Hpv

HPV

Hpv

HPV her iki cinste genital ve anal siğillere neden olur. Aynı zamanda HPV kadınlarda serviks kanserine, her iki cinste ağız ve gırtlak kanserlerine neden olabilir. 

Genital siğiller toplum sağlığı açısından çok önemlidir ve tedavi edilmeleri şarttır. Hastaların bu hastalığı tanımaması ve doktora başvurmaması sonucunda hastalığın yayılmasına neden olmaktadırlar. 

HPV bulaşı nasıl olur ?

HPV enfekte deri ile temas sonucu bulaşır. Ana neden cinsel temastır.

Cinsel temas öncesinde jilet ile traş yapılmasından dolayı epitel doku hasar görür. HPV ile enfekte  olan bir birey ile temas anında kişinin virüs ile enfekte olmasına yol açmaktadır.  

Prezervativ HPV’den korur mu?

Prezervativ bulaş olasılığını azaltır ancak sadece penisten kaynaklı bulaş ihtimalini azaltır. Kasık ve penis  kökünden bulaş olabilir. Prezervativ diğer cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemesi nedeniyle kullanılması gerekmektedir. Prezervativ özellikle HİV(AİDS Hastalığı)’e ve Bel Soğukluğu diye bilinen Gonore’ye karşı koruyucudur.

HPV Genital Siğil Tedavisi

Podofilin: Antimitotik bir ilaçtır. Toksik etkisi nedeniyle dikkatli kullanılmalıdır. Çevre dokuya fazla temas etmemeli. Günlük kullanılan Podofilin miktarının 0.5 ml geçmemesi gerekir.

İmikimod: İmmunmodülatör, antiviral ve  antiproliferatif özellikleri nedeniyle genital siğil tedavisinde yüksek başarı oranları mevcuttur. Sağlıklı cilt için toksiktir. Kızarıklık, yanma ve kaşıntı tedavi sırasında görülebilir. Tedavi sonrası uygulanan bölgelerde vitiligo benzeri lezyonlara yol açabilir. 

Kriyoterapi:  Lezyonların dondurularak tedavi edilmesi işlemine denir. Anestezi uygulama ihtiyacı olmadan hızlı, etkin, belirgin iz bırakmadan  lezyonlar tedavi edilebilir.  Hasta aynı gün normal hayatına devam edebilir.

Elektrokoterizasyon:  Lokal anestezi ile hızlı, etkin, belirgin iz bırakmadan tek seferde yaygın lezyonlar tedavi edilebilir.  Hasta aynı gün normal hayatına devam edebilir. Genelikle iki hafta içinde cilt dokuları iyileşmektedir.

Genital siğil tedavisi sonrası siğil tekrarının önlenmesi amacıyla vücut direncini arttırmak amacıyla takviye ürünler kullanılabilir. 

HPV'nin toplumdan eradike edilmesi için aşılanma oldukça önemlidir.

Bu makale 10 Mayıs 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Şeyhmuz Araz

İlköğrenimi Kozluk'ta , liseyi Batman Fen Lisesi'nde tamamladım. 2014 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. Aynı yıl Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji bölümünde ihtisasa başladım ve 2019 yılında uzman oldum. Ocak 2020 ve Eylül 2021 tarihleri arasında Muş Merkez ve Bulanık ilçesinde mecburi hizmetimi tamamladım. Ekim 2021 ve Eylül 2023 tarihleri arasında Esenyurt Devlet Hastanesinde çalıştım. Ürogenital sistem acilleri kitabı bölüm yazarlığım mevcut. Yurtiçi ve yurtdışı bilimsel kongre ve toplantılara katılarak güncel bilgiler ışığında hastalarımı değerlendiriyorum. Ekim ayı itibariyle kendi muayenehanemde Genel Üroloji ve Androloji alanında hastalarıma hizmet veriyorum.

Op. Dr. Şeyhmuz Araz
Op. Dr. Şeyhmuz Araz
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube