Boşanma süreci ve çocuğa etkileri

Boşanma süreci ve çocuğa etkileri

Çocuğun kendini en güvende hissettiği alan aile bireyleriyle yaşadığı evdir. Ev ortamında sevgi, şefkat ve bakım ihtiyaçları giderilir.  Kuşkusuz bu düzenin bozulması çocuğun üzerinde olumlu ve olumsuz etkilere neden olacaktır. Genelde çocuğun tüm hayatı olumsuz etkilenecek gibi düşünülür. Oysa ki sağlıklı tek ebeveynli ortamın kurulması, çatışma dolu fakat iki ebeveynli ortamdan daha iyidir. Hatta sorunlu ebeveynle daha az temas etmenin çocuğun iyi olma halini pozitif etkilediğini söyleyebiliriz. Toplum algısının aksine boşanmış aile çocukları mutsuz evliliklerin içine hapsolmuş çocuklardan daha sağlıklı büyüyebilir. Boşanma sonrası çocuklarda görülen davranış problemlerinin nedeni aslında boşanma değildir. Çocuklara karşı yanlış ebeveyn tutumu, ayrılığı anlatırken doğru iletişim kurulmaması, toplumsal normlar, ekonomik problemler ve anne-baba arasında bırakılan duygusal olarak sıkıştırılmış çocuklarda problemler gözlemlenir.  Zamanında destek alınamadığında genelde; karşı gelme, depresyon, endişe, öfke problemleri, sosyalleşememe gibi sorunlar yaşanmaktadır.  

En sık rastlanan problemlerden biride ebeveyn çatışması arasında kalan çocuklardır. Anne-babanın birbirlerine duyduğu nefreti çocuğun yanında sürekli dile getirmesi, çocukta gördükleri olumsuz davranışları karşı tarafa yüklemesi, ayrılan eşi cezalandırmak için çocuktan mahrum bırakmaya çalışmak gibi daha sayamadığım birçok yanlış tutum çocuğun yıpranmasına neden olmaktadır. Boşanma olağan  bir durum iken bunu kriz  haline getirip yıpranmak /yıpratmak neden? Sevgili ebeveynler bu süreci kangren haline dönüştürmemeye ne dersiniz? Bunun için  bakış açınızı değiştirmeniz yeterli  olacaktır. Eşinizle yollarınızı ayırabilirsiniz  fakat ebeveynlik ömür boyu sürecek bir serüven.. 

Peki süreci en az  hasarla nasıl atlatabiliriz?

Çocuğa güven  ortamının devam edeceğini  anlatmalı  ve sorumluluklarınızı  yerine getirmeye  devam etmelisiniz. 

Özellikle suçlama içermeyen  ortak dil kullanımı,  samimi,  açık ve tutarlı bir ifadeyle çocuğun  yaşına  uygun açıklama yapılmalısınız.

Bu  kararı çocuğun kendini rahat hissettiği mümkünse ev ortamında  anne ve baba birlikte  söylemelidir. 

 Çocuğun  bu olaydan sorumlu olmadığı vurgulanmalı ve  duygularını paylaşmasına müsaade etmelisiniz.

Süreçte dalgalanmalar  olabileceği  için ‘Daha mutlu olacağız’ gibi ifadelerden kaçınılmalıdır.  Çünkü bu çocuğu beklentiye sokacaktır.

Çocuğun sağlıklı  gelişimini korumak için önlemler alınmalı, normalin dışında davranışlardan uzak durulmalısınız.

Yaş ve cinsiyete  göre çocukların  boşanmadan  etkilenmeleri farklılık göstermektedir. Örneğin okul öncesi dönemde (0-6 yaş) boşanmanın etkisiyle  tekrar alt ıslatma gibi öğrenilen davranış tekrara düşebilirken, okul döneminde(6-12 yaş) içe kapanıklık,  öfke, karamsarlık gibi problemler gözlemlenebilir. Süreci daha sağlıklı atlatabilmek adına anne-baba iş birliği ile hareket etmelidir. İhtiyaç  duyulduğunda boşanma durumunu kabullenebilmesi için çocuk uzmanla görüştürülebilir.  

Sağlıkla kalın..

Bu makale 23 Kasım 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Çocuk Gelişim Uzmanı Burcu Arslan

Ekim 1991’de Aydın’da doğdum. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Haziran’17 yılında mezun oldum. Stajımı Haydarpaşa Abdülhamid Hastanesi (GATA)’nde tamamladım. 2018 yılında Kaplan International Collage London’da dil ve mesleki eğitim aldım. Üsküdar Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde Ocak’19 yılında yükseklisans eğitimime başladım. Oyun terapisi, dil ve konuşma bozuklukları, çocuk testleri ve aile danışmanlığı üzerine milli eğitim ve sağlık bakanlığı onaylı eğitimlerle alanımda daha donanımlı ilerleyerek danışanlarıma hizmet vermekteyim.

Instagram: @uzm.burcuarslan

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Boşanma süreci
Çocuk Gelişim Uzmanı Burcu Arslan
Çocuk Gelişim Uzmanı Burcu Arslan
İstanbul - Çocuk Gelişim Uzmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube