İdrar torbası sarkmalarında idrar kaçırmak şart mıdır?

İdrar torbası sarkmalarında idrar kaçırmak şart mıdır?

Vajinanın ön duvarı idrar torbasına arka duvarı kalın barsağa komşudur, tepe noktasını ise rahim ve rahimağzı oluşturmaktadır.  Genital sarkmalarda bu duvarlardan biri yada bir kaçı vajinadan dışarı sarkmaktadır.

En sık karşılaştığımız sarkma alanı ön duvardır. Ön duvar sarkmalarında idrar torbası ve üretra dediğimiz idrarı torbadan dışarı akıtan boru sarkmaktadır.

İdrar torbasının sarkma derecesine bağlı olarak hastada idrarla ilgili bulgular ortaya çıkmaktadır. Sarkma az miktarda ise hasta öksürüp aksırdığında, zorlandığında idrar kaçırmaktadır. Hastalarımızın büyük çoğunluğunda bu tip idrar kaçırma görülmektedir. Eğer sarkma fazla ise üretra aşağı doğru kendi üzerinde kıvrılmakta ve hasta idrarını yapamamaktadır. Bu hastaların bir kısmı parmaklarıyla idrar torbasını vajinadan yükselterek elle yardımla idrar yapabilmektedirler.

Bu tip idrar yapamayan hastalarda bu durum devam ederse, böbreklerden idrar torbasına idrar getiren borular(üreter) genişlemekte ve böbrek fonksiyonları bozulmaktadır.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Fuat Demirci

Prof. Dr. Fuat Demirci lise öğreniminin ardından İstanbul Tıp Fakültesi’ni 1983 yılında başarı ile tamamlayarak tıp doktoru olmuştur. 1986-1990 yılları arasında Zeynep Kamil Kadın Hastalıkları ve Çocuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kadın hastalıkları ve doğum ihtisasını yapmıştır. 1990 yılında "Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı" olmuştur. Mart 1990-Aralık 1997 tarihlerinde Zeynep Kamil Kadın Hastalıkları ve Çocuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde dönüşümlü olarak doğumhane, yüksek riskli gebelikler tanı ve takip ünitesi ve jinekolojik cerrahi ve jinekolojik onkolojik cerrahi ünitelerinde başasistan (uzman) olarak çalışmıştır. Aralık 1997’de İzzet Baysal Üniversitesi Düzce Tıp Fakültesi'nde yardımcı doçent olarak öğretim üyeliğine başlamıştır. Kasım 2000’de doçent, Mart 2006’da profesör olmuştur. İstanbul Üniversitesi İstanbu ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
İdrar kaçırma tedavisi
Prof. Dr. Fuat Demirci
Prof. Dr. Fuat Demirci
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube