Prostat nedir? ne işe yarar?

Prostat nedir? ne işe yarar?

Prostat, spermlerin beslenmesine ve ejakülasyon (boşalma) sırasında taşınmasına yarayan sıvıyı salgılayan bir organdır.

Mesaneden çıkan idrar yolunun hemen başlangıcında yer alan ve idrar yolunu çepeçevre saran prostat bezi yaşın ilerlemesi ile büyümeye başlar. Bu büyüme iç kısma, idrar yoluna doğru olduğu oranda hastada idrar yaparken zorlanma şikayetleri başlar. İdrar tam boşaltılamadığı için kullanılan mesane kapasitesi azalır, hasta sık sık idrara gitmeye, gece idrara kalkmaya başlar.

Normalde bir ceviz büyüklüğünde ve yaklaşık 20 gr ağırlığında olan prostat bezi bazen bir greyfurt kadar irileşebilir. Eğer büyüme hep dış tarafa doğru olursa hastada idrarla ilgili hiçbir yakınma görülmeyebilir.

Prostat Büyümesi Ne Demektir?

Genellikle 50’li yaşlardan itibaren belirtiler vermeye başlayan prostatın selim büyümesi (BPH) kanser değildir. 60 yaşın üzerindeki hastaların yarısında, 85 yaşın üzerindeki hastaların %90’ında görülür. Sadece prostat dokusunda bir büyüme söz konusudur. Bu durum kanser gelişimi için bir zemin hazırlamaz.

BPH (selim prostat büyümesi) prostatın kanser hastalığı değildir. Ancak aynı prostatta hem BPH hem prostat kanseri görülebilir. Mutlaka araştırılmalıdır.

Bulguları Neler Olabilir?

İdrar yapmayı başlatmada zorluk

Sık sık idrara çıkma (özellikle geceleri)

Mesanenin tamamen boşalmadığı hissi

Aniden kuvvetli idrara çıkma ihtiyacı

Zayıf idrar akımı, kesik kesik, çatallı idrar yapma

İdrar yaparken zorlanma ya da ıkınma

İdrar damlaması ya da kaçırma

İdrar yaparken sızı ya da yanma

“İdrar çıkışının zorlanmaya başlaması ile ilgili değişimler çok yavaş seyirli olduğu için hastalar genellikle bu değişimi hissetmez veya önemsemezler”

Gecikmiş vakalarda neler gözlenebilir ?

Güçsüz mesane

Mesane ve böbrek enfeksiyonları

Tamamen idrar yapamaz hale gelme

Geriye kaçan idrarın idrar yollarını genişletmeye başlaması

Böbrek yetmezliği

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Sinan Zeren

Prof.Dr. Sinan ZEREN, 1960 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1991 yılında Üroloji Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında, 1992 yılında 4ay süreyşe A.B.D Los Angeles California Southern California Üniversitesi Departmanı'nda Endoskopik Taş Cerrahisi ve Ürolojik Kanserlerle ilgili çalışmalarda bulundu ve bu alanlarda çok sayıda cerrahi operasyona katılmıştır.1996-1997 yıllarında 6 ay süreyle A.B.D New York Lond Island Jewish Medical Center Üroloji Departmanı'nda Endoskopik Taş Cerrahisi operasyonlarına ve Prostat hastalıkları ile ilgili tedavi ve araştırmalara katılmıştır. 1997 yılında Doçent ünvanı, 2003 yılında ise Profes ...

Etiketler
Prostat büyümesi sebepleri ve tedavisi
Prof. Dr. Sinan Zeren
Prof. Dr. Sinan Zeren
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube