Bazı çocuklar kalpten doğar

Bazı çocuklar kalpten doğar

Çocuk sahibi olmaya karar verildiğinde genelde biyolojik olarak çocuğun dünyaya getirilmesine odaklanılır. Oysaki ona iyi yaşam standartları sağlayabilmek, şefkat gösterebilmek ve huzurlu ev ortamı oluşturmak asıl odaklanmamız gereken noktalardır. Bilinçsizce çocuk sahibi olmak özellikle kendi içlerinde psikolojik çatışmalar yaşayan ebeveynlerin aynı kısır döngülü hayattan bir tane daha kopyalaması demektir. Elbette sadece iyi ruh hali sağlıklı çocuk bakımına yetmez. Ekonomik şartların da çocuk için elverişli olması gerekmektedir. Buraya kadar bahsettiklerimle bizler bilinçlenerek çocuklara daha iyi yaşam alanı oluşturabiliriz. Fakat ölüm, kaza, hastalık sonrası çocuk bakımının ihmaliyle aileden, uzun veya kısa süreli olarak, ayrılıp devlet korumasına alınması söz konusu olabilir. Devlet korumasına alınmış çocuklara karşı bilgi sahibi olmamakla birlikte, ev ortamından uzak büyüyen çocukların ruhunda oluşabilecek yaraları en aza indirecek sisteme sahip olmalıyız. Kurumlarda her ne kadar kurallar hakim olsada görevli insanların yeterince iyi iş ahlakı yoksa çocuklar ciddi travmalara maruz kalabilir.

 Peki bizler bu durumu iyileştirme adına neler yapabiliriz?  

Kurumları sıkça ziyaret edip çocuklarla vakit geçirebilir, maddi olarak uygunluğunuz varsa çocuklara kıyafet, oyuncak, kırtasiye vs. yardımında bulunabilirsiniz. Gönüllü aile veya koruyucu aile olabilirsiniz.  Gönüllü aile; bakım kuruluşlarında bulunan çocuklara, katkı sağlamak amacıyla etkinlik ve çalışmalar yapabilir, uygun görülmesi durumunda resmi tatil ve özel günlerde yatılı olarak evinde misafir edebilir. Koruyucu aile hizmetinde ise çocuk için yeni bir hizmet modeli belirlenene kadar, çocuk ailenin bir üyesi olarak yaşar.

Kimler koruyucu aile olabilir?

Evli ya da bekar herkes aşağıdaki koşulları sağladığı takdirde koruyucu anne, baba ya da aile statüsüne kavuşabilir;

-T.C. vatandaşıysanız

-Sürekli Türkiye’de ikamet ediyorsanız

-25-65 Yaşları arasındaysanız

-En az ilkokul mezunuysanız

-Düzenli bir gelire sahipseniz

-Çocuğun biyolojik anne-babası ya da vasisi değilseniz

Resmi koşullar arasında yazmıyor fakat kocaman bir yüreğiniz varsa, sevginizi dile getirip hissettirebiliyorsanız, bir hayatı kurtarmaya cesaretiniz varsa, sorumluluk sahibiyseniz, yaşanabilecek uyumsuzluklara rağmen sabırlı ve tahammüllü olabilecekseniz kalbinizi, yuvanızı bir çocuğa açmaya ne dersiniz? Bu yüce gönüllülüğü göstermiş, kalbinden çocuk doğurmayı başarmış çok kıymetli koruyucu ailelere şükranlarımı sunuyorum. Sağlıkla kalın..

Bu makale 23 Kasım 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Çocuk Gelişim Uzmanı Burcu Arslan

Ekim 1991’de Aydın’da doğdum. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Haziran’17 yılında mezun oldum. Stajımı Haydarpaşa Abdülhamid Hastanesi (GATA)’nde tamamladım. 2018 yılında Kaplan International Collage London’da dil ve mesleki eğitim aldım. Üsküdar Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde Ocak’19 yılında yükseklisans eğitimime başladım. Oyun terapisi, dil ve konuşma bozuklukları, çocuk testleri ve aile danışmanlığı üzerine milli eğitim ve sağlık bakanlığı onaylı eğitimlerle alanımda daha donanımlı ilerleyerek danışanlarıma hizmet vermekteyim.

Instagram: @uzm.burcuarslan

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Evlatlık psikolojisi
Çocuk Gelişim Uzmanı Burcu Arslan
Çocuk Gelişim Uzmanı Burcu Arslan
İstanbul - Çocuk Gelişim Uzmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube