Hamilelikte idrar kaçırma nedenleri

Hamilelikte idrar kaçırma nedenleri

Hamilelikte idrar kaçırma en yaygın olarak görülen ürolojik problemdir. Bu durum sık sık idrar yapma ihtiyacı hissetme, öksürüp aksısırken hamilelikte idrar kaçırma ve tuvalete kadar yetişememe gibi durumlarla kendini gösterir.

Ancak bu kadınlar tarafından çok rahat konuşulan bir sorun değildir. Çoğu anne adayı, hamilelikte idrar kaçırma sorununu bir doktora söylemez. Bunun sebebi ise çekinme ya da utanma olabilir.

Hamilelikte idrar kaçırma esnasında meydana gelen , bir sağlık sorunudur ve doktora başvurulması gerekir. Hamilelik esnasında, genel olarak çoğu anne adayında idrar kaçırma durumu görülür.

Hamilelikte idrar kaçırma yani tıp dili ile inkontinans, kimi hamile kadınlar için hafif ve seyrek olabilir, ancak kimileri için daha şiddetli bir şekilde kendini gösterir.

İnkontinans, hamilelik sonrası devam edebilir ya da  ortadan kalkabilir.

Urge inkontinans(sıkışma inkontinansı) : Tuvalete gidene kadar idrarı tutamama halidir. Bazen mesane duvarının idrar yolu enfeksiyonları neticesinde etkilenmesine bağlı olarak urge inkontinans sorunu ortaya çıkabilir. Ama hastaların çoğunda herhangi bir neden yoktur.

Stres inkontinans : Öksürme, aksırma, kahkaha atma gibi karın içi basınç artırıcı eylemlerle hamilelikte idrar kaçırmadurumudur. Mesane ve idrar yolu ( üretra ) arasında bulunan sfinkterin işlevlerini yeterli bir şekilde yerine getirememesi sonucu meydana gelir.

Hamilelikte idrar kaçırma, hamilelik esnasında böbrekten geçen ve süzülen kanın oranı artar. Bu sebeple de idrar oranı da artış gösterir.

Tüm bunlar, kişinin sık sık idrar ihtiyacına ve aniden idrar sıkışmasına sebep olur.

Genişleyen rahim idrar torbasını yukarıya ve geriye olmak suretiyle iter. Bunun yanında hamilelik sırasında salgılanan progesteron hormonu artış gösterir.

Progesteron ismi verilen hormonunun artışı ise mesane ile idrar yolu ( üretra ) arasında yer alan sfinkterin gevşemesine neden olmaktadır.

Gebelik döneminde idrar yolları enfeksiyonları daha fazla risk ihtimalleri dahilinde olduğundan, mesane duvarı hassaslaşır ve sıkışınca idrar meydana gelir.

Bunun yanında aşırı kilolu anne adaylarında, ya da daha önce çok doğum yapmış veya 3.5-4 kilonun üzerinde bebek doğuran kişilerde hamilelikte idrar kaçırma olasılığı daha fazla gözlemlenir.



Hamilelikte idrar kaçırma problemi olan anne adaylarına muhakkak idrar kültürü ve antibiyogram yapılmalıdır. Bu işlemler idrar yolu enfeksiyonun mevcut olup olmadığının fark edilmesini sağlar.

Hamilelikte İdrar Kaçırma

Eğer enfeksiyon var ise tedavisi gerçekleştirilmelidir. Gebelik sırasında bazı fizyolojik değişiklikler meydana gelir. Bu değişiklikler sebebi ile doğum sonrası 6 hafta geçinceye dek diğer ürolojik tetkiklerin yapılması ertelenebilir.

Yine gebelik döneminde cerrahi tedavi uygulanması uzmanlar tarafından asla öncelikle tavsiye edilmez.

Gebelik süresince kişi aşırı kilo aldı ise, doğum sonrası bu kiloların verilmesi idrar kaçırma probleminin tekrarlanmaması açısından önemlidir.

Doğumdan sonra hamilelikte idrar kaçırma şikayetleri devam ediyor ancak enfeksiyon yok ise idrar kaçırma türünü belirleyecek klinik ve laboratuvar testler uygulanmalıdır.

Hamilelikte idrar kaçırma, tüm bu değerlendirmelere göre hamilelikte idrar kaçırma tipine göre tedavi seçimi yapılır.

Eğer hastanın hafif kaçırması varsa perine kaslarını çalıştırarak Kegel egzersizleri yapması sunulacak ilk öneridir.

Kegel egzersizi sonrasında kişinin hamilelikte idrar kaçırma şikayetleri oldukça azalır. Doğumdan 6 hafta sonra bu egzersizin uygulanması sonraki sorunları engellemek için alınacak önlemlerin başında gelir.

Tüm bu tedavi yöntemlerine rağmen kişinin idrar kaçırma sorunu devam ediyorsa 20-30 dakika süren ve aynı gün taburcu edilen bir operasyon ile idrar yolunun ( üretra ) bozulmuş anatomisi tamir edilmeye çalışılır.

Ameliyat sonrası ulaşılan başarı oranı % 90’ın üzerindedir.

Hamilelikte idrar kaçırma

Çok sayıda doğum

İri bebek doğurma

Müdahaleli doğum

Mesaneyi kontrol eden sinirlerin hasar görmesi,

Üretra ve mesane hamilelik esnasında hasar görmesi,

Epizyotomi,

Fetüsün doğum sırasında daha kolay çıkması için pelvik taban kaslarına uygulanan doğru olmayan bir kesi

Kabızlık

Şişmanlık

Amfizem, astım, kronik bronşit gibi akciğer hastalıkları

neden olabilir.

Kegel Egzersizi Nasıl Uygulanır?

Hamilelikte İdrar kaçırma, Kegel egzersizleri oldukça kolay ve her an yapılabilecek egzersizlerdir.

Fakat bu egzersizlerin yapılabilmesi için kişilerin doğru kasları kasmaları gerektiğini anlamaları gerekmektedir.

Hamilelikte idrar kaçırma, egzersizi yapabilmek adına hangi kasları çalıştırmanız gerektiğini, idrarınızı yaparken durmanız size yol gösterecektir.

İdrarı tutmak için sıktığınız kaslar, Kegel egzersizi için sıkmanız gereken kaslardır. Bunun için, vajinadaki bir tamponun düşmesini engellemek için kasları sıkmak da örnek verilebilir.

Hamilelikte idrar kaçırma

Bu kaslar, Kegel egzersizi için kullanılan kaslardır. Kegel egzersiz, herhangi bir zamanda, herhangi bir yerde yapılabilir. Ütü yaparken, otururken, televizyon başındayken yapılabilir.

Kegel egzersizi için başlama programı günde üç kere 25 kasmadan başlar.

Her kasmada on saniye kadar sayılır ve her hafta bu kasmalar 25’er tane arttırılabilir. 4 haftanın ardından günde 3 kez 100 kasma uygulanır. Bu rakamlar kişinin gözünü korkutsa da, oldukça kolaydır.

İdrar kaçırma problemi olan anne adayları ne zaman doktora başvurmalıdır?


Doğumdan 6 hafta sonra annenin hala mesane şikayetleri mevcut ise doktoru ile bir görüşme yapması şarttır. İdrar kaçırmanın neticesi farklı bir sağlık probleminden kaynaklı da gerçekleşebilir.

Hamilelikte idrar kaçırmaidrar kaçırma sorunu bir an önce tedavi edilmesi gereken bir sorundur. Bu olmaz ise, uzun vadeli bir problem haline bürünüp, kişinin karşısına çıkabilir.


Normal doğum idrar kaçırma olasılığını artıran bir etken midir?

Hamilelikte İdrar kaçırma sorunu kadınların, erkeklere göre daha yaygın olarak karşılaştığı bir problemdir.

Yapılan doğum sayısı, güç gerçekleşen normal doğum, menopoz, geçirilen vajinal operasyonlar, aşırı kilo alımı, sigara kullanımı sonrası bu durumla karşılaşma olasılıkları çoğalır.

Bundan dolayı kadınların bu hususta dikkatli olmaları gerekmektedir. Yeterince önem verilmesi gereken bir konu olup, önlemlerin alınması gereklidir.

Yapılan normal doğum, sezaryan’a göre idrar kaçırma riskini daha fazla arttırır. Bu sebeple çoğu hamile anne adayı yalnız bu sebepten dolayı normal doğumu tercih etmez.

Ancak normal doğum yapan her kadının bu durumu yaşaması olası değildir. Mesane normal bir durumda hapşırma, öksürme gibi olaylar yolu ile de aşağı doğru hareket etmektedir.

Hamilelikte idrar kaçırma, Mesanenin aşağı doğru hareket etmesini durduran etken ise destek kas dokusu adı verilen yapıdır.

Doğum esnasında meydana gelen zorlamadan dolayı mesanenin sabit durmasını sağlayan kaslar yırtılabilir ya da hasara uğrayabilir.

Bu olay da kişinin mesanesini kontrol etme konusunda güç durumlara yol açabilir.

Kişi beklenmeyen kasılmalar ile idrarını kaçırabilir. Bu durum birçok insanın sosyal hayatını oldukça olumsuz etkilemektedir.

Bu sebeple bir an önce tedavi edilmesi istenilen bir sorun olarak kadınların karşısına çıkar.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Fuat Demirci

Prof. Dr. Fuat Demirci lise öğreniminin ardından İstanbul Tıp Fakültesi’ni 1983 yılında başarı ile tamamlayarak tıp doktoru olmuştur. 1986-1990 yılları arasında Zeynep Kamil Kadın Hastalıkları ve Çocuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kadın hastalıkları ve doğum ihtisasını yapmıştır. 1990 yılında "Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı" olmuştur. Mart 1990-Aralık 1997 tarihlerinde Zeynep Kamil Kadın Hastalıkları ve Çocuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde dönüşümlü olarak doğumhane, yüksek riskli gebelikler tanı ve takip ünitesi ve jinekolojik cerrahi ve jinekolojik onkolojik cerrahi ünitelerinde başasistan (uzman) olarak çalışmıştır. Aralık 1997’de İzzet Baysal Üniversitesi Düzce Tıp Fakültesi'nde yardımcı doçent olarak öğretim üyeliğine başlamıştır. Kasım 2000’de doçent, Mart 2006’da profesör olmuştur. İstanbul Üniversitesi İstanbu ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Prof. Dr. Fuat Demirci
Prof. Dr. Fuat Demirci
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube