Çocuklarda böbrek çıkış darlığı nedir ?

Çocuklarda böbrek çıkış darlığı nedir ?

Günümüzde gebelik döneminde rutin takipler sırasında bu çocukların çoğunun teşhisi konmuş olur. Çocuk doğduktan sonra hemen veya 1. ayda böbrek ultrasonu yapılır. Yapılan ultrasonda böbrekte genişleme varsa bunun anlamı böbrek çıkış darlığıdır. Böbrek kanalı ile mesane girişi arasında darlık veya geri akım anlamına gelebilir.

Çocuk 1 yaşına gelene kadar uygun antibiyotik verilerek takip edilir .Bir ayda yapılan tetkikler sonucunda kesin teşhisi varılır. Böbrek çıkış darlığı böbreğin ana havuzunun ve yavru havuzlarının ölçümleri yapılarak çocuk takibe alınır. Takiplerde darlık artıyorsa semptomatik ise cerrahi kararı alırız. Ameliyatta amaç böbrek çıkış darlığını tamamen ortadan kaldırmak ,idrar kanalını böbrek ana havuzuna yeniden dikmektir. 

Biz bu ameliyatları kendimizin modifiye ettiği küçük kesi ile örneğin 4 santim hiç bir karın kasını kesmek sizin kasları arayan oyarak yapıyoruz. Bu sayede çocuklar ertesi gün taburcu olabiliyor. Ağrı daha az oluyor. Biz çocuklarda bu ameliyatlarda stent kullanmak zorunda olduğumuz için stenti vücut dışına aldığımız yöntemleri tercih ediyoruz. Çocuk tekrar anestezi almaksızın stentin çekilmesi için bazı meslektaşlarımız içeriden stent koyarlar .Bu da ameliyattan 1 ay sonra sadece stenti almak için tekrar narkoz anlamına gelir.Laparoskopi gibi hem ameliyat süresinin çok uzun olduğu hem de daha az zararlı olmadığını düşündüğüm yöntemi uygulamıyoruz.

Ameliyattan sonra da çocuklar belli periyotlarla takip edilmeliler.

Bu makale 2 Nisan 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Coşkun Şahin

Prof. Dr. Coşkun ŞAHİN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gülhane Askeri Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1988 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Gata Haydarpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Üroloji Uzmanı olmuştur. İhtisas eğitimi sonrasında 7 yıl boyunca Erzurum Mareşal Fevzi Çakmak Asker Hastanesi'nde Üroloji Servisi Şefliği olarak çalışmalarını sürdürmüş ve 2002 yılında Taksim Gümüşsuyu Asker Hastanesi'nde Üroloji Servis Şefliği'ni yürütmüştür. 2004 Yılında ''Doçent Doktor'' 2013 yılında ''Profesör Doktor'' unvanlarını almıştır. Ulusal ve uluslararası çeşitli dergilerde yayınlanmış 22 yurtdışı yayın, 72 yurtdışı bildiri, 82 yurtiçi bildiri ve 58 yurtiçi yayını mevcut olan Prof. Dr. Coşkun ŞAHİN, 1994 yılında Almanya’da Ulm Üniversitesinde Radikal Sistektomi ...

Prof. Dr. Coşkun Şahin
Prof. Dr. Coşkun Şahin
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube