içinde bağların en çok kuvvetlendiği yer akşam yemekleridir. Mümkün olduğunca beraber yemek yemeye, karnı tok dahi olsa sofrada çocuklarınızı bulundurmaya özen gösterin. Elbette soğuk ve aşırı stresli sofralardan bahsetmiyorum. Günün bütün stresini kapının dışında bıraktığınız, hal hatır sorabildiğiniz, birbirinizi önemsediğinizi gösterebildiğiniz sofralara oturtun çocuklarınızı.. Bizler son zamanlarda aldığımız tabakların markasına, sofra sunumlarına, kurulan masanın fotoğraflarına, çeşit çeşit yemeklere odaklanmış durumdayız. İhtiyacımız olan şey çok basit ve masrafsız; gülümsemek..

Ebeveynlerin çatışma halinde olduğu ailelerde en sık rastladığımız sorun ise anne babanın kavgalarına veya gerginliklerine çocukların olduğu ortamda devam etmesi ve buna bağlı olarak çocukları ihmal etmeleri. Sizler o tartışmanın içindeyken çocuğun asıl ihtiyacını kaçırabilir, gereksiz yere azarlayabilir ve içine kapanık çocuklar yetiştirebilirsiniz. Peki aile içinde kendini ifade edemeyen çocuk toplu ortamlarda ne yapar ? Genelde mutsuz bir şekilde oturur. Hakkını savunamaz, istediklerini dile getiremez. Ebeveyn çatışmalarında fatura en suçsuz olan çocuklara kesilmemeli. Onları sizler dünyaya getirdiniz ve ihtiyaçları olan tek şey huzurlu aile ortamı..

Ebeveyn olarak sorumluluklarımızın farkında olmak çocuklarımızla ilgilenmek birinci görevimiz. Sizlerin ihmal ettiği çocuklar istismara en açık olanlarıdır. İstismar ise bizim ülkemizin kanayan yarası.. Eşinize sorumluluğunuz evliliğiniz resmi olarak bitene kadar çocuğunuza ise ömrünüzün sonuna kadar devam eder.

SAĞLIKLA KALIN..

Bu makale 19 Ekim 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Çocuk Gelişim Uzmanı Burcu Arslan

Ekim 1991’de Aydın’da doğdum. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Haziran’17 yılında mezun oldum. Stajımı Haydarpaşa Abdülhamid Hastanesi (GATA)’nde tamamladım. 2018 yılında Kaplan International Collage London’da dil ve mesleki eğitim aldım. Üsküdar Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde Ocak’19 yılında yükseklisans eğitimime başladım. Oyun terapisi, dil ve konuşma bozuklukları, çocuk testleri ve aile danışmanlığı üzerine milli eğitim ve sağlık bakanlığı onaylı eğitimlerle alanımda daha donanımlı ilerleyerek danışanlarıma hizmet vermekteyim.

Instagram: @uzm.burcuarslan

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Boşanma
Çocuk Gelişim Uzmanı Burcu Arslan
Çocuk Gelişim Uzmanı Burcu Arslan
İstanbul - Çocuk Gelişim Uzmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube