Hipotiroidi nedir? hipotiroid hastaları kilo verelir mi?

Hipotiroidi nedir? hipotiroid hastaları kilo verelir mi?

Tiroid bezi vücudum fizyolojik olaylarını kontrol eden bir orkestra şefidir. Hipotiroidide bu bezden salgılanan T3 ve T4 isimli 2 hormon yeterli miktarda üretilmez ve hipofiz bezinden daha çok çok TSH salgılanır. Bu yüzden kandaki TSH değeri yüksek çıkar. 

En fazla görülen belirtiler:

- Halsizlik, yorgunluk

- Sürekli sinir hali

- Soğuğa tahammülsüzlük

- B12 yetersizliği ve akabinde saç dökülmesi ve kansızlık

- Kabızlık

Tiroid hormonu tuzdaki iyot ve protein kaynaklarında bulunan tirozin ile bağlanarak salgılanır. Yani gıda alımı azaldıkça tiroid hormonlarının üretimi de azalır. Bu yüzden hipotiroidi hastalarının beslenme programları iyot ve proteinden zengin olmalıdır. Özellikle çok düşük karbonhidratlı diyetlerde kilo verimi daha da zorlaşır. Ayrıca vücutta demir eksikliği de tiroid hormonlarının çalışmasını aksatır. C vitamini ve selenyum da tiroid hormonlarının çalışmasını hızlandırır. Hipotiroidi hastaları kilo aldıkça tiroid bezleri de o kadar yavaş çalışır. Genelde tiroid hastaları kilo veremez diye bir algı bulunur. Bu yanlış bir bilgidir. Düzenli-dengeli beslenme ve spor ile herkes gibi tiroid hastaları da kolayca kilo verebilirler.

Bu makale 22 Ekim 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Ayşenur Alpaslan

Dyt. Ayşenur Alpaslan, Haliç Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bezm-i Alem Vakıf Hastanesi, İstanbul Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, Medipol Hastanesi'nde stajyer olarak görev almış eğitim hayatı boyunca diyabet ve bariatrik cerrahi gibi bir çok eğitim, kongre ve seminere katılmıştır. Dyt. Ayşenur Alpaslan, 2015-2018 yılları arasında Bursa’nın prestijli hastanelerinden olan Yıldırım Doruk Hastanesi’nde danışan kabulü yapmış, çalışma hayatı boyunca Bursa’daki birçok okul ve belediyede gönüllü beslenme eğitimi vermiştir.  Dyt. Ayşenur Alpaslan, 2017-2018 yılları arasında Mustafa Kemal Paşa ve Karacabey Belediyesi’nde gönüllü olarak ayda 1 gün maddi durumu olmayan bireylere beslenme ve diyet   ...

Etiketler
Tiroid bezi
Dyt. Ayşenur Alpaslan
Dyt. Ayşenur Alpaslan
Bursa - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube